Építkezés

A tető karbantartása [Infógrafika!]

Ahhoz, hogy házunk sok évig megőrizze jó állapotát és védjen az időjárás viszontagságaitól, a tetőt is megfelelő kondícióban kell tartani. Fontos, hogy a háztulajdonosok tisztában legyenek azzal, hogy a tető mennyire tartja a vizet és a különböző károkkal szemben, melyek az évek során felléphetnek, hogyan lehet sértetlenül tartani az épületet. Az alábbi cikk és infógrafika segítséget nyújt a tetőnk megismerésében, illetve abban, hogy ha eljön az ideje, milyen típusú javításokra lehet szükség.

Kezdjük a legelején a tető szerkezetével

A tetőgerendák, melyek a tetőszerkezet alapjai, úgy nevezett vázként működnek, melyek tartják a tetőt. A furnérlemez bevonat a tetőgerendákon fekszik, mely a tető felszínét jelenti. Egy filcréteg kerül a furnérlemezre, amely megakadályozza a nedvesség külső tetőfelületről történő beáramlását. Az ereszcsatorna és a bádogfelület segít elvezetni a vizet a talajba, így a víz nem ragad meg a tetőn és nem okoz károkat.

A homlokdeszka és a párkány lezárja a tető alatti és a tetőgerendák végén a szabadon lévő réseket, így a kis állatok és madarak nem juthatnak be a tetőtérbe, és lefedi a tetőtér szellőzését. A tetőtér szellőzése az egyik legfontosabb dolog, annak érdekében, hogy a tető épen maradjon. Megfelelő szellőzéssel, légáram biztosításával a nedvesség távozik a tetőt képező anyagokon keresztül.

A külső tető kialakításának lehetőségei tulajdonképpen végtelenek. Ha készülünk a közeli jövőben tetőt cserélni, tartsuk észben, hogy a drágább tetőfedő anyagok hosszabb életűek, valószínűleg több évtizedig tartanak, míg a kevésbé drága anyagokat valószínűleg alig 10 éven belül újra cserélni kell. Anyagcserép, betoncserép, fém tető és nyersfa szerkezet mind remek opció egy hosszú ideg, jó állapotban lévő tető kialakításához.

A pala a lehető leghosszabb élettartamú anyag, ugyanakkor ez a legdrágább is. Ha olyan anyagot keresünk, amit valószínűleg egész életünkben nem kell majd cserélni, az a palatető megoldás lesz. Ha a költségvetésünk ezt nem engedi meg, választhatjuk a kevésbé drága bitumen és építészeti zsindelyt.

A penész, alga, napfény, eső, hó, jég és faágak mind szerepet játszhatnak a tetőt érintő károkban. A háztulajdonosoknak időről időre ellenőrizniük kell a tetőt jelentősebb, rossz időjárási viszonyok után, hogy elkerüljék a kisebb károkból adódó nagyobb károkat.

Lássuk a legfontosabb tudnivalókat

Melyik tetőborítás a legmegfelelőbb Önnek?

 A drágább anyagok hosszútávon megtakarítást jelentenek:

 1. Pala – szép, tartós, a súlya miatt szerkezeti megerősítést igényel. Hosszú élettartamú.
 2. Betoncserép – 20-25 évet bír.
 3. Anyagcserép – Kezelése alacsony költséggel jár, a súlya miatt szerkezeti megerősítést igényel. 20-25 évet bír.
 4. Fémtető – Erős, tartós, könnyű a súlya, alacsony költséggel jár. 20-25 évet bír.
 5. Nyersfa – Időigényes kialakítás, speciális védelmet és fenntartást igényel. 15-20 évet bír.
 6. Bitumen Zsindely – könnyű a felvitele, a leggyakrabban használt anyag, megfizethető. 7-15 évet bír.
 7. Építészeti zsindely – Bitumen zsindely, amely ránézésre nem kelti zsindely benyomását.12-17 évet bír.

A tető legnagyobb ellenségei:

 • az eső;
 • a szél;
 • a hó és a fagy;
 • a napsugárzás;
 • a fák;
 • az alga és penész;
 • a kondenzáció.

A szellőzés- a tető épségének titka

A tető tartósságának kritikus eleme a megfelelő szellőzés. A tetőtér szellőzése meggátolja a szerkezeti károkat, amely a nedvesség miatt alakulna ki, csökkenti az energiafogyasztást és növeli a tető élettartamát.

A tető karbantartása


Forrás:
protektor-festek.hu/amit-minden-haztulajdonosnak-erdemes-tudnia-a-tetorol-infografika/