Javítás a ház körül

Szabadtéri burkolat kegyenlítése

Ötlet! A szabadtéri burkolatok felületén idővel mélyedések, egyenetlenségek alakulhatnak ki. Ezekben pedig összegyűlik a csapadékvíz. Ennek megszüntetéséhez új vízszintezésre van szükség.

Az udvarok, teraszok és járdák burkolatának minősége az alapozáson múlik. Ha az nem tökéletes, azonnal szemmel látható jelei vannak. Medervonalak, egyenetlenségek, mélyedések keletkeznek. A további károsodás garantált, ha szabad szemmel még nem is látható.

Miért kell akkor beavatkoznunk ebben az esetben?

A választ a következő esőzés hozza meg. Az egyenetlen burkolat nem tudja levezetni a csapadékvizet, a mélyedésekben és repedésekben összegyűlik a víz, pocsolyák keletkeznek, melyek kiszáradásához a mélységtől függően hosszabb-rövidebb időre van szükség. Néhány apró trükkel ismét vízszintbe állíthatjuk a burkolatot. Először is jelöljük be a süllyedés helyét, így a hiba kiterjedése és kontúrja pontosan meghatározható. A vonalon belül tehát valamennyi követ ki kell emelni. Ha a víz elpárolgott, hozzá is kezdhetünk a munkához.

Ahhoz, hogy a szorosan egymáshoz illesztett köveket ki tudjuk emelni, először a fugázóanyagot kell egy éles tárggyal kikaparni. A kő két oldalához toljunk be egy-egy vakolókanalat, majd emeljük ki a burkolóelemet. A következő feladat már könnyű, ki kell szedni a többi követ is. Az alapot lazítsuk és töltsük fel, majd simítsuk el. Ha a köveket visszaraktuk, a fugákat homokkal töltsük ki, ellenőrizzük a vízszintet, majd döngöljük véglegesen le a köveket.

Szabadtéri burkolat javítása

Lépések:

  1. A burkolaton keletkezett mélyedésben összegyűlik a csapadékvíz, így a károsodás helye pontosan meghatározható, illetve bejelölhető.Szabadtéri burkolat javítása 2
  2. Válasszuk ki az egyik burkolatelemet és egy éles tárggyal karcoljuk ki a fugázó anyagot.
  3. A kő két oldalára toljunk egy-egy vakolólapátot, majd ide-oda mozgatva emeljük ki a követ.
  4. A köveket tegyük félre, az aljzatot murvával emeljük meg.
  5. A köveket helyezzük vissza úgy, hogy az utolsó darab is pontosan illeszkedjen.
  6. Egy gerendával vagy döngölőfával verjük egy szintbe a köveket a burkolattal.
  7. A javítás után a burkolatnak vízszintben kell lennie.
Szerszámosláda: viaszkréta, régi csavarhúzó, vakolókanál, vízmérték, döngölőfa.