Javítás a ház körül

Díszítés javítása képkereten pótlással

Ötlet! A képkeretek, tükrök, régi bútorok vagy lépcsőkorlátok hiányzó díszítését speciális anyagokból pótolhatjuk.

A díszítőelemek általában meglehetősen vékonyak, érzékenyek, és elöregedettek, így gyakran elegendő a portörlés során kissé megérinteni a díszítést, és a motívum máris eltörik. Ha a dísz egyetlen darabból áll, meg lehet ragasztani. A szimmetrikusan vagy sorban elhelyezett díszítéseknél, vagyis ott, ahol a javítás nagyon feltűnő lehet, lehetőség van a díszítőelem teljes pótlására.

A negatív forma elkészítéséhez a boltokban kapható többféle anyag. A forma kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a pótlást milyen anyagból szeretnénk elkészíteni. Kapható például a Silco S2, amely jól formálható, és függőleges minták készítésére is használható.

A forma készítéséhez használt anyag nem tartalmazhat túl erős oldószert, hogy az eredeti minta ne sérüljön. A munka megkezdése előtt az eredeti díszt valamilyen védőanyaggal (viasz, teflonspray, vazelin, púder) kenjük be. A formázó masszát keverjük össze, és lapáttal kenjük fel az eredeti díszre.

Ha megszilárdult, a forma állaga gumimaszkhoz hasonló lesz, így az eredeti díszről könnyen lehúzható. A formakészítést ezzel befejeztük, most következik a dísz kiöntése. A formát belülről kenjük be a védőanyaggal, majd töltsük fel a fához hasonló öntőanyaggal. Ha az anyag megszilárdult, húzzuk le a formát a másolatról. (A másolatból egyszerre több példányt is készíthetünk). A díszítő pótlást ragasszuk fel a keretre, és szükség szerint színezzük vagy antikoljuk.

Díszítés javítása képkereten pótlással

Lépések:

  1. A dúsan díszített tükörkeret erősen sérült. Mivel az egyik eredeti dísz tökéletesen sértetlen, mintaként használhatjuk fel.Díszítés javítása képkereten pótlással 2
  2. Az eredeti díszítést kenjük be védőanyaggal, majd lapáttal kenjük rá a kikevert formázó masszát.
  3. Hagyjuk megkötni a negatív formát, ezután vegyük le, majd töltsük fel.
  4. Hagyjuk megkötni, vegyük ki a formából és ragasszuk fel a keretre.
  5. Végül színezzük és antikoljuk a pótlást.
Szerszámosláda: mérőpohár, falapát (spatula), keverőtál, ecset.