Fürdőszoba átalakítása

Rolók felszerelésének lépései

Fürdőszobákban különösen praktikus megoldás szalagfüggöny vagy roló felszerelése. Kis helyet foglalnak, emellett tetszetősek és könnyen felszerelhetők. Itt most nem mutatjuk be a bonyolultabb árnyékolókat, például a girlandszerű és a függönyszerű változatot; ezeket nem érdemes fürdőkben felszerelni, mert a redők miatt a ned­ves levegő átnedvesíti őket.

Rolók

Rolók

Ez a lehető legegyszerűbb árnyékoló szerkezet. Lehet teljesen egyszerű, sima vagy mintás, így bár­milyen stílushoz találunk megfelelő rolót. Mivel a rolót teljesen fel lehet tekerni, az ablak teljes felületét sza­baddá tudjuk tenni; ez a szempont különösen a kicsi, sötét helyiségek esetében fontos.

Római rolók

Római rolók

Ezeknél a textília re­dőkben húzódik össze. Az előzőeknél kissé komplikáltabb szerkezetnek számítanak; tiszta, erős színek alkal­mazásával különösen hatásos stílus­formáló elemek.

Zsaluk

Zsaluk

Klasszikus elemnek számíta­nak; rendkívül hatásos, ahogyan a lamellák között megtörik a beáramló a fény. Ugyanakkor a függőlegesbe állított szalagok a betekintés ellen teljes védelmet nyújtanak.

Varrás nélküli rolók

Egyetlen öltés nélkül is lehet rolót készíteni, ehhez tépőzáras ragasztószalagra van szükségünk.

Lépések:

  1. Vegyünk méretet az ablaknyílásról úgy, hogy a roló kényelmesen elférjen a nyílásban, és an­nak forgása akadálymentes legyen. A magasság­hoz adjunk hozzá 2 x 7,5 cm-t, ez lesz a ráhagyás, amelyet a farúdra rögzítünk. Szabó- vagy tapéta­vágó ollóval szabjuk le a megfelelő méretű textildarabot.1. lépés
  2. Vágjunk le két, az ablaknyílás szélességénél kissé rövidebb fa rudat, majd helyezzük ezeket a textildarab végeihez. A textília széleit hajtsuk vissza, a visszahajtást öntapadós tépőzáras ragasztószalaggal rögzítsük. 2. lépésEzután az első ragasztósza­lagtól 7,5 cm-re erősítsünk a textildarabra a tépő­zár párját. Ugyanezt ismételjük meg a textildarab másik végén is, majd tekerjük körbe az anyagot a farúdon.
  3. Csavarozzunk két, erre a célra szolgáló idomot az ablakkerethez; ezek tartják majd a felső fa­ rudat.3. lépés

Varrás nélküli roló

Roló

Néha a legegyszerűbb megoldás egyben nagyon tetszetős is. Itt a színes kelme és az átszűrődő fény együtt hozza létre a kellemes összhatást.

Festett rolók

A régi rolót felfrissíthetjük vagy egy új, olcsó rolót kissé izgalmasab­bá tehetünk, ha azt a saját alkotásainkkal díszítjük. Bár számtalan­féle anyag közül választhatunk, a legpraktikusabb megoldás általában a textília saját kezű befestése. Az egyszerű, letekerhető vászonroló nagy, sík felülete igazán ideális alap a díszítéshez.

Stencilezés

Stencilezés

A lehető leggyorsabb díszítő­módszer. Festés köz­ben ügyeljünk rá, hogy fixen rögzítsük a stencilező sablont, hogy ne mázolódjon el a festék, mert a hibákat nagyon nehéz utólag eltüntetni. A díszítendő mezőt határoljuk le ragasztó­szalaggal, nehogy fes­tékes kezünkkel össze­kenjük az anyagot.

Különféle díszítőmódszerek

  • Festés: A roló festéséhez speciális textilfestékre van szükség. Ha ilyen festéket használunk, a különböző felületeket, berendezési tárgyakat ugyanazokkal az árnyalatokkal dí­szíthetjük. Rolók díszítésére külö­nösen alkalmas a nyomdázás és a stencilezés. Díszíthetjük azonban ugyanazokkal a motívumokkal a falat is, így a roló különösen jól illik majd a fürdőszobába.
  • Textilrátétek: Másik lehetséges módszer a rátétes technika (appliqué), amikor a textilből kivágott alakzatokat speciális textilragasztóval a felületre erősítjük. Egyszerű, de annál hatásosabb módszer.
  • Minták átmásolása: A színes textilfestő tollakkal gyorsan elkészíthetjük a szabadkézi rajzunkat. A művészi hajlammal kevésbé megáldottak át is másolhatják a nekik tetsző motívumot. A rajz elkészülte után vasaljuk át a textília hátoldalát, hogy az anyagon rögzüljön a festék.