Fürdő

Veszélyek a fürdőszobában – ezért van szükség a vízvezetékek karbantartására!

Sokan fordítanak komoly figyelmet arra, hogy a fürdőszobájuk kellőképpen tiszta legyen, azonban a karbantartással már kevesebben foglalkoznak. Karbantartás alatt azt értjük, hogy a vezetékeket, lefolyókat rendszeresen ellenőriztetni kellene, hogy kizárjuk az esetleges dugulásokat, és már előre láthassuk, ha valahol csőtörés veszélye fenyeget, még mielőtt az megtörténne. Amellett, hogy ezekkel rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, az egészségünkre gondolva is érdemes lenne megcsináltatni őket.

Hogyan kellene karbantartani a fürdőszobát?

Ahogy már említettük, ez a vízvezetékek, valamint a lefolyók ellenőrzését jelenti. Vannak olyan eszközök, amik alkalmasak arra, hogy a csövekbe egy kamerát juttassunk, hogy felmérhessük azok állapotát. Egy monitor segítségével a szakember folyamatosan követni tudja a kamera útját, így látja, hogy a vízvezetékek milyen állapotban vannak.

Egy ilyen ellenőrzés során kiderül, ha valahol kisebb dugulások vannak, amik eddig nem okoztak problémát, de a jövőben valószínűleg okoznának. Azt is láthatjuk, ha valahol gyenge már a cső, így még azelőtt cselekedhetünk, hogy egy csőtörés miatt egyszer csak elöntene a víz.

Ezek már önmagában elég komoly előnyök ahhoz, hogy belássuk, a karbantartás, duguláselhárítás nagyon hasznos. Ha azonban az ilyen jellegű hibákat megelőzzük, akkor az egészségünkre is jobban oda tudunk figyelni. A dugulások, valami csőtörések ugyanis egészségügyi kockázatot is jelentenek, akárcsak a rendszeresen ki nem pucolt lefolyók.

Miért veszélyesek ezek?

Láttál már olyan dugulást, amikor a WC-ből ömlött ki a víz, minden mással együtt, amit korábban megpróbáltak lehúzni rajta? Ha nem, akkor szerencsés ember vagy, jó néhányan azonban már kénytelenek voltak szembesülni ilyen problémával.

Nyilván mondanunk sem kell, hogy amit a WC visszadob, az nem kifejezetten higiénikus, számos baktérium melegágya. Minél tovább tart kitakarítani a fürdőszobából a szennyezett vizet, annál valószínűbb, hogy valamilyen fertőzést is sikerül így elkapni. Sajnos mindennek ellenére a WC duguláshoz is sokan úgy állnak hozzá, ha sikerül a WC tartalmát leküzdeni a lefolyón, akkor nem is olyan súlyos a helyzet, nem foglalkoznak tovább a problémával. Ezzel csak az a gond, hogy a dugulás nem valószínű, hogy magától megszűnik, ezért egy idő után akkora lesz, hogy egyáltalán nem tud a víz lefelé távozni ez csak fölfelé.

Persze az is előfordul, hogy akut alakul ki a probléma, azaz minden előjel nélkül történik ekkora dugulás. Itt van jelentősége a megelőzésnek: ha évente átnézetjük szakemberekkel a rendszert, a kicsi, vagy még nem érzékelhető dugulásokra is időben fény derül. A duguláselhárítás árak ráadásul így lényegesen alacsonyabbak, mintha SOS kellene a helyszínre érkezni!

Honnan jön a víz?

A csőtörés két okból veszélyes: az egyik, hogy olyan helyen is törhet a cső, ahol a víz nem feltétlenül tiszta, így ugyanolyan helyzet állhat fent, mint a WC dugulása esetén. A másik probléma, hogy egy csőtörést lehet, hogy nem is veszünk észre azonnal, főleg, ha nem ömlik a víz, csak szivárog a falban.

Utóbbi esetben kiváló nedves, sötét, meleg környezetet teremt a penésznek, valamint más gombáknak és baktériumoknak. Ezeket nem túl jó dolog belélegezni, mert amellett, hogy irritálhatják a nyálkahártyát, hosszútávon akár súlyos tüdőbetegségeket is okozhatnak.  Ha a csöveket évente átnézetjük, akkor minimalizálhatjuk a váratlan csőtörések esélyét, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy megjelenik a penész.

Mik ezek a legyek?

Ha egy lefolyó nem elég tiszta, illetve nem működik megfelelően, egyrészt, kellemetlen tagokat áraszt, másrészt, a csatornalegyek is megjelenhetnek benne. A csatornalegyek, bár ártalmatlanok, bosszantó, és igen gusztustalan kis lények, amik egy tisztának tűnő fürdőszobában is megjelenhetnek a lefolyókban.

Ha folyamatosan odafigyelsz a lefolyók tisztítására, illetve a duguláselhárításra, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy ezek a kis rovarok hozzád is beköltöznek.

A fürdőszobának nem csak a látható részeit kell tisztántartani. Ügyelj arra, hogy a lefolyók és vezetékek is rendszeresen karban legyenek tartva, így biztos lehetsz benne, hogy semmilyen rejtett veszélyforrást nem leselkedik rád a fürdőben!