Javítás a ház körül

Redőny húzószerkezetének javítása

Ötlet! A húzószerkezet egyetlen rugójának elromlása, szó szerint működésképtelenné teheti a redőnyt. Ebben az esetben csak a teljes szerkezet cseréje segíthet.

Az édes félhomály nem okoz osztatlan örömet, ha azt a redőny meghibásodott húzószerkezete okozza. A hiba okát gyorsan megtalálhatjuk, a kellemetlenséget általában a felhúzó szerkezet rugójának meghibásodása okozza.

A szerkezet erőszakos szétnyitás a rugó javíthatóságának reményében általában nem vezet sikerre, célszerű az egész felhúzó szerkezetet egy újra cserélni. A régi szerkezetet vigyük magunkkal, így biztosan megfelelő típust vásárolunk majd. Régebbi modellek esetében nem biztos, hogy megtaláljuk a tökéletesen megfelelőt, a legfontosabb, hogy az új felhúzó szerkezet mélysége és a fedőlemez csavarhelyeinek távolsága megegyezzen a régivel.

Az új húzószerkezet beépítése a következőképpen történik. Húzzuk fel a redőnyt, a gurtnit két ruhacsipesszel rögzítsük, hogy a redőny ne szaladjon le. A gurtni alsó végét toljuk az új fedőlemez nyílásába és rögzítsük egy csipesszel. Ügyeljünk arra, hogy a kötél ne csavarodjon meg. Ahhoz, hogy a gurtnit a húzókerékhez megfelelően rögzíthessük, célszerű a kötélen egy új lyukat készíteni, hiszen a régi már meglehetősen kitágult. Mivel a gurtni hosszúsága általában bőven elegendő, néhány centimétert le is vághatunk belőle, hogy az anyag a lyuk készítéséhez elég szoros legyen. Egyszerű lyukasztóval készíthetjük el a lyukat. A gurtnit egy T alakú szegeccsel rögzítsük a húzókerékre.

Tekerjük fel a húzókötelet. A fémkampót nyomjuk be, így a kötél elég feszes és biztonságos lesz. A húzókereket lassan forgassuk, és közben a gurtnit szorosan tekerjük fel. Addig tekerjük a kötelet, míg a húzószerkezetet visszatehetjük a házba. A műanyag fedőlapot a régi csavarok helyére csavarozzuk fel.

Redőny húzószerkezetének javítása

Lépések:

  1. Nincs mit tenni, ha a húzószerkezet feszítőrugója eltört. Ahhoz, hogy a redőny felhúzásakor a gurtni ismét a húzókerékre tekeredjen fel, az egész húzószerkezetet ki kell cserélni. A szerelés első lépéseként bújtassuk át a gurtnit az új fedőlemez nyílásán.Redőny húzószerkezetének javítása 2
  2. Ügyeljünk arra, hogy a kötél ne tekeredjen meg, a gurtni végén készítsünk egy új lyukat.
  3. A gurtnit vezessük a húzókerékre, és egy szegeccsel rögzítsük.
  4. A gurtni feltekeréséhez a fémkampót nyomjuk be.
  5. A gurtnit lassan, szorosan tekerjük fel a húzókerékre.
  6. Ha a gurtnit teljes hosszában feltekertük, helyezzük vissza a húzószerkezetet a házba.
  7. A műanyag fedőlemezt húzzuk le, és csavarozzuk fel.
Szerszámosláda: csavarhúzó, lyukasztó vagy kés, olló, csipesz.