Javítás a ház körül

Lyuk a locsolócső csatlakozásánál

Ötlet! A locsolótömlőn leggyakrabban a rögzítőcsavar mellett keletkezik lyuk. A megoldás egyszerű, a tömlőt rövidítsük meg, és újra csavarozzuk fel. Ha ismerünk néhány trükköt, mindez sokkal gyorsabban megy.

A kerti locsolótömlő általában közvetlenül a rögzítőcsavar mellett lyukad ki. A kifolyócső belülről folyamatosan feszíti a tömlőt, használat közben ez a rész merev marad, a tömlő alatta meghajlik és sérül.

Szerencse a bajban, hogy a hibát a tömlő megrövidítésével és újraszerelésével könnyen és gyorsan javíthatjuk. Először is oldjuk ki a rögzítőcsavar bilincsét egy megfelelő méretű csavarkulccsal. A tömlőt persze egyszerűen levághatnánk a lyukas rész alatt, a kifolyócső megszabadítása azonban meglehetősen nehézkes volna. A következő módszerrel sokkal könnyebben dolgozhatunk: először lazítsuk meg a rögzítőcsavart, és csak ezután vágjuk le a tömlőt a megfelelő helyen. Fogazott vagy nyíróollóval, esetleg egy éles késsel – megfelelő alátét használata mellett – könnyebben dolgozhatunk, mert a szerszám a tömlőről nem csúszik le.

A rövidített tömlőt helyezzük vissza a kifolyócsőre – ez gyakran nehéz feladatnak bizonyul. A műanyag locsolótömlőkkel – még a fémszállal megerősített típusúakkal is – könnyebben dolgozhatunk, ha a tömlő végét rövid időre forró vízbe tesszük. Ha a hajlékony tömlőt egy szempillantás alatt visszacsúsztattuk a kifolyócsőre, még nem jártunk teljes sikerrel, hiszen elfeledkeztünk a bilincs és a csavar felfűzéséről (ebben a sorrendben). A tömlőt húzzuk a kifolyócső végéig, toljuk rá a csavart, majd szorítsuk meg a rögzítő bilincset. Ha a bilincs vízköves vagy korrodálódott, cseppentsünk rá egy kevés olajat.

Lyuk a locsolócső csatlakozásánál

Lépések:

  1. Íme egy jól ismert kép: a kerti locsolótömlő közvetlenül a csavar alatt lyukadt ki. Csavarjuk le és lazítsuk ki a bilincset.Lyuk a locsolócső csatlakozásánál 2
  2. Először „szabadítsuk ki” a tömlőt, csak azután rövidítsük meg.
  3. Ezután egy éles ollóval vágjuk le a tömlőt a hiba helye alatt.
  4. Ha a tömlő végét forró vízbe tesszük, könnyebben hajlítható.
  5. A kifolyócsövet tegyük vissza, majd húzzuk meg a rögzítő csavart.
Szerszámosláda: csavarhúzó, kés, esetleg harapófogó, fogazott olló.