Festés, tapétázás

Festés esetén mi a helyes sorrend?

Első a mennyezet!

Először a plafont fesse, mert így a falra fröccsent festéket utóbb átfed­heti. Ha jobbkezes, akkor a fal jobb felső sarkánál kezdje a festést, ha pedig balkezes, akkor a túlsónál.

A széleket ecsettel fesse!

FestésEltérő színűre akarja festeni a mennye­zetet vagy a két szomszédos falat? Előbb ecsettel fesse meg az éleket és a sarkokat, végül pedig hengerrel fejezze be a felületeket.

Fej fölött veszélyes

Plafonfestéshez viseljen védő­szemüveget, hogy megóvja szemét a festékcseppektől, amikor fölfelé néz. Csökkenti a fröcskölést, ha lassan tolja a hengert, s nem rántja fel hirtelen a csíkok végén. Ne telítse túl festékkel! Az ecsetnek csupán az alsó negyedét mártsa be a festékbe, mert így nem kerül festék a szálak tövére, s nem folyik végig a nyélen, ami – különösen kezdőknél – gyakran előfordul a mennyezet festésekor.

Középen kezdje ajtónál!

Ajtó festéseAz ajtót a közepétől kifelé mázolja: előbb a betéttáblákat (1-4) és a függőleges osztóbordákat (5-6), majd fentről lefelé a keresztléceket (7-9), végül a szélső függőleges bordákat (10-11) és az éleket. Az ajtókeretet hagyja a legvégére.

Átmeneti színek

Ha az ajtó két oldala eltérő színű lesz, akkor a zár felé eső élét ugyanolyan színűre mázolja, mint a szobába nyíló felületet, a pántok felőli élt pedig a másik színre fesse.

Előbb a kereteket, aztán a tapétát

Az ajtó- és ablakkereteket még a tapétázás előtt mázolja le -így nem kerülhet festékfolt a szép új tapétára. A keretek széle mellett a falat is fesse be körülbelül 5 mm szélesen, mert ha netán rés marad a tapéta és a keret közt, az nem lesz feltűnő.

Sávok és csíkok

A festéket vízszintes vagy függőleges sávokban vigye fel, majd töltse ki a párhuzamos csíkok közti részt is. A falat és a mennyezetet 60 cm széles sávokban fesse. Gyorsan dolgozzon, nehogy a csíkok szélei megszáradjanak. Az ajtó- és ablakkereteket a legvégén fesse körül, amikor már elkészült a többi felület. A fűtés kikapcsolása és az ablakok becsukása meghosszabbítja a száradási időt – ha nagy szobát kell festeni, ezt érdemes megtenni.

Folyamatosan mozgassa a szórópisztolyt!

SzórópisztolyGyakorolja be a festékszóró használatát. Mindig a felülettel párhuzamosan tartsa, és ne ívben lóbálja. Már azelőtt kezdje el mozgatni a karját, hogy elindítja a szórást, a leállítása után pedig még egy-két másodpercig mozgassa. Ellenőrizze a tömlőt, hogy elég hosszú-e, mert egy rossz mozdulat, és a szórópisztoly az egész munkát tönkreteheti.

Nehogy maga felé fordítsa!

Szabad kezét sohase tegye a szórófej útjába, mert a festék nagy nyomással jön, s még a bőrbe is behatolhat. Védőkesztyűt és hosszú ujjú ruhát viseljen. A védőszemüveg, a maszk – vagy még inkább egy légszűrő – hatásosan véd a finom festékcseppek ellen.

Szemcsésedés ellen

Ne felejtse el nedves ruhával vagy oldószeres ronggyal áttörölni a festék- vagy lakkrétegek felvitele közt átcsiszolt felületet. A csiszolás során keletkező porszemcsék csúnyán meglátszanak a következő rétegen, így a száradás után újra kell csiszolni a felületet.

Csak minden második fokot

Ha lépcsőt fest vagy lakkoz, hagyja ki minden második fo­kot. Azokra a fokokra, amelyekre rá lehet lépni, tegyen néhány réteg újságpapírt, jól rögzítve, nehogy megcsússzon. Ugyanezt a módszert alkalmazza, ha olyan padlót fest vagy lakkoz, amelyet közben feltétlenül használni kell. Ossza be a munkát úgy, hogy egyik felét egyik nap, a másikat pedig másnap vonja be a lakkréteggel.