Javítás a ház körül

Kerti asztal lapjának felújítása

Ötlet! Nézzük, hogyan tüntethetjük el az asztallapról a szépséghibákat és a karcolásokat. A módszert azok is sikerrel használhatják, akik egyszerű, fehér kerti asztalukat szeretnék felújítani.

A kerti asztal lapja meglehetősen lerobbant állapotba kerül, ha a telet a szabadban töltötte. A makacs szennyeződések, az elmohásodás, a több éves használat nyomai, vagy a tárolás okozta károsodás is javítható. Csakúgy, mint a felszíni hibák, a fagy okozta károk és a korábbi kisebb repedések által okozott hiányosságok. Lássunk hozzá a javításhoz!

Először is tisztítsuk és zsírtalanítsuk az asztallapot. A munkához használjunk környezetbarát folyékony szappant, vagy mosogatószert. Ha a felület megszáradt, hozzáláthatunk a mélyebb rétegek kezeléséhez. A speciális simítópasztával töltsük ki a repedéseket, és egyengessük el a kisebb karcolásokat. Száradás után ajánlatos az egész felületet átcsiszolni. A festés előtt műanyag felületek kezelésére alkalmas alapozóval kezeljük le a lapot. A legutolsó, vízhatlan lakkréteget műanyag hengerrel hordjuk fel a felületre.

A képen (lent) látható mintás asztal elkészítéséhez türelemre és némi ügyességre van szükség. A következő módszerrel dolgozzunk: az asztal szélétől 10 illetve 30 cm-re jelöljünk ki két kört, illetve egy harmadikat az asztal közepén (25 cm átmérőjűt). A kört ragasszuk le rugalmas szalaggal. A két kör között, illetve az asztal közepén ragasszunk fel elválasztó vonalakat, így mértani formákat kapunk.

A mértani formákat fessük színesre. Ha a festék megszáradt, húzzuk le a ragasztószalagokat. A maradék fehér felületet fessük kékre. A művelet meglehetősen körülményesnek tűnik, így azonban a különböző színű felületek pontosan illeszkednek egymáshoz. Ha először a teljes felületet kékre mázolnánk, és erre próbálnánk meg a színes formákat festeni, a kontúrok elmosódnának.

Kerti asztal lapjának felújítása

Lépések:

  1. A repedéseket tüntessük el a simítópaszta segítségével. A csiszolás és az alapozás után vihetjük fel a lakkréteget.Kerti asztal lapjának felújítása 2
  2. A felület tisztítására a zsíros foltok eltüntetése miatt is szükség van.
  3. Ragasztószalaggal jelöljük ki a két kört és a keresztirányú osztóvonalakat a felületen.
  4. Fessük színesre a mértani formákat. Száradás után húzzuk le a ragasztószalagokat.
  5. A fehéren hagyott részeket fessük kékre. Kész is az asztal felújítása.
Szerszámosláda: szivacs, simítólapát, csiszolópapír, műanyag alapú festék, ragasztószalag, olló.