Javítás a ház körül

Nedves vakolat javítása [Szakértői tippek] 2021

Ötlet! A nedvesség és a fagy a hagyományos vakolatot előbb-utóbb károsítja. A problémás, időjárás viszontagságainak kitett részeket speciálisan kell kezelni.

Az ajtó melletti falról a fagy és a nedvesség hatására lepereg a vakolat. A hagyományos újravakolás semmit nem segít. Aki nem akarja minden második évben újravakolni és festeni a házát, meg kell akadályoznia, hogy a nedvesség beszivároghasson a falba. Ha a talajvíz felfelé szivárog, egy vízszintes vízzáró réteget kell kialakítani. Ha megállapítható, hogy a kárt a csapadékvíz okozza, akkor az alábbi eljárással végezzük a javítást.

Először is gondosan távolítsuk el a fellazult, szétmorzsolódott vakolatot. Nagyobb felületről szedjük le a régi vakolatot, mint amekkorára a kár ténylegesen kiterjed. Azután drótkefével dörzsöljük át a felületet, hogy a maradék fellazult részt is eltávolítsuk. Utána hagyjuk néhány napig száradni a szabaddá tett falfelületet. Ha gyorsítani szeretnénk a munkát, fújjunk a falra meleg levegőt.

Majd ecsettel hordjuk fel a szigetelőanyagot , a falat alaposan itassuk át. Az utolsó, még nedves rétegre azonnal szórjunk kvarchomokot. A homok gondoskodik róla, hogy a később felhordott vakolat jól tapadjon. A vakolást másnap végezzük. Az alapozás után (kőműveskanállal húzzunk rovátkákat a vakolatba) következik a fedővakolás. Minden réteg, így a színezés előtt is hagyjunk elég száradási időt.

Nedves vakolat javítása 1

Lépések:

  1. A képen látható (fent), nedvesség okozta hibát egyszerű újravakolással és festéssel nem lehet javítani.
  2. A szétmorzsolódott, fellazult vakolatot kalapáccsal és vésővel távolítsuk el.
  3. A többi meglazult darabot pedig drótkefével dörzsöljük le.
  4. Vastagon hordjuk fel a szigetelőanyagot.Nedves vakolat javítása 2
  5. A még nedves, jól tapadó szigetelőanyagra szórjunk kvarchomokot.
  6. Másnap újravakolhatjuk a falfelületet.
  7. Ezután színezzük a vakolatot, és az ajtókeretet a kívánt színűre.Nedves vakolás 4
  8. A szigetelőréteg tökéletes védelmet nyújt a nedvességgel szemben.
Szerszámosláda: kalapács, véső, drótkefe, esetleg meleg levegő befúvására alkalmas készülék, kőműveskanál, ecset a szigetelőanyaghoz és a festékhez.