Festés, tapétázás

Hogyan tapétázzunk? Mérés és jelölés

Függőón segítségével

A tapéta felrakása előtt ki kell jelölni egy függőleges vonalat a falon. Tartson egy tekercset vízszintesen a sarokba, és a külső végétől 2-3 cm-rel beljebb jelölje meg a falat, így a saroknál egy keskeny csíkban ráhajthatja majd a tapétát a szomszédos falra.

Tartsa a függőón végét a plafonhoz -a zsinórja pontosan a jelnél lógjon. Ceruzával jelölje be a függőón vonalát a fal több pontjára, majd kösse össze e pontokat. Ha új falat kezd tapétázni, mindig jelölje ki a függőlegest, mert a sarkok nem pontosan derékszögűek, és nem mindig függőlegesek.

Hol vannak a tiplik?

Miután leszedte a lámpákat, polcokat és faliszekrényeket, gyufaszállal vagy fogpiszkálóval jelölje meg a fali tiplik helyét. Ha gyufát használ, törje le a fejét, nehogy elszínezze a tapétát. Amikor majd a tapétát rásimítja a falra, a kiálló pálcikák átszúrják a papírt, így jól látható lesz a tiplik helye.

Mindig a megfelelő méretűt!

Tapéta kiméréseA tapétacsíkok hosszát ne mérőszalaggal mérje ki. Fogja meg a tekercset, s a vé­gét néhány centi ráhagyással illessze a plafon széléhez. Ügyeljen a minta illeszkedésére. Kézzel simítsa végig a falon a papírt, miközben hagyja fölte­keredni a felső végét. A szegély­léchez érve jelölje be a tapétán a vágás vonalát – hagyjon rá itt is még néhány centit. Ez a művelet nem könnyű dolog. Ha úgy érzi, „nem biztos a keze”, akkor ketten végezzék a csíkok felrakását.

Tapéta kiméréseHajtsa be, majd vágja el!

Ne bajlódjon ceruzával és vonalzóval, ha egyenesre akarja vágni a tapéta végét. Csak hajtsa vissza a tekercset a jelig – hogy a csík szélei pont átfedjék egymást -, majd a hajtás mentén vágja el.

Tapéta vágás merőlegesenÍgy a vágás biztosan merőleges lesz a tapéta szélére.

Lépésről lépésre – A fal tapétázása

Tapétázás lépésről lépésreLépések:

  1. Az első csík felrakása előtt függőónnal jelöljön ki a falon egy függőleges vezetővonalat.
  2. Illessze a csík felső szélét a falra, hogy 5 cm-nyi áthajoljon a plafonra, majd csúsztassa a tapétát a vezető-vonalhoz, és kefével simítsa rá a falra.
  3. A plafon és az alsó szegélyléc mentén az ollóval nyomja a papírt a hajlatba. A hajtás mentén vágja le a fölösleget, majd simítsa a helyére a tapétát.
  4. A következő tapétacsíkkal ismételje meg az eljárást. Illessze egymáshoz a széleket, és hengerrel préselje le.