Javítás a ház körül

Penészfoltok kezelése

Ötlet! A fürdőszobába kicsapódó penészfoltok nemcsak csúnyák, de egészségkárosító hatásúak is.

A fürdőszoba nedves levegője ideális körülményeket teremt a penészgombák szaporodásához, melynek oka többféle lehet. Ha az ablak cseréjekor egyúttal nem végezzük el a megfelelő szigetelést, a levegő nedvességtartalma – amely korábban a régi ablak résein át távozhatott – most összegyűlik a hideg falon. Különösen veszélyeztetett helyek a sarkok és a fal, illetve a plafon találkozási pontjai. Ezeken a helyeken a leggyengébb a légmozgás, illetve alacsonyabb a falfelület hőmérséklete.

Ha pedig a falak egyszer már átnedvesedtek, látványosan romlik a helyiség hőháztartása, és a penészfoltok kialakulásán kívül a penészmentesítés tevékenysége is terhel minket. A lakóknak szellőztetési szokásaik átalakításával kell reagálniuk a megváltozott hőmérsékleti viszonyokra. A korábbi huzatos légmozgást hatékony szellőztetéssel helyettesíthetjük. Az ablakot ne hagyjuk hosszú ideig bukó állásban nyitva, ehelyett inkább többször nyissuk ki teljesen 5-10 percre.

A ház külső szigetelése sokat javíthat a helyzeten, ha elérjük, hogy a falak hőmérséklete ismét az ablakok hőfoka fölé emelkedjen, ezzel csökkenthetjük a penészfoltok kialakulásának esélyét. De hogyan védekezzen az, aki nem tulajdonos, csak bérlő? A valódi okok (magas páratartalom, rossz szigetelés) megszüntetése nélkül tartós sikerre nem számíthatunk, a penészfoltok eltávolítására csak egy „kozmetikai” beavatkozás marad, amelyre egészségügyi okokból mindenképpen szükség van.

A felületet szórjuk be gombaölő szerrel

A kereskedelemben kapható, általában gyorsan ható, de környezetszennyező szereken kívül használhatunk erre a célra 5%-os ecetet, vagy szódalúgot. Ezeket a szereket többször kell használni, hatóidejük hosszadalmasabb. Az érintett területen távolítsuk el a tapétát vagy a falburkolatot. Egy kefével alaposan szedjük le az átitatott penészfoltokat.

Tetszés szerint festhetjük, vagy burkolhatjuk újra a falat. A festéshez jó minőségű fedőfestéket használjunk, melybe keverjünk egy kevés gombaölő szert is. Ha szükséges, a falat először alapozzuk le. A tapétaragasztóhoz is adhatunk gombaölő szert, amely a penészgombák kialakulását megakadályozza.

A pótlólagos beltéri szigeteléssel, vagy sztiropor tapétával emelhetjük a levegő hőmérsékletét, így gyakori szellőztetés mellett a penészfoltok kiújulására gyakorlatilag nem kell számítanunk. A különösen érzékeny helyeken, a sarkokban építsünk be szigetelő éket, mely szükségmegoldásként is alkalmazható.

Penészfoltok kezelése 1

Lépések:

  1. A magas nedvességtartalmú levegő és a hideg falfelület találkozásánál penészgombák telepednek meg.
  2. A modern, jól szigetelő ablakok és a régi falak közti minőségi különbségek felborítják a kialakult egyensúlyt. A természetes levegőcsere megszűnik, a nedvesség nem az ablaküvegen, hanem a most már hűvösebb sarkokban csapódik le. Legjobb óvintézkedés az intenzív szellőztetés.Penészfoltok kezelése 2
  3. Itassuk át, majd keféljük le a penészfoltokat, végül a falat jó minőségű fedőfestékkel hengerezzük le.
  4. A pótlólagos szigetelés a sarkokban növeli a falak hőmérsékletét, és csökkenti a penészfoltok kialakulását.
Szerszámosláda: szórófejes palack, kefe, festőhenger vagy tapétázó szerszámok.