Javítás a ház körül

Tapéta leszedésének lépései

Ötlet! A régi tapéta leszedése gyötrelmes feladattá is válhat. Megfelelő szerszámmal sokat könnyíthetünk a feladaton.

A régi tapétára nem szabad egyszerűen ráragasztani az újat. Már csak higiéniai okok miatt sem, hiszen a tapéta „megköti” a levegő szennyezőanyagait. A régi tapéta eltávolítása azonban gyakran nehéz feladatnak bizonyul, és csak bélyeg nagyságú darabokat tudunk leszakítani. Ennek több oka is lehet. A tapéta, vagy a ragasztó minősége, esetleg a leszedéshez használt szerszám.

A régi tapéta alapos perforációjához a „Tiger” elnevezésű szerszámot használjuk. A vágókorongok behatolásának mélysége automatikusan szabályozott. A hagyományos szerszámokkal ellentétben a „Tiger” használatával kiküszöbölhetjük a tapéta alatti falrétegek károsodását.

A tapéta leszedését a készlet segítségével, kétféle módszerrel végezhetjük. Az oldószert a tapétára feljuttathatjuk szivaccsal, vagy a „Titanic” névre keresztelt gőzölő eszközzel. Az utóbbihoz tartozik egy 3,5 m hosszú, hőszigetelt tömlő, amely akár a plafon gőzölését is lehetővé teszi. Tartsuk a gőzölőt közvetlenül a perforált tapéta fölé. A gyártó szerint a tapéta minőségétől függően a ragasztó feloldásához elég 10-20 mp-ig gőzölni. A készülék normál vezetékes vízzel működik, tankjának űrtartalma kb. 90 perces működésre elegendő. A maradék tapétát cserélhető pengéjű (puha vagy kemény háttérhez) kaparóval szedjük le. A szerszám hátoldalán található görgő gondoskodik arról, hogy a kaparót a megfelelő szögben tartsuk, így a fal nem sérül meg.

Tapéta leszedésének lépései

Lépések:

  1. Az új tapéta felragasztása előtt a régit mindenképpen el kell távolítani. Ez a munka meglehetősen fáradtságos, ám elkerülhetetlen. A megfelelő módszerrel és szerszámokkal megkönnyíthetjük munkánkat, és megkímélhetjük a karcolásoktól a régi tapéta alatti falréteget.Tapéta leszedésének lépései 2
  2. Az önélező korongkésekkel felszerelt fej több ezer apró lyukat fúr a tapétába.
  3. Egyik kezünkkel lehúzhatunk egy darab tapétát, mialatt a másik kéz a gőzölő készüléket tartja, amely a következő felületrészen oldja a tapétaragasztót.
  4. A gőzölő készülékhez tartozik egy 3,5 m hosszúságú gumicső, így a plafon is könnyen elérhető.

Szerszámkészlet

Szerszámkészlet: perforációs fej (kicsi és nagy), ragasztóoldó (gőzzel vagy folyadékkal) és a kétélű kaparólapát.*

Szerszámosláda: perforációs fej, gőzölő vagy szivacs, kaparólapát és pengék.