Festés, tapétázás

Szerszámok karbantartása festés után

Felakasztva

Ne hagyja az ecsetet lakkbenzinben ázni, hacsak nem fogja rövidesen – egy napon – belül használni. A sörték meggörbülését úgy előzheti meg, ha a bádogfoglalat fölött átfúrja, majd a lyukon átdugott merev drótra vagy hurkapálcára akasztva, egy befőttesüveg fölé lógatja az ecsetet.

Tartsa formában az ecseteket…

Ecset tárolásaA megtisztított ecsetet csavarja polietilénfóliába, húzzon rá befőttesgumit, s akassza egy szögre vagy horogra. így legközelebb az ecset tiszta lesz, és – ami a legfontosabb – a szálai se deformálódnak.

Festékszórópisztoly tisztítása

A munka végeztével öblítse át vízzel vagy oldószerrel a szórópisztolyt. A hulladékot egy edénybe töltse. Amikor az öblítőfolyadék már tisztán kerül ki a szerszámból, vegye le a pisztolyról a szórófejet, s egy külön edényben áztatva tisztítsa meg a festék maradékától is.

Éjszakai szünet

Ha a festés közben hosszabb szünetet tart, csavarja szorosan alufóliába a festőecsetet, hogy ne érje levegő. Az ecset így később – akár másnap is – azonnal használható. A festékkel átitatott hengert úgy óvhatja meg a kiszáradástól, hogy nejlonzacskót húz a hengerpárnára, teljesen kiszorítja belőle a levegőt, majd dróttal átköti a zacskó nyakát.

A henger begöngyölése

A hengerpárnát teljesen szárítsa ki, mielőtt a helyére teszi. Papírba vagy polietilénfóliába csavarja, s kösse jól át a csomagolást, nehogy a kényes hengert por érje.

Régi ecset életre keltése

Ha újra használni szeretne egy hely­telenül tárolt ecsetet, először ütögesse ki kézzel a sortéi közül a port és a megkeményedett festékdarabokat. A festéket egy régi fésűvel is kiszedheti. Ezután állítsa vízzel hígított hajkon­dicionáló szerbe az ecsetet, hogy a sörték megpuhuljanak.

Hermetikus lezárás

Állítsa rövid ideig fejtetőre a festé­kesdobozt, mielőtt hosszabb időre elteszi – ugyanis ez meg­gátolja a festék bőrösödését. A fedő peremét belülről körbefolyó festék légmentesen lezárja a dobozt. Ne tárolja a dobozt fejjel lefelé fordítva, mert a festék alja is bebőrösödhet, nem csak a teteje.

Bőrösödés ellen alufóliát!

Festék lefedéseAz alufólia megakadályozza a kinyitott festék bőrösödését. A dobozfedél mintájára vágjon egy kör alakú alufóliát, mellyel befedheti a festéket. Finoman simítsa rá a festék felszínére, hogy ne maradjon alatta levegő.

Festékek tárolása és megsemmisítése

Mindig csak apránként!

Több szempontból is jó, ha külön edénybe önti a festéket, s abból dolgozik. Először is, a teli festékes-doboz nehéz. Ha kevés festék van az edényben, nem okoz nagyobb bajt, ha feldől. A bepiszkolódott ecset is csak annyi festéket szennyezhet be, amennyi éppen az edényben van, és nem egy egész doboznyit. Bélelje ki alufóliával a festőedényt – így gyorsabban és könnyebben tisztítható, s nem rakódik le az aljára a festék.

Bő vízzel mossa ki

A festés végeztével újságpapírral törölgesse le az ecset sortéiról vagy a hengerről a vizes festéket, majd folyó vízben alaposan mossa ki a szerszámot, hogy a festék felhíguljon, mielőtt a lefolyóba kerül.

Ne öntse a lefolyóba!

A munka végeztével még a vizes festé­ket is nyomkodja ki az ecsetből vagy a hengerből, hogy minél kevesebb kerüljön belőle a csatornába. Sose önt­sön használt lakkbenzint vagy oldósze­res festéket a mosogatóba, lefolyóba. A megmaradt festéket a hulladékudva­rokon lehet leadni, ahol szakszerűen megsemmisítik – járjon ennek utána a helyi önkormányzatnál.

Üvegbe a maradékkal!

A kevéske festékmaradékot cél­szerű eredeti dobozából egy csavaros fedelű üvegbe áttölteni. Akkora üveget válasszon, melyet éppen megtölt a festék -az a jó, ha minél kevesebb levegő marad a festék fölött. Kenje körül az üveg száját vazelinnel, mert úgy nem ragad rá a tető. Emlékeztetőül írja rá az üvegre, hogy mi van benne.

A lakkbenzin megmentése

Spóroljon az ecsetek és festőhengerek tisztítására használt lakkbenzinnel! Várja meg, míg leülepszik benne az oldott festék maradéka, majd szűrje át egy jól zárható edénybe a tiszta szert, s címkézze föl. A festékmaradványokat és a piszkos edényt újságpapírba csomagolva dobja ki.