Javítás a ház körül

Enyvezési hibák javítása (furnérlemezeknél)

Ötlet! A furnérlemezek enyvezési hibáira gyakran csak a lakkozás után derül fény. Ha a hibákat azonnal kijavítjuk, a későbbi, jelentősebb károkat elkerülhetjük.

Ha a furnérlemez lakkozás közben nedvességet szív magába, az enyvezés hibái azonnal láthatóvá válnak, a furnérlemez ugyanis felhólyagosodik. A hibát az egyenetlen felület, a nem megfelelő mennyiségű enyv használata, zsír vagy olaj okozhatja. Régi bútorok esetében a repedésekbe szivárgó víz hatására is elválhat a furnér a fától. Simítással és kopogtatással könnyen felfedezhetjük ezeket a hibákat (öblös hang).

Egy éles késsel vágjuk fel a furnért a hiba helyénél úgy, hogy vissza is tudjuk ragasztani. A munkához speciális, száraz ragasztót használjunk. Toljuk a ragasztólapokat a „felnyitott” furnérlemez alá, fémlapáttal nyomjuk le, majd a ragasztólapokat forrasztópákával olvasszuk fel. Ha a hőforrás megszűnik, a ragasztó gyorsan megköt. A felesleges ragasztómaradékot csiszoljuk le. A törés és vágás helyét – ha szükséges – retusáló tussal korrigálhatjuk. Végül az egész felületet lakkozzuk át.

Enyvezési hibák javítása 1

Lépések:

  1. Ujjunkkal jól kitapinthatók a furnérlemez hibái. A javításhoz nem enyvet, hanem színes gyorsragasztó-lapokat használunk.Enyvezési hibák javítása 2
  2. Miután a hiba helyén a furnérlemezt egy éles késsel „felnyitottuk”, kissé emeljük fel, és toljuk alá a szükséges mennyiségű ragasztólapot.
  3. Egy fémlapáttal erősen nyomjuk le a ragasztót és a furnérlemezt. Forrasztópákával vagy vasalóval megolvaszthatjuk a ragasztót.
  4. Ha a törés vagy a vágás helye még mindig látható, retusáló tussal korrigáljuk a hibát. Végül lakkozzuk át az egész felületet.
Szerszámosláda: kés, fémlapát, forrasztópáka vagy vasaló, csiszolópapír, retusáló tus, nitrolakk.