Fürdőszoba átalakítása

A vízvezeték szerelés alapjai, szerszámok és szerelvények

Általában úgy tartják, hogy a vízvezeték szerelési mun­kákat érdemes szakemberre bízni. Néhány egysze­rűbb műveletet azonban mi magunk is elvégezhetünk. Ebben a részben ezekről az egyszerűbb – a vízve­zetékrendszer karbantartásával vagy a szerelvények cseréjével kapcsolatos – munkákról lesz szó.

Tisztítás

Mivel egy házban a vízvezetékrendszer kialakítása – kortól, mérettől függően – rendkívül sokféle lehet, itt inkább csak az alapelvekről lesz szó. Bátran döntsük el, hogy mi az, amit mi magunk képesek vagyunk elvégezni, illetve mit kell szakemberre bíznunk.

Szerszámok

Amikor a vízvezeték szerelő szerszámokról van szó, soha ne kössünk kompromisszumokat, mert jó munkát csak jó szerszámmal végez­hetünk. Az alapvető szerszámkészlet mellett vízvezeték szereléshez né­hány speciális eszközre is szükségünk lesz; ezeket általában a barkács-áruházakban is beszerezhetjük. Néhány eszközt azonban érdemes szak­üzletben megvásárolni; ennek az az előnye is megvan, hogy egyben szaktanácsot is kapunk a hozzáértő szakembertől.

SzerszámokSzerszámokMosdókagyló szerszámSzerszámok

Válasszunk stílust

A fürdőszoba szerelvények megválasztásánál egyéni ízlésünk a leg­fontosabb döntő tényező, bár természetesen az is számít, hogy a zuhany is a kádhoz csatlakozik-e, vagy külön lett kialakítva, illetve hogy a fürdőszoba stílusához milyen elemek illenek. A gyártók általában szé­les választékban kínálnak újonnan kialakított fürdőszobákhoz egymás­sal harmonizáló szerelvényeket. Felújításnál már kissé nehezebb dol­gunk van.

Zuhanyfej kiválasztása

A zuhany­szerelvények ára széles skálán mo­zog, függően az esztétikai kialakítás­tól és a mérettől.

Zuhanyfej kiválasztása

Vizsgáljuk meg, hogy a szabályozórendszer mennyire egyszerűen használható, és hogy mennyire bonyolult felhelyezni a sze­relvényeket; ez ugyanis nagyban nö­velheti a költségeket.

A mosdókagyló csaptelepei

Csapokból hihetetlenül széles válasz­ték áll rendelkezésünkre, kezdve a hagyományos változatoktól az egé­szen modern kialakításig.

A mosdókagyló csaptelepei

Igyekez­zünk összehangolni a kád és a mos­dókagyló szerelvényeinek stílusát, és azt is ellenőrizzük, hogy a csap fel­szerelhető-e az adott mosdókagylóra.

Integrált rendszerek

Ha a zuhany is része a kádszerelvénynek, a leg­egyszerűbb megoldás a telefonkagy­lóhoz hasonló kialakítás, amikor a zu­hanyfej a csaptelep villáján nyugszik.

Integrált rendszerek

A falra felszerelt zuhanytartó pedig kényelmessé teszi a zuhanyozást, mert nem kell a kezünkben fogni a zuhanyfejet.