Festés, tapétázás

A régi fal megtisztítása festés előtt

Falmosás zsíroldó szerrel

A régi, festett felületről lúgos mosósze­res (trisós) vízzel távolítsa el a rátapadt zsírt és koszt. Ez az oldat a festék fényét is elveszi, így az új réteg jól tapad. Tiszta vízzel öblítse le, majd hagyja száradni a felületet, mielőtt hozzálát a festéshez.

Öltözzön be!

Óvja a szemét és bőrét a lúgos mosószertől: hordjon védőszemüveget, hosszú ujjú inget vagy pulóvert és gumikesztyűt. Utóbbit húzza rá a fel­sőrész ujjára, nehogy kicsússzon. A szem védelme különösen fontos a mennyezet mosásakor.

Karcolja fel és áztassa le!

Könnyebb leszedni a tapétát, ha előtte feláztatja. Karcolja fel a felületét kaparókéssel, majd áztassa át forró szappanos vízzel. Ha némi tapétaragasztót is ad az oldathoz, kissé besűrűsödik, s nem fut le olyan gyorsan a falon.

Tapétaleszedés gőzborotvával

Gőzborotva segítségévei könnyen és gyorsan leszedheti a tapétát. A készülék forró gőzt fejleszt, húzzon tehát gumikesztyűt és hosszú ujjú ruhát, amely az egész karját fedi. Ha gőzborotvát akar bérelni, jegyeztesse elő, hogy biztosan megkapja, mire megkezdődnek a munkálatok.

Fafelületek portalanítása

Miután megcsiszolt egy fafelületet, hogy jobban tapadjon rajta a festék, lakkbenzinbe mártott ronggyal törölje át. Ez eltávolítja róla a port.

Hígítsa az első réteget!

A frissen vakolt falnak teljesen ki kell száradnia a festés előtt. Az új fal erősen nedvszívó, épp ezért hígítsa fel az első festékréteget: az előírtnál 20 százalékkal több vizet adjon hozzá.

Óvja a világítótesteket!

A csillárra húzzon nejlonzacskót, nehogy festék fröccsenjen rá. Csapja le a villanyórát, vagy vegye ki az áramkör biztosítékát, majd lazítsa meg a csillárrózsát, és csúsztassa lejjebb a veze­téken. Húzza rá a zacskót a lámpatestre és kötöződróttal fogja össze a száját. Az izzójuktól és ernyőjüktől megfosztott falikarokat kemény papírból készített hengerekkel óvja.

A tapéta átfestése

Időt takaríthat meg, ha nem szedi le a jól tapadó tapétát, csak átfesti. Ám ennek a következő festés során fogja megfizetni az árát: a festett tapétát sokkal nehezebb eltávo­lítani. Mielőtt nekilátna, egy kis felületen próbálja ki a festéket – ha felhólyagzik a tapéta, mondjon le az átfestéséről.

Fényes ötlet – jó megvilágítás

Rosszul megvilágított szobához – vagy ha biztonsági okból lekapcsolta az áramot – érdemes egy hordozható munka­lámpát kölcsönkérni. Dugja be a lámpát egy konnektorba, majd irányítsa a plafonra. így jól szóródik a fény, s nem vetül árnyék a munkába vett falra. Ezenkívül külön előny, hogy az erős égő jól kiemeli a hibákat.