Javítás a ház körül

Szoruló ajtó beállítása

Ötlet! A kültéri, fából készült ajtók esetében gyakran előfordul, hogy az ajtó megvetemedik, és nehezen záródik. Az ajtót újra beállíthatjuk, esetleg megemelhetjük.

A kültéri ajtók általában masszív, ellenálló anyagból készülnek, vagy legalább felületüket ellenálló anyaggal kezelik. A puhafából készült, elégtelen felületkezelésű ajtók élettartama nem túl hosszú. A nem megfelelő körülmények között tárolt fából készített ajtó kiszárad, az ajtólap eldeformálódik. Ha a szoruló ajtót erőszakkal nyitjuk és zárjuk, több káros következménnyel kell számolnunk: sérül az ajtólap és a keret, majd idővel a vasalások és a kilincs is.

Deformált ajtó
Deformált ajtó

Az esetek egy részében elegendő az ajtólapot megfelelően beállítani. Ehhez akasszuk le az ajtót, és a tartópántot fél vagy egész fordulatnyit tekerjük be, vagy ki. Így az ajtólap az egyik oldalon közelebb kerül a kerethez (ha erre egyáltalán van hely), míg a másik oldalon nagyobb hely marad. Ezzel a módszerrel egy kicsit akkor is javíthatunk a helyzeten, ha az ajtó lent és fent szorul.

Ha a tartópántok állítása nem segít a problémán, az ajtóból le kell gyalulni. A munkát elektromos, vagy kézi gyaluval is végezhetjük. A gyalult felületet természetesen megfelelően impregnálni kell. A rossz minőségű fából, nem megfelelően készített ajtó eldeformálódik és nehezen vagy egyáltalán nem zárható.

Szoruló ajtó

Lépések:

  1. A szorulás helyét határozzuk meg és jelöljük be.
  2. A három ponton felfüggesztett vasalásból alulról felfelé üssük ki a csapszeget.Szoruló ajtó
  3. Húzzuk ki a csapszeget, előtte azonban ékeljük ki az ajtót, hogy a csapszegek eltávolítása után se essen le.
  4. Az akasztók becsavarásával módosíthatjuk az ajtó és az ajtókeret közti távolságot.
  5. Ha ez nem segít, fektessük le, biztosítsuk ki az ajtót és gyaluljunk le az aljából.
  6. Ne vegyünk le túl sokat az ajtóból, inkább többször keveset, és két gyalulás között mindig próbáljuk fel az ajtót.
Szerszámosláda: ceruza, csavarhúzó, csavarkulcs, esetleg gyalu.