Javítás a ház körül

Ajtólap hibáinak javítása, ajtó hiányos részeinek javítása

Ötlet! Vízfoltok, kifehéredés, zsírfoltok, festékhibák – a szobaajtó javításra szorul.

Az ajtók a tér meghatározó elemei, felületük mindig szem előtt van. A használat nyomai rontják az összképet. Ha piszkos kézzel nyúlunk az ajtóhoz, a szennyeződés nyomot hagy, de az agresszív tisztítószerek nyomai illetve a napsugarak hatására kialakuló foltok sem nyújtanak felemelő látványt. Ezek a károk elsősorban az ajtólap felületét érintik, a mélyebb rétegekre nincs hatásuk, így könnyen javíthatók, és az ajtólap újra eredeti fényében ragyoghat.

Bár az említett elváltozások általában nem az ajtó egész felületén keletkeznek, ajánlott az egész ajtót, vagy legalább az ajtólap egyik oldalát javítani. Az ajtót emeljük le, a zárszerkezetet szereljük ki, és az ajtót fektessük egy megfelelő alapra. A régi lakkréteget távolítsuk el, így a zsírfoltok, elszíneződött, vagy kivilágosodott részek és egyéb foltok is eltűnnek.

Használhatunk hígítót, amely a lakkréteget oldja. Félkemény kefével tisztítsuk meg a pórusokat is. Mivel a hígító könnyen párolog, dolgozzunk gyorsan – lehetőleg a szabadban. Az ajtólapot törölgessük le. A száraz felületet csiszolópapírral csiszoljuk le, portalanítsuk, majd egy széles, lapos ecsettel hordjuk fel az új lakkréteget. A festék színét próbáljuk ki egy láthatatlan helyen (pl. a zárlemez alatt). Ha az ajtólap túl világos színű lesz, vigyünk fel egy újabb festékréteget, vagy válasszunk egy sötétebb árnyalatú lakkot.

Ajtólap felújítás után

(Kép fent.) Furnérlemezzel borított ajtó a felújítás előtt és után. A különbség jól látható.

Ajtó felújítása

Lépések:

  1. A régi lakkréteget oldószerrel és kefével távolítsuk el. A kefével a finom pórusokból is eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.
  2. Száradás után finom csiszolópapírral csiszoljuk le a felületet.
  3. Egy széles, lapos ecsettel vigyük fel az új lakkréteget. Szálirányban dolgozzunk!
Szerszámosláda: festőbak, csavarhúzó, kefe, rongy, csiszolópapír, lapos ecset.

Ajtó hiányos részeinek javítása

Ötlet! A hiányzó ajtórészeket és repedéseket simítómasszával tölthetjük ki. A következő képeken bemutatjuk a munkafolyamat lépéseit.

Az erőszakos behatolás nyomot hagy a tett színhelyén. A betörő útját egy ajtó keresztezte, és ennek következményeképp a zár környékéről levált az ajtólap egy darabja. Ez azonban más helyzetben is megeshet, elegendő egyszerűen elveszíteni a kulcsot.

A hiba javításához nem kell feltétlenül asztalosnak lennünk. A Henkel forgalmazásában megjelent egy új alapanyag, amely a tömítőanyag és a ragasztógyanta kombinációja. A „Ponal duo” két komponensből áll, az edzőből és a gyantából, melynek keverési aránya 2:1. Ha megszilárdul, az anyaggal ugyanolyan módon bánhatunk, mint a fával. Vízhatlan, állaga pedig lehetővé teszi, hogy vízszintes felületen is jól tapadjon.

Ha a fára egy fedőréteget akarunk felvinni, vagy sima felület kialakítására törekszünk, a masszát egyszerűen felkenjük a fára, majd lesimítjuk. A felületet előzőleg meg kell tisztítani a lakktól és egyéb anyagoktól. Ahol üregek kitöltésére is szükség van, az alábbiak szerint járjunk el. Az üregbe tegyük vissza az eredeti fadarabot, vagy egy megfelelő vastagságú, sima felületű új fa-, műanyag- vagy sztiropor darabot.

Polietilén fóliával ragasszuk le a kitöltendő felületet, hogy a töltőanyag később könnyedén eltávolítható legyen. A masszával a rések könnyen kitölthetők, a fához jól tapad. Készítsük el a zár felszereléséhez szükséges furatokat, csiszoljuk, majd lakkozzuk le az ajtó egész felületét. Aki az ajtót nem festeni, hanem lakkozni szeretné a sárgás világos színű masszát, színezheti a fa természetes árnyalatának megfelelően. E színezést végezhetjük porfestékkel (víz hozzáadása nélkül), vagy falakk hozzáadásával (maximum 3%).

Ajtó hiányos részének javítása

Lépések:

  1. Törött ajtólap: a kár jelentős, a javítás azonban nem lehetetlen. A hiányzó részeket nem fával, hanem tömítőmasszával töltjük ki.Ajtó hiányos részének javítása 2
  2. A két komponenst, az edzőt és a gyantát 2:1 arányban nyomjuk egy sima felületre.
  3. Egy kis farúddal keverjük a két anyagot, míg a massza egységes állagú lesz.
  4. Egy műanyag lapáttal vigyük fel a simítómasszát a felületre.
  5. A megszáradt anyagot ugyanúgy csiszolhatjuk és fúrhatjuk, mint a fát.
  6. Az ajtó egész felületének lecsiszolása és festése után a javítás helye nem látható.
Szerszámosláda: véső, polietilén simítólap, csiszolópapír, fúró.