Javítás a ház körül

Ablakkeret festésének lemaratása

Ötlet! A lepergett festék eltávolítására többféle lehetőség kínálkozik. A következő képeken a festék lemaratását mutatjuk be.

A festék feladata, hogy az ablakkeretet a különféle időjárási viszontagságokkal szemben megvédje. Bizonyos időközönként azonban a festékréteg is megsérül, fel kell újítani. A konstrukció függvényében a festékréteg egészét vagy csak egy részét kell felújítani. (A képeken bemutatott esetben az ablakkeretet és az ablakszárnyat 3 évvel ezelőtt teljesen átépítették, és az ablakszárny alsó szélétől eltekintve ma is jó állapotban van.)

Ilyen esetekben az állagmegóvás érdekében a nagyobb igénybevételnek kitett részeket természetesen gyakrabban kell renoválni. A speciális, lemarató eljárás segítségével pormentesen, gyorsan végezhetjük el egy-egy rész felújítását. Ha a megfelelő terméket használjuk, a mérgező gőzök kialakulásától sem kell tartanunk.

Példánkban a „Dilunett” nevű terméket használjuk, mely a kétkomponensű (poliuretán, epoxid), a beégetett és a cellulózlakkok kivételével szinte valamennyi festék lemaratására alkalmas. Az anyag oldószerek hozzáadása nélkül készül, ezért környezetbarát. Ügyeljünk arra, hogy szembe és bőrre ne kerüljön! Maró hatása annyira erős, hogy a régebbi festékrétegeket is oldja. A termék azonnal felhasználható, zselés állaga miatt nem párolog, egy rétegben elegendő felhordani.

A munka megkezdése előtt az ablakpárkányt és a padlót takarjuk le kartonpapírral. Bár a „Dilunett” nem csöpög, a lemart festékréteg leszedésekor és az új festés során szennyeződések keletkezhetnek. Aki akarja, körberagaszthatja a javítás helyét. A levált festékdarabokat csiszolópapírral kaparjuk le, majd a felületet nedves szivaccsal törölgessük át. A maró zselét ecsettel vastagon vigyük fel a régi festékrétegre, majd kb. 15 perc elteltével (a festékréteg vastagságától függően), a festékréteget egy spachtlival toljuk le. Ecetes vízzel kenjük át a felületet. Ha a fa kiszáradt két rétegben vigyük fel az új festéket.

Ablakkeret maratása

Lépések:

  1. Csak az ablakszárny külső, alsó része szorul javításra, ez a hiba azonban az egész konstrukció állagát veszélyezteti.
  2. A lepattogzott festéket mechanikusan, csiszolópapír segítségével távolítsuk el.Ablakkeret maratása 2
  3. Azután nedves szivaccsal törölgessük meg a felületet.
  4. A maró zselét ecsettel tömören hordjuk fel a felületre.
  5. Ha a zselé a hatását kifejtette, a festékréteg egy spaklival eltávolítható.
  6. Az ablaküveget ragasszuk le a keret mellett, a réseket szilikonnal szigeteljük, majd mázoljuk le.
Szerszámosláda: csiszolópapír, szivacs, két ecset, simítólapát, ragasztószalag, védőkesztyű.