Javítás a ház körül

Szigetelés fóliaréteggel

Ötlet! A tetőtér szigetelésekor gyakran használnak egy plusz fóliaréteget. A tetőablakhoz, és az oromfalhoz való illesztést azonban nem végzik kellő gondossággal.

A belső burkolat fölé gyakran húznak egy polietilén- vagy alufólia réteget, ami megakadályozza, hogy a levegővel együtt a nedvesség a tetőszerkezet elemei közé szivárogjon. Sokan azt feltételezik, hogy ezzel a szigeteléssel megtettek mindent, amit csak lehetett. Ez azonban korántsem igaz, hiszen a fóliaréteg csak akkor szigetel a nedvesség ellen, ha a réseket és a hibákat is megfelelően kezelik. A képeken (lent, 1. képen) bemutatunk egy helytelenül kivitelezett szigetelést, illetve azt, hogyan lehet az oromfallal való légmentes illesztést kivitelezni.

Mindenütt, ahol a tetőteret valamilyen építészeti elem megszakítja (tetőablak, kémény, közfal), vagy ahol végződik (oromfal), a fóliaréteget is meg kell szakítani, vagyis olyan szélek keletkeznek, amelyek nem megfelelő kialakítás esetén károkat okozhatnak. A fóliát mindig vezessük egészen a következő építészeti elemig, a széleket pedig szakszerűen szigeteljük le. Az oromfalhoz való csatlakozásnál, a fal és a tető közti résbe tegyünk szigetelőszalagot. A fóliát egy kevés rátartással feszítsük ki a tetőtől az oromfalig. Hogy a szigetelés tökéletes legyen, a fóliát lécekkel szorítsuk le, melyeket a szarufákhoz csavarozunk.

A gipszkarton illetve gipszszálas karton használata kissé bonyolultabb művelet. Ebben az esetben először a szigetelő fóliát ragasszuk fel, melynek széleit kb. 5 cm-re húzzuk fel az oromfal irányába. A lapok széleit felszerelés előtt speciális szigetelőszalaggal látjuk el. A lapokat a felszerelés során erőteljesen szorítsuk a falhoz. A szigetelőszalag tartós biztonságot nyújt a lapok, a fal és a fólia közötti térben.

A tetőtéri ablakok, kémények és a hosszmerevítők esetében ugyanígy járjunk el, hiszen az aranyszabály ebben az esetben is érvényes: az összeillesztéseknek pontosan, rések nélkül kell illeszkedniük, így a nedvesség nem szivároghat a fugák közé.

Szigetelés fóliával

Lépések:

  1. A károk előre láthatók: A szigetelő lapok láthatók, a fólia nincs szakszerűen elhelyezve, hiszen nem ér az ablakig. A nedvesség akadály nélkül eljuthat a szigetelőanyagig és a faszerkezetig.Szigetelés fóliával 2
  2. A tökéletes szigetelés érdekében először is nyomjunk szigetelőszalagot a résekbe, erre húzzuk a fóliát…
  3. …melyet lécekkel szorítsunk a szarufákhoz, és csavarozzunk le.
  4. A kiálló fóliarészeket egy éles késsel vágjuk le a léc mellett.
  5. Majd helyezzük fel az alsó léceket.
  6. A szélekre ragasszunk szigetelő csíkokat, majd a lapot nyomjuk a falhoz.
Szerszámosláda: olló, kés, elektromos- vagy kézi fúró, fűrész, csavarhúzó.