Fürdőszoba átalakítása

Zuhanyfej vízkőmentesítése, eldugult WC, lerakódás a bűzelzáróban

Ezek a tevékenységek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fürdőszobai be­rendezések kifogástalanul működjenek. A fő problémát általában az jelenti, hogy a víz egyáltalán nem vagy nem kellően folyik, legyen szó a bejövő vagy a távozó vízről.

Zuhanyfej vízkőmentesítése

A zuhanyrózsa eltömődését a vízkő okozza; ez gyakran jelentkezik ott, ahol ke­mény a víz. Szerencsére egyszerűen meg lehet szüntetni az elzáródást.

Lépések:

 1. Csavarjuk ki a perforált lemezt rögzítő csavart.1. lépés
 2. Gumikesztyűben dolgozva öntsük vízkőoldót a lemezre, majd sikál­juk azt meg. Ha túlságosan el van tömődve, egy éjszakán át áztassuk a vízkőoldóban, majd alaposan öblít­sük le vízzel.2. lépés
 3. Gombostűvel szurkáljuk ki az esetleg megmaradt vízkődara­bokat; ne tegyük ezt, ha a lemezen belső műanyag betét van, mert ez könnyen megsérülhet. Szereljük össze a zuhanyfejet, majd ellenőriz­zük, hogy megfelelő-e a vízsugár.3. lépés

Eldugult vécé

Gyakori probléma, hogy eldugul a vécé. Amikor azt észleljük, hogy nem a kellő sebességgel folyik le a víz, valószínű, hogy a rendszerben dugulás van. Legjobb, ha a hibát azonnal kijavítjuk; ha ugyanis tovább várunk, sokkal nagyobb munkát jelent majd a dugulás elhárítás.

Pumpa használata

Pumpa használata

A kisebb dugulást általában egy egyszerű vécépumpával megszüntethetjük. Nyomjuk le a fejet a lefolyócsőbe, majd fel-le moz­gatva a nyelet, hozzuk létre a vákuumot. Az így keletkező nyomáskülönbség kiszippantja a lerakódá­sokat.

Lerakódás a bűzelzáró szifonban

Időről időre érdemes kitisztítani a szifont, mert lerakódások keletkeznek benne. Bár a különböző vezetékek kialakítása eléggé eltérhet, de általában mindegyik­ben ki lehet szerelni egy csőszakaszt, hogy a lerakódásokat eltávolíthassuk.

Lépések:

 1. Csavarjuk le a szifont, ügyelve ar­ra, hogy a csővezeték többi része ne csavarodjon el, mert megsérülhet­nek a csatlakozások.1. lépés
 2. A szifon aljában víz található, azonban normális esetben ez viszonylag tiszta. Ha a víz túl piszkos, vagy lerakódások vannak a szifonban, tisztítsuk azt ki, majd szereljük vissza.2. lépés

Gyors javítások

Nem árt, ha az ember tisztában van a vízvezetékrendszer alapvető működésével. Így könnyen ki tudjuk javítani az esetleges hibákat. Bizonyos esetekben feltétlenül szakembert kell hívnunk, sokszor azon­ban saját magunk is meg tudjuk oldani a feladatot.

A leggyakoribb hibák és kijavításuk

 • Korrodálódott csavaranyák: Ha besült csatlakozást találunk, próbáljuk meg a speciális, lazítóspray alkalmazását.
 • Hideg fűtőtest: Ha nem ad elég meleget a fűtőtest, ellenőrizzük, hogy nem repedt-e meg, vagy nincs-e túl kis hőmérsékletre állítva a termosztát. A termosztát cseréje előtt engedjünk ki vizet a fűtőtestből, megbizonyosodva róla, hogy nem maradtak benne levegőbuboré­kok. Amint a levegő után víz kezd távozni a rendszerből, rögtön zár­juk el a szelepet. Amennyiben nyo­más alatt működő fűtési rendsze­rünk van, a víz kiengedése után ne feledkezzünk meg a nyomás vissza­állításáról sem. A munkához a boj­ler használati utasítása nyújt segít­séget. Szükség esetén hívjunk szakembert.
 • Visszatérő csavaranya-problémák: Ha túl gyakran csöpögnek a csavaranyák, valószínűleg túl nagy nyomáson jön a víz a fővezetékből. Próbáljuk meg a főelzáróval csökkenteni a víznyomást.
 • Túl meleg vagy túl hideg víz: Minden vízmelegítő rendszerhez tartozik termosztát. A vízhőmérséklettel kapcsolatos problémákat a termosztát megfelelő beállításával orvosolhatjuk. Az adott rendszerrel kapcsolatos részletes teendőket a gyártó utasításaiban találjuk meg.
 • Az elzáró csap ellenőrzése: Vészhelyzetben szükség lehet a víz azonnali elzárására. Feltétlenül ellenőrizzük időről időre a főelzárót, hogy tökéletesen működik-e, más­ként könnyen előfordulhat, hogy sürgős esetben nem tudjuk elzárni a vizet.
 • A megfelelő vízvezeték szerelő: A vízvezeték szerelő ideális esetben jól képzett szakember; a legtöbb vízvezeték szerelési munkát rá kell hagynunk. Legyen megbízható szakemberünk, és telefonszámát tartsuk mindig elérhető helyen. Sose feledjük: Ha nem egyér­telmű számunkra az adott hi­ba, legjobb, ha szerelőt hívunk.