Javítás a ház körül

Porladó, hámló betonfal javítása lépésenként

Ötlet! A porladó, hámló betonfalon rosszul tapad a festék, ezért a festéshez csak megfelelő előkészítés után lássunk hozzá.

A beszivárgó nedvesség vagy a rossz minőségű vakolat a betonfal porladását okozza. Először is a megfelelő szigetelés alkalmazásával meg kell akadályozni a nedvesség és a pára beszivárgását, csak ezután láthatunk hozzá a felület javításához. Első lépésként alaposan tisztogassuk meg a falat. A szennyeződés, a festékmaradványok és a fellazult vakolat eltávolításához használjunk gyökér-, esetleg drótkefét.

Ezután alapozzuk le a felületet. Általában elégséges az oldószert nem tartalmazó, környezetbarát alapozó használata, melyet hígítás nélkül, hengerrel vagy körkefével hordunk fel. Ha szükséges, az alapozót két rétegben hordjuk fel. Ha a fal a kezelés után sem lesz kellően masszív, oldószert tartalmazó alapozót kell használni.

Figyelem, az alapozó által okozott foltokat csak nedvesen, bő vízzel távolíthatjuk el. Az alapozó száradása után (kb. 3 óra múlva) azonnal folytathatjuk a munkát.

A megfelelően előkészített, jól tapadó falfelületre ajánlatos egy új vakolatréteget felhordani, esetleg a kisebb felületet érintő egyenetlenségeket gyorsan kötő vakoló-anyaggal elsimítani, amit 3-30 mm vastagságban hordhatunk fel. Mivel a simítómassza gyorsan köt, és mindössze kb. 15 percig használható fel, csak kis mennyiséget keverjünk, melyet azonnal fel tudunk használni. Egy egység tiszta vízben csomómentesen keverjünk el 3,5 egységnyi vakoló-anyagot. A kisebb felületre spachtlival, a nagyobbra kőműveskanállal hordjuk fel a masszát. Az egyenetlenségek javítása után kb. 1 órával már felhordhatjuk a felületre az utolsó simítóréteget.

Csempézés, újravakolás vagy festés előtt várjunk két napot, esetleg még többet is, hogy a fal alaposan kiszáradhasson. Diszperziós festéket használjunk, mert ez alatt szellőzik, „lélegzik” a fal. Festés előtt alapozzunk még egyszer. Először vigyünk fel egy 10-20%-ban vízzel hígított festékréteget, a második réteget hígítatlan állapotban kenjük fel. A két festés között hagyjunk legalább 24 óra száradási időt. Ecsettel először az éleket és a sarkokat kenjük le, csak ezután kezdjünk hozzá a nagyobb falfelületek festéséhez (ecsettel vagy hengerrel). Hengerezésnél a hengert könnyedén nyomjuk a falra, hogy a festékréteg ne legyen túl vékony.

Az összefüggő felületeket lehetőleg egyszerre kenjük le, ne tartsunk szüneteket, mert az újrakezdés helye általában nyomot hagy. Aki nem kedveli a fehér színt, használjon színes homlokzatfestéket, vagy színezze a fehér festéket. A festéket mindig egyszerre keverjük be – például egy hordóban – így a fal biztosan egységes színű lesz.

Porladó betonfal

Lépések:

  1. A porladó, hámló felületen nem tapad a vakolat. A festék felhordása előtt az alapot kell kezelni.Porladó betonfal 2
  2. Drótkefével tisztogassuk meg a falat, a meglazult részeket pedig távolítsuk el.
  3. Használjunk oldószert nem tartalmazó alapozót.
  4. A simítómasszához 3,5 rész porhoz keverjünk 1 rész vizet.
  5. A masszát glettvassal hordjuk fel a felületre.
  6. Festés előtt a falat még egyszer kenjük le alapozóval
  7. Hordjuk fel az első, majd 24 óra elteltével a második réteget.
Szerszámosláda: kefe, spakli vagy kőműveskanál, a festéshez a szokásos szerszámok (ecset, teddy-henger, korongecset).