Javítás a ház körül

Gyantatáska eltávolítása

Ötlet! A gyantatáska akadályozza a fa felületének megmunkálását, ezért a munkánk megkezdése előtt el kell távolítani.

Gyantatáskának a fa sejtjei közti, gyantával telt részeket nevezzük. Elsősorban a tűlevelű fák (erdei fenyő, lucfenyő) esetében fordul elő gyakran. A gyantatáskában található gyantában a szerszámok megakadhatnak, és ez a felület megmunkálását és a rések összeenyvezését is megnehezíti. További gondot jelent, hogy a gyanta megfelelő hőmérsékleten évekig ragacsos és folyékony marad, így valamennyi festékrétegen, de még a simítókitten is átüt. Mindegy, hogy a faanyagból lépcsőt, vagy egy új bútordarabot szeretnénk készíteni, legelőször a gyantatáskát kell eltávolítani.

A legelegánsabb megoldás, ha a gyantatáskát egyszerűen kimaratjuk az anyagból. A maratót egyszerűen helyezzük a gyantatáska fölé, majd nyomjuk a fába. Az így kialakuló vágatba kis faéket enyvezünk. Ügyeljünk arra, hogy az ék a fa erezetébe lehetőleg minél jobban illeszkedjen. Az ék kiálló részét gyaluljuk vagy szalagcsiszolóval és csiszolópapírral csiszoljuk le.

Ezzel a módszerrel sorban haladva valamennyi gyantatáska helyét kipótolhatjuk. Ha a táskák egymáshoz nagyon közel vannak, mindig várjuk meg, míg az első ék enyvezése tökéletesen megszárad, csak ezután lássunk hozzá a következő gyantatáska javításához. Ha a kiválasztott faanyag nagyon sok gyantatáskát tartalmaz, nem éri meg ékekkel javítani. Ilyenkor jobb az egész érintett részt egyben kicserélni.

Ha nincs maratónk, használjunk fúrót és enyvezzünk a furatba kis lapos korongot. Ezután szintén gyalulás és csiszolás következik. Ha a fa természetes formájához a szépséghibákkal együtt ragaszkodunk, egy régi trükkhöz kell folyamodnunk. A gyantatáska helyét forrasztópákával hevítsük fel, majd kaparjuk ki. A lyukat töltsük fel lakkal, így megőrizhetjük a fa eredeti látványát, ugyanakkor ez a felület már tökéletesen, probléma nélkül megmunkálható.

Gyantatáska eltávolítása 1

Lépések:

  1. A megmunkálást zavaró gyantatáskák helyett enyvezzünk a fába kis ékeket.
  2. A gyantatáskát lamellás maratóval vágjuk ki.
  3. Ellenőrizzük, hogy a kis ék mérete és erezete megfelelő lesz-e.Gyantatáska eltávolítása 2
  4. Töltsünk a vágatba egy kevés enyvet.
  5. Ezután az éket szorosan nyomjuk az enyvbe. A kicsorgó enyvet azonnal törölgessük le.
  6. Szalagcsiszolóval csiszoljuk le az ék kiálló részeit.
  7. A három gyantatáskából kettőt kijavítottunk, a javítás helye szinte észre sem vehető.
Szerszámosláda: maró vagy fúró, enyv, gyalu vagy csiszolópapír.