Szobafestés-tapétázás tudástár

Enyvek és csirizek mint festékek kötőanyagai, előnyök és hátrányok

Növényi vagy állati eredetű, vízben oldódó, nagy molekulájú kötőanyag elsősorban beltéri falfestékekhez.

Előnyeik:

  • rendkívül olcsó, nem maró hatású kötőanyagok,
  • a legtöbb pigmenttel és töltőanyaggal összeférnek,
  • újraoldhatók (kivétel: Kazein), így könnyen eltávolíthatók.

Hátrányaik:

  • csak száraz beltéri igénybevételre alkalmasak,
  • nedvességre érzékenyek, penészednek.
  • Enyves festékeket nem lehet sokszor egymásra festeni,
  • egy bizonyos vastagság után a festékréteg leválik, így
  • felújító festésnél a régi festést teljesen el kell távolítani.

Növényi enyvek és enyves festékek

A cellulózenyvek

A facellulózt nátronlúgban való előzetes kezelés után metil-klorid-gázzal (ek­kor metil-cellulózt kapunk) vagy klór-ecetsavval (ekkor karboxi-metil-cellulózt, azaz CMC-t kapunk) tárjuk fel. A cellulózcsirizt sűrű oldatok számára hasonlóan készítik.

A cellulózenyvek száraz enyvként, por alakban kapható. Az előírt mennyiségű víz­zel összekeverve (általában 1 tömegrész enyvporhoz 24 tömegrész víz) 15-20 perces duzzadási idő után sűrűn folyó oldatot adnak.

A cellulózenyvek sűrítőszerként vizes diszperziós festékekben is használatosak. A metil-cellulózenyv beltéri mészfestékekhez is adagolható, a karboxi-metil-cellulóz (CMC) viszont nem mészálló. A cellulózenyvek nagyon rugalmasak, túlenyvezés ese­tén sem okoznak lepattogzást.

A cellulózenyves festékek készítése

Tiszta vödörbe öntsünk vizet, majd annyi krétát szórjunk bele, hogy a víz felszínét ellepje. Litopon vagy titán-dioxid adagolása javítja az enyves festék fedőképességét és fehérségi fokát. Kb. 1 óra alatt a fehér pigmentek jól átnedvesednek, így azokat cso­mómentesen el lehet keverni. Színezett enyves festék esetén a fehér festékpasztához kevert színes pigmenteket adagolunk.

A festékpéphez csak a végén keverjünk hozzá az enyvoldatot, mégpedig 1 rész cellulózenyv oldatot 1 rész festékpasztához. A próbafestésnek száradás után letörölhetetlennek kell lennie. A kész enyves fes­tékhez ne keverjünk enyvezetten festéket! A kenhetőség eléréséig szükséges további hígítás céljára hígított enyvoldatot adagoljunk! Sok igen olcsó, gyárilag elkészített cellulózenyves festék van forgalomban, ame­lyek felhasználásra készek, így a festő időt takarít meg.

Állati eredetű enyvek

Bőr- és csontenyvek

Ma már csak kevés helyen használják falfestékeknél kötőanyagként a következő hátrányok miatt.

Ezen hátrányok:

  • az enyvoldat elkészítése nehézkes, előáztatást és melegen oldást igényel (1 kg enyvből 6 liter enyvoldat készíthető),
  • az enyv makromolekulái a lúgos kémhatású vakolt-meszeit falfelülettel közvet­lenül érintkezve elbomlanak, ezért a lúgos kémhatást semlegesítő és a póruso­kat tömítő előkezelésekre (szappanozás, káliszappannal, timsózás) van szük­ség.

Kazeinenyvek

A kazein savas tejfehérje, amely lúgokkal tehető vízben oldhatóvá. Kültéri mész­festékhez használják adalékként a víz- és időjárásállóság növelésére.