Falfesték

Festési trükkök a könnyebb munkáért [Infógrafikával]

Bár a költségek minimálisak, a meglehetősen egyszerűnek tűnő festési folyamat megtévesztően nehéz. Vedd figyelembe a következő tanácsokat a gyorsabb, tisztább és hatékonyabb eredményért.

Festési trükkök a profiktól

1. Utálod tisztítani az ecseteket?

Kerüld el az ecset tisztítását azzal, hogy becsomagolod szorosan egy zacskóba és beteszed a fagyasztóba. Mielőtt újra beltéri falfestésre szeretnéd használni, hagyj neki néhány órát, hogy kiolvadhasson.

2. Spórolj a festőhengeren

Ha egy kis szünetre van szükséged, de számításaid szerint még aznap visszatérnél a festéshez, csomagold be a hengert egy műanyagba és tedd bele egy Pringles dobozba. Nincs szükség a görgős egység eltávolítására. Ha több, mint egy napra hagyod abba a festést, akkor csináld ugyan ezt, csak helyezd a dobozt a fagyasztóba.

3. Ne vegyél több festéktálca-betétet

Tedd a festéktálcát egy műanyag konyhai szemeteszsákba és préseld ki belőle a levegőt. Használd a szemeteszsák beépített húzózsinórját a lezáráshoz.

4. A fa padlóra csöpögött latex festék könnyű feltakarítása

Ne ess pánikba! Amíg a padló fényes felületű, nincs miért aggódni. Hagyd megszáradni a beltéri festék cseppeket. Miután megszáradt, könnyen, körömmel fel tudod szedni őket.

5. Keskeny helyek festése szükséges, mint például a WC-tartály mögött?

Ragassz oda egy élfestőhöz tartozó párnát egy, a festékboltok által ingyen adott keverőpálcához.

Festési trükkök

 • Használj műanyag zacskót festéktálcaként.
 • Ha glettelést készítesz elő, óvatosan üsd meg kalapáccsal a kisebb lyukakat, hogy mélyedéseket hozz létre.
 • Az ablakok védelme érdekében használj nedves újságpapírt maszkoló szalag helyett, hogy időt takaríts meg.
 • Használj befőttesgumit a festékes dobozon, hogy elkerüld az oldalakra lecsöpögő festéket.
 • Használj egy pálcához rögzített festőpárnát a nehezen elérhető részek festéséhez.
 • Könnyítsd meg a takarítást és használj folyó víz alatt ecset tisztító kefét.

6. Amiért a profik vászon cseppfelfogót használnak

A profik nem csupán azért használnak vászon cseppfelfogót mert újra felhasználható. A műanyag cseppfelfogók csúszósak ahhoz, hogy járni lehessen rajtuk, míg a vászon nem az. Fektess be egy vászon cseppfelfogóba, még otthonod átalakításának korai szakaszában és nem fogod megbánni.

7. Az ecset tisztításának legjobb módja

Egy 1200 Ft-os eszköz, amit úgy hívnak, hogy ecset tisztító kefe, hatékonyan távolítja el a latex festéket az ecsetből, mialatt azt folyó víz alá tartod. A víz önmagában nem tisztítja meg kellő képen az ecsetet, ezáltal az ecset élettartamát lekorlátozza három vagy négy használatra.

8. Győződj meg a szín konzisztenciájáról literről literre

A profi festők tudják, hogy a több gallonos projektekhez festővödrökre van szükség. Ez az összes, a későbbiekben használt festék nagy tartályba történő összeöntésének folyamata. Vegyél egy 5 gallonos (körülbelül 18 literes ) vödröt és abban keverd össze a festéket.

9. Használj a maszkoló fólia vagy maszkoló szalag helyett nedves újságpapírt

Amikor az ablakkeretet fested, óvatosan vizezz be egy újságpapírt és ragaszd az üvegre. Így már lefestheted az ablakkeretet anélkül, hogy festékes lenne az üveg.

10. Kalapálással töltsük ki a lyukakat?

Ellentmondásosnak hangzik, de ha apró lyukakat szeretnél glettel kitölteni a falon, akkor kezd azzal, hogy minden lyukat gyengén ütögess meg egy kalapáccsal. Ez finom horpadásokat eredményez, amely elősegíti a glett könnyebb tapadását azon a felületen.

11. Ne töröld le a felesleges festéket a doboz pereméről

Az ecseten lévő felesleges festék hagyományos eltávolításának módja az ecset doboz szélén történő lehúzása csupán további felesleges trutyit eredményez a doboz oldalán. Helyette hurkolj egy befőttesgumit a doboz tetejére hosszirányban és ezen húzd le az ecsetről a felesleges festéket.

Festési trükkök a könnyebb munkáért 1

Maszkolás és a nem festés művészete

A beltéri festés egyaránt szól arról, hogyan kerüljünk el adott területeket, mint arról, hogyan fessünk. Az ajtók, az ajtókeretek, a díszlécek, a lambériák, az ablakburkolatok, a világítótestek és a munkalapok csak néhány példa azokra a területekre, amelyeket nem szeretnél lefesteni. Annak elsajátítása, hogy ezeket a területeket precízen elkerüld, elősegíti, hogy festésed sokkal szebb és tisztább legyen. A hatékonyság érdekében itt van a maszkolás vagy ezen területek elkerülésének 5 fő módja:

Maszkoló szalag

Felejtsd el a régi bézs maszkoló szalagot, amit apukád használt a ház festésénél. Az iparági szabvány most a kék maszkoló szalag, egy szuper-alacsony tapadású szalag, amely soha nem hagy nyomot, és soha nem húzza le a festéket. A kedvelt maszkoló szalag márkák között szerepel a Frog Tape, ScotchBlue és a Duck Clean Release termékcsaládja.

Használata

Óvatosan nyomkodd oda körmöddel a szalagot. Ennek elmulasztása a festék szalag alá történő szivárgását eredményezheti. Várj a festék megszáradásáig a szalag eltávolításával, majd húzd le 90 fokos szögben. Amíg csupán egy vagy két réteg festéket használsz, a szalag egyszerűen kettévágja a festéket lehúzáskor. Több réteg esetében a ScotchBlue azt javasolja, hogy használj spaklit vagy öt az egyben szerszámot a leválasztáshoz (nem vágáshoz) a szélek mentén, hogy ezzel is segítsd a festék eltávolítását.

Szélek szabadkezű festése

A „cutting in” angol kifejezés azt jelenti, hogy a széleket szabad kézzel, maszkoló szalag használata nélkül festik le. Ez nagyjából olyan, mint ha trapézművészként háló nélkül lépnénk fel, rengeteg gyakorlást igényel.

Hogyan csináld

A legelső ilyen szabadkezes próbálkozásnál válassz egy olyan pontot, ahol a hiba nem lesz annyira észrevehető. Használj kúpos ecsetet, amelyet már előre benedvesítettél. Rázd meg néhányszor az ecsetet, hogy eltávolítsd a vizet. Alaposan mártsd bele az ecsetet a festékbe, nagyjából a sörték háromnegyedéig. Fess egy vastag vonalat körülbelül 2-3 cm-re a szélétől és hívjuk úgy, hogy választóvonal. Majd nyomd le az ecsetet úgy, hogy a sörte kiszélesedjen és fess egy vonalat pontosan a szél mentén.

Hogyan is kerülik el a profik a maszkolást: szélek szabadkezű festése

Ha a szélekhez közel maszkoló szalag nélkül festesz, próbáld ki a következő technikát: Fess egy elválasztó vonalat nagyjából 2-3 cm-re a kész burkolattól vagy díszléctől. Alaposan mártsd bele az ecsetet a festékbe, nagyjából a sörték háromnegyedéig. Nyomd rá az ecsetet, hogy a sörték elterüljenek. Húzd végig a festéket a választóvonaltól a szélekig amíg a festék meg nem szárad. Ismételd.

Festési trükkök a könnyebb munkáért 2

Maszkoló fólia

A maszkoló fólia tekercsek ötvözik a maszkoló szalagot, a műanyag fóliát és a statikus elektromosságot, így biztosítva az ideális takarást a nagy ablakok számára, különösen festékszóró használata esetében. A maszkoló szalag lehetővé teszi számodra az ablakok széleinek precíz takarását, míg az előre rögzített műanyag fólia eltakarja az üveget. A statikus elektromosság segíti a fóliát az ablakhoz való tapadásban.

Használata

Tartsd a tekercselt terméket kiterítve a kezdéshez. Tekerd ki a fóliát és ragaszd a maszkoló szalagot az ablak szélére. Miután befejeztél egy oldalt, bontsd ki a fóliát és húzd lefelé. Ragaszd le az ablak további három oldalát a hagyományos maszkolószalaggal.

Vezető szélek festéséhez

Egyszerűen fogalmazva, tartsd ezt a 22 hüvelykes fémet egy festetlen terület ellen, míg ecsettel lefested a kívánt részt. Bár ez tűnik a tökéletes maszkoló eszköznek, csepegés és folt előfordulhat, nem számít, mennyire vagy körültekintő.

Használata

Ehhez rengeteg rongyra lesz szükséged. Helyezd a vezetőt a szélre. Húzd végig az ecseted a vezető mentén. Távolítsd el a vezetőt, egy ronggyal töröld le róla az összes festéket és haladj tovább a következő részhez.

Szélező szerszámok

Számos görgőt és kefét úgy terveztek meg, hogy segítsen automatikusan megtartani a széleket. Az egyetlen gond az: ezek nem nagyon működnek. Jobban teszed, ha maszkoló szalagot, maszkoló fóliát és/vagy szabad kezes élfestést alkalmazol ahelyett, hogy rábíznád magad egy drága, trükkös eszközre, ami végül úgy is a szemeteskosárban végzi.

Hengerek és ecsetek: A megfelelő eszköz kiválasztása a munkához

Egy olyan világban, ahol az olyan „de a Tv-ben ezt láttam” csodafestő eszközök a meghatározóak, mint az „EZ-Twist” festéktartályos festőhenger, van helye a hagyományos festőhengernek és ecsetnek? Természetesen! A hengerek és ecsetek használata még mindig a legjobb módja otthonod belsejének kifestéséhez.

Hengerek

A hengerek azok a „bolyhos csövek”, amelyeket a görgős mechanikára szerelsz. A vastagabb kivitel több festéket tart magában, amely a legjobb az egyenetlen, durva felületek festésére. A vékonyabb kivitel kevesebb festéket tart magában és a sima felületek festéséhez alkalmazható a legjobban. Kerüld a szivacsból készült hengereket, mert ezernyi apró kis gödröcskét hagynak maguk után. Helyette használj inkább szövetből készült hengert.

 • 1/4” – 3/16” -os szálhossz: Megfelelő a finom, tükörsima falakhoz, mennyezetekhez és ajtókhoz.
 • 3/8” -os szálhossz: Ez a szabványtípus, amely a legtöbb beltéri felületre megfelelő.
 • 1/2”-es szálhossz: A közepesen durva felületekre alkalmas, mint például a textúrált falak vagy mennyezetek.
 • 3/4” -es szálhossz: Ezt a nagyon durva felületek esetében használd, mint például a „túró” textúrájú mennyezet vagy beton.

Ecsetek

Ecset kiválasztása

Sajnálatos módon olyan ecset még nem létezik, amely minden felülethez megfelelő lenne. A profi festők 8-10 féle ecsetet tartanak kéznél, de neked elegendő lesz 2-3 féle.

Használj a legtöbb esetben egyenes végű ecsetet. A szabadkezű élfestéshez válassz kúpos vagy ferde ecsetet.

A sörtéjük lehet természetes (állati eredetű) vagy szintetikus (poliészter). Az olajbázisú festékekhez bármelyiket használhatod az előbb említettek közül. A zománcfesték esetében használj természetes sörtéjűt. A latex festékekhez (a lakástulajdonosok által leggyakrabban használt festékfajta) kizárólag szintetikus sörtéjű ecsetet használj, mert jobban tartják a formájukat és könnyebben moshatóak.

Ecsetszélesség

 • 4” széles: Használd nagy, textúrált felületeken. Néhány beltéri felület megköveteli a nagy ecset használatát, de alkalmanként szükséged lehet rá a tégla és egyenetlen vakolat festéséhez.
 • 2” széles: A szélesség megfelelő a burkolatok és szegélyek közvetlen közelében történő festéshez.
 • 1” széles: A legtöbb háztulajdonos nem használja, viszont az 1” ecset alkalmas a precíz, részletgazdag munkákhoz, mint a mélyen barázdált ajtózáró rozetták festése.

A megfelelő ecset kiválasztása

Csupán három tényezőt kell figyelembe venned az ecset kiválasztásánál: szélesség, sörte és az ecset típusa.

Összegzés

Nincs annál felemelőbb érzés, mint látni otthonod teljes átalakulását egy új szín alkalmazását követően. A festés egyszerűen egy csoda, ami mindezt lehetővé teszi. Tanuld meg, hogy ezekkel a festési trükkökkel, maszkolási és henger, illetve ecset kiválasztási tanácsokkal hogyan is tudod mindezt kivitelezni.

Tanácsok az anyagigény kiszámításához>>


Forrás:
protektor-festek.hu/festesi-trukkok-hogy-a-munka-simabban-menjen/