Javítás a ház körül

Vízfolt nyomainak eltávolítása

Ötlet! A vázák sokszor szürke vagy fehér elszíneződést okoznak a parkettán. A nedvesség által okozott károsodást a következőképpen javíthatjuk.

A víz szinte mindenhova beszivárog, még a kerámia váza alján át is. Ha a váza alátét nélkül áll a parkettán, előfordulhat, hogy a padlón és a padlóban idővel annyi nedvesség gyülemlik fel, amely a lakkréteg leválását, illetve fehér vagy szürke elszíneződést okozhat. A látvány nem túl felemelő, és a parkett bevonata is sérül ezeken a pontokon. A parkett felpúpozódhat, elveszíti csillogását.

Ha tudjuk a módját, a foltok könnyedén eltávolíthatók. A következőkben bemutatjuk a helyes módszert, és az egyenletesen csillogó lakkozás trükkjeit is megismerhetjük.

Először is szárítsuk ki a felületet, mert a száraz parkettáról könnyebben eltávolíthatók a felázott részek. Nem csiszolópapírt, hanem fémszálas dörzspárnát használunk. A fémszálak legyenek a fa erezetére merőlegesek. A dörzsölő párnát addig húzogassuk szálirányban előre és hátra, míg a sérült részt el nem távolítjuk. A párna előnye a csiszolópapírral szemben, hogy nem sérti meg a folt közvetlen szomszédságában található, és még ép területeket. Keményfa esetében a dörzsölést egy finomabb párnával végezzük. Fontos, hogy az új lakkréteg felhordása előtt a fa pórusaiban ne maradjon fehér folt.

A leginkább ellenálló a parkett- vagy lépcsőlakk. Oldószermentes terméket használjunk. Esetünkben selymes fényű lakkal dolgoztunk, hogy a parkett többi részével harmonizáljon. Kis felületre a gyorsan száradó lakkot egy kis ecsettel is felhordhatjuk, nagyobb felületek esetében lapos ecsettel, vagy festőkefével illetve hengerrel dolgozzunk. Egy vagy két óra elteltével – a lakktól függően – csiszoljuk át a frissen lakkozott felületet, hogy az ecsetvonások és az átmenet nyomait eltüntessük. A második lakkréteget csak gondos portalanítás után hordjuk fel. Nyolc óra elteltével a felület terhelhető, a foltnak pedig nyoma sincs.

Vízfolt

Lépések:

  1. Csak a váza elmozdítása után derült ki, hogy áteresztette a vizet.
  2. A fémszálas dörzspárnával a parkett felületéről és a pórusokból távolítsuk el a fehér foltot.Vízfolt eltávolítása
  3. Finomabb dörzspárnával csiszoljunk utána, hogy tökéletesen sima felületet kapjunk.
  4. A port és a fémszál maradványait nedves ruhával törölgessük le, majd hagyjuk megszáradni.
  5. Vékony rétegben vigyük fel a lakkot. Kenjünk a lecsiszolt felület melletti részre is.
  6. Ha a lakk megszáradt, a felületet dörzsöljük át, így az ecsetvonások nyoma eltűnik.
  7. A matt felületet ismét lakkozzuk le, és dörzsöljük át.
  8. A foltnak nyoma sincs, a padló ismét tökéletes.
Szerszámosláda: dörzspárna (durva és finomabb), enyhén nedves portörlő ruha, ecset vagy henger.