Hőszigetelés tudástár

Homlokzati szigetelés

Ha hőszigetelésről van szó, akkor a legtöbben a homlokzati falakkal kapcsolatos munkálatokra gondolnak. Nem véletlen, hiszen a fűtött helyiségek hővesztesége ezeken keresztül távozik

Milyen anyagokat használhatunk a homlokzat szigetelésére?

Homlokzati-hőszigetelés

Az expandált polisztirolhab lemezek az elterjedtek, de a vakolható kőzetgyapot lemezek mellett is sokan teszik le voksukat. A polisztirolhab mellett kedvező ára, a másik megoldás mellett pedig jobb páratechnikai tulajdonságai szólnak.

Hőszigetelt, többrétegű falazatok- milyen típusai léteznek?

Egyhéjú falakról akkor beszélünk, ha gyakorlatilag egy szerkezeti egységet képez a falazat minden rétegével együtt. Hazánkban ez a típus az elterjedt.

Kéthéjű hőszigetelt falazatokról ezzel szemben akkor van szó, ha a falon a külső burkolat külön héjszerkezetet képez. A hőszigetelés és a homlokzat között egy légréteg található, mely több funkciót is ellát. Nem csak a hőszigetelés szellőzéséről gondoskodik, de nyáron hűti is a burkolatot. Sajnos nagyon költséges megoldás, viszont kétségtelen, hogy hő-, és páratechnikai szempontból a legjobb választásnak bizonyul.

Vékony, vagy vastag hőszigetelő réteg a jobb?

Hazánkban általában 6-8 cm vastag hőszigetelés használata az elterjedt. A vastagabb változat kétségkívül jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, de ennek ellenére mégsem éri meg a 10-16 cm-es választása, ugyanis a vele elérhető energiamegtakarítás hasznossága elmarad az általa jelentett többletköltség mellett.

Fontos azzal is tisztában lennie, hogy a szigetelés vastagságát tovább növeli a ragasztó, a vakolóanyag, a dűbel, valamint az indítósín. A költségtervezés kapcsán mindenképpen megéri ezekkel a kiadásokkal is számolni.

Természetesen a választásnál az sem mindegy, hogy milyen falvastagsághoz szeretne szigetelést választani. A statikai szempontok fontosabbak a hőtechnikai jellemzőknél.