Javítás a ház körül

Esztrich repedéseinek javítása

Ötlet! A burkolómunkák megkezdése előtt a repedéseket meg kell szüntetni, hogy az esztrich be tudja tölteni eredeti funkcióját, és tökéletesen terhelhető legyen.

Az esztrich repedései és a megnyíló fugák gyakran a habarcs természetes száradási folyamatának következtében alakulnak ki. A hőmérsékleti ingadozások és a mechanikus terhelések is elmozdulást és deformálódást okozhatnak, ezért mindenképpen szükség van a tartós, kifogástalan javításra.

Megfelelő és gyors javítási módszerek állnak rendelkezésre, például a KR 416 kétkomponensű akril, amely mind beltéri, mind kültéri felületek esetében használható. A kitágított és megtisztított résekbe óvatosan csepegtessük be a folyékony kötőanyagot. A nagyobb repedéseket kereszt alakban is vágjuk át, és habarccsal töltsük ki, simítsuk le. Ha szükséges, használjunk erősítésként acélhuzalokat.

A kötőanyagot még folyékony állapotban simítsuk el a talajon, hogy egyenletes felületet kapjunk. A jól tapadó felület érdekében a javítások helyét ajánlatos kvarchomokkal beszórni.

Esztrich repedései 1

Lépések:

  1. Az esztrich repedése a burkolat leválását okozhatja.
  2. A repedéseket vágókoronggal tágítsuk ki, a nagyobb repedéseket keresztben vágjuk át, majd portalanítsuk a felületet.
  3. Keverjünk össze a két komponensből annyit, amennyit a kötési időn belül (10-20 perc) fel tudunk használni. Inkább dolgozzunk kisebb mennyiséggel, lépésről-lépésre.
  4. A vékony repedésekbe csepegtessük be a folyékony kötőanyagot.Esztrich repedései 2
  5. A nagyobb repedések kiöntéséhez keverjünk kvarchomokot a kötőanyagba.
  6. Az anyag így kása állagú lesz. A keresztirányú vágatokba tegyünk acélhuzalt, míg az anyag nem kötött meg, majd öntsünk rá egy újabb réteget.
  7. A kötőanyag felületét simítólapáttal egyengessük el.
  8. A javítások helyét kvarchomokkal szójuk be, így jól tapadó felületet kapunk.
Szerszámosláda: régi fémtárgy a repedések karcolásához, vágókorong, porszívó, kis simítólapát (spakli).