Javítás a ház körül

Rézfelületek védőborításának kipróbált módja [TIPP 2021]

Ötlet! Ha a réz tárgyak vöröses színét meg szeretnénk őrizni, védőréteget kell alkalmaznunk, így elkerülhetjük az oxidréteg kialakulását.

A réz a levegővel érintkezve barna, majd zöld színű lesz, mert kicsapódik a nehezen eltávolítható só (réz-karbonát). Ez védi az alatta lévő rezet. Napjaink szennyezett környezetének hatására azonban az oldódó réz-karbonát leoldódva szennyezi a homlokzatot.

A felületvédelmi kezelést azonban más tényezők is indokolják. Tartós védelmet azonban csak akkor érhetünk el, ha az új réteget tökéletesen tiszta felületre visszük fel. A korrodált, foltos rézfelületek tisztítására leginkább a 10% sósavat tartalmazó spiritusz felel meg. Az oldatot hordjuk fel a réz felületére. Ezután a felületet polírpapírral vagy durva ronggyal dörzsöljük, míg a réz felülete egyenletesen csillogó lesz. Majd tiszta vízzel alaposan mossuk le a felületet.

Figyelem! A sósav erőteljesen maró hatású, ezért védőszemüvegben és saválló gumikesztyűben dolgozzunk. A spirituszt saválló műanyag edénybe töltsük, mert a fémedényeket a sav megmarja. A maradék savat a többi hulladéktól elkülönítve kezeljük.

Száradás után felvihetjük a védőréteget

Erre legalkalmasabb a kétkomponensű akril-lakk, mint amilyet például a kerékpárok lakkozásához használnak. Ez a lakk színtelen, jól tapad, hátránya, hogy meglehetősen drága. Felhasználás előtt 2:1 vagy 3:1 arányban keverjük edzőanyaggal, 10-15%-os hígítással dolgozzunk. A kétkomponensű lakk nagyon gyorsan szárad. A száradási időt adalékanyagokkal hosszabbá lehet tenni.

Kevésbé tartós, de egyszerűbben kezelhető és olcsóbb az egykomponensű akril-lakk. Beltéri kezeléshez nitrolakkot használjunk. A leggyakrabban festőlakként használt alkid-lakk erre a célra nem alkalmas, mert a rézfelületen zöld elszíneződést okozhat. Mint minden fémfelület esetében, a védelem minősége és tartóssága a kezelés rétegvastagságától függ, ezért legalább három réteg felhordása ajánlott. A rétegek között egy-egy nap száradási idő ajánlott.

Réz

Lépések:

  1. A réz egyik sajátossága, hogy a levegővel érintkezve elszíneződik. Ha a réz felületén zöld elszíneződést és foltokat találunk, felületkezelésre van szükség, és egyúttal a tetszetős rézvörös szín megőrzéséről is gondoskodhatunk.Réz 2
  2. Tisztítsuk meg a rezet a spiritusszal, melybe 10% sósavat kevertünk. Védőkesztyű használata kötelező!
  3. Dörzsöljük a felületet egy műanyaggal, míg a fém eredeti színe előtűnik. Ezután vízzel alaposan mossuk le, majd hagyjuk megszáradni.
  4. A felület konzerválását színtelen akril-lakkal végezzük, melyet ecsettel hordunk fel a felületre. Háromrétegű kezelés ajánlott.
Szerszámosláda: szivacs, csiszoló, ecset, lakkozó ecset, vagy -pisztoly, védőszemüveg és gumikesztyű.