Javítás a ház körül

Ablak tömítőszalagjának, szigetelőszalagjának cseréje

Ötlet! Az ablakok szigetelése idővel elöregszik és eltöredezik. A tömítőszalagot vagy szalagrészt ki kell cserélni, hogy az ablak ismét tökéletesen szigeteljen.

A legtöbb ablaktípushoz kaphatunk tömítőszalagot, amely a vasaláshoz is megfelelően illeszkedik. Az asztalostól kaphatunk tartalék szalagot is.

Az új szigetelőszalag méretének a régivel pontosan meg kell egyeznie. Amikor az új szigetelés beszerzésére indulunk, célszerű a régi szigetelőszalagból egy darabot magunkkal vinni. A régi szalagot húzzuk ki az ablakból. Az ablakokat általában két szigetelőszalaggal szerelik fel, hogy az ablak az egyik szalag eltávolítása után is jól záródjon. A régi szalagot mintául használhatjuk az új szigetelés vagy az új szalagdarab méretre vágásánál.

A szalagdarabok végét 45°-os szögben vágjuk le. A vágási felületeket speciális pillanatragasztóval ragasszuk össze. Ugyanígy cseréljük ki – ha szükséges – a másik szigetelőszalagot is. A szigetelőszalag cseréje után az állítható csavarral igazítsuk az ablakot a megfelelő állásba, hogy könnyedén mozgatható és zárható legyen.

Ablak szigetelése 1

Lépések:

  1. Az eldeformálódott vagy törött tömítőszalagot azonnal cseréljük ki. A régi szalagot óvatosan húzzuk ki a vájatból.Ablak szigetelése 2
  2. Vágjuk méretre az új szigetelőszalagot vagy szalagrészt, a sarkokat vágjuk le,…
  3. …majd ragasszuk össze.
  4. Az új tömítőszalagot nyomjuk vissza a vájatba. Ehhez a művelethez használjunk egy tompa tárgyat.
  5. Végül az ablakot az állítható csavarral rögzítsük a megfelelő pozícióban.
Szerszámosláda: kés (szőnyegvágó), pillanatragasztó, szögmérő, csavarhúzó, csavarkulcs.