Javítás a ház körül

Térkő fugázása, száraz fugázó anyaggal

Ötlet! Az új burkolat rögzítése vagy a régi biztonságos fugázása megfelelő anyaggal a következőképpen történik.

A kő-, beton- vagy klinkerburkolatokat általában murvaágyba fektetik, a fugákat pedig homokkal töltik ki. Ha az alapot nem megfelelően készítjük elő, vagy kevés homokot teszünk a fugákba, a kövek elmozdulhatnak, és veszélyessé válhatnak. A nagyobb igénybevételnek kitett utak esetében is számolni kell a szétnyílt fugák veszélyével. Különösen igaz ez a garázsbejáratokra, melyeket általában nem egymásba illesztett, hanem egyenes szélű burkolóelemekkel raknak ki. A csapadékvíz a homok egy részét kimoshatja, a kövek pedig a keréknyomás hatására elmozdulhatnak. Tartós fugázást speciális anyaggal végezhetünk.

A fugázóanyag különlegessége, hogy víz hozzáadása nélkül használható fel, és keményedik meg. Ezzel időt, energiát, és természetesen vizet takaríthatunk meg. A legtöbb fugázóanyag szárazon kerül felhasználásra. Olyan kötőanyagot tartalmaznak, amely a levegővel, illetve oxigénnel érintkezve megszilárdul, ezért az anyagot vákuumos csomagolásban hozzák forgalomba. Ügyeljünk arra, hogy a fugák legalább 8 mm szélesek és 30 mm mélyek legyenek.

Régi burkolat esetében a homokot legalább 30 mm mélyen távolítsuk el a fugák közül (éles szerszámmal, vízsugárral, vagy nagynyomású levegővel), a kövek széleit tisztítsuk meg. A fugázóanyagot söpörjük be a kövek közti résekbe. Egy napig biztosítsuk a burkolat nedvesség elleni védelmét. Ezután már szilárd a burkolat, egyetlen követ sem lehet kimozdítani. A fugák nyomásbiztosak, vízzáróak, így biztosítható a felszíni és a felszín alatti vizek elvezetésére.

Üres fugák a térkövek között

Lépések:

  1. Még üres, vagy kitisztított fugák optimális szélessége 8 mm, mélysége pedig 30 mm. Így a kövek biztonságosan beágyazhatók.Térkő fugázása
  2. A vákuumos csomagolásban kapható fugázóanyagot osszuk el a burkolat felületén.
  3. Utcai seprűvel söpörjük az anyagot a fugák közé. Az anyagnak a réseket pontosan ki kell töltenie.
  4. Egy finomabb seprűvel távolítsuk el a felesleget, és egy másik helyen söpörjük a kövek közé.
  5. A fugázóanyag a levegőn megköt, és gondoskodik a burkolóelemek tartós beágyazásáról.
Szerszámosláda: szerszám a régi fugák kikaparásához, üzemi porszívó, durva utcai seprű, finomabb seprű.