Javítás a ház körül

Osztott mezős üvegajtó újra üvegezése

Ötlet! A szobaajtó törött üvege veszélyes lehet, ezért célszerű azonnal kijavítani. Lássuk, hogyan lehet az osztott mezős üvegajtó egyik üveglapját kicserélni.

Az üveges ajtók több fényt engednek a helyiségbe, az osztott mezős üvegezés pedig nagyon elegáns hatást kelt. Az üveglap azonban könnyen eltörhet. Eltörhet a szállítás közben, de kitörheti a huzat, vagy egy heves mozdulat is. Ha ilyen esetben az üveglap azonnal eltörik, lehet, hogy nem volt kellő gondossággal, „törésbiztosan” beépítve.

A következő képeken az üveglap helyes beépítését mutatjuk be. A tömítőhabnak döntő szerepe van, hiszen lehetővé teszi az üveglap rugalmas beágyazását, ugyanakkor biztos tartást is ad, hiszen az üveget „kifeszíti”. Mérete a falcolás és az üveglap vastagságához igazodik (3-4 mm).

A képen látható ajtó keményfából készült, osztott mezős üvegezéssel. Az osztólécek azonban ténylegesen nem darabolják szét az üveget, az egybefüggő üveglap a két osztóléces keret között helyezkedik el. Az egyik osztóléces keret az ajtóba fixen került beépítésre, a másik azonban csak peckekkel rögzített, így az üveglap cseréje sokkal egyszerűbb. Az üveg sérülésének elkerülése érdekében célszerű az üvegnek kellő mozgásteret hagyni.

Ez azt jelenti, hogy a falc és az üveglap éle között kb. 2 mm-es rést kell hagyni (tehát nem szabad beszorítani). Helyezzük el a kis fapeckeket, hogy az üveglap később se tudjon elmozdulni. A második osztóléces keret rögzítése után az üveglap biztosan áll az ajtóban.

Osztott mezős üvegajtó újra üvegezése 1

Lépések:

  1. Ha az osztott mezős üvegajtó üvegje kitört, ne késlekedjünk tovább! A csere nem is annyira bonyolult. Csupán néhány dologra kell odafigyelnünk.Osztott mezős üvegajtó újra üvegezése 2
  2. Mindkét osztóléc keretre ragasszuk fel a tömítő szalagot.
  3. Fektessük az új üveglapot az ajtóba beépített osztóléces keretre.
  4. Az üveglapot körben ékeljük ki fapeckekkel.
  5. Fektessük az üveglapra a másik keretet úgy, hogy az osztólécek pontosan egymás fölé kerüljenek.
  6. Nyomjuk le a keretet, és rögzítsük az üveglapon kívül, süllyesztett szegekkel.
Szerszámosláda: szeghúzó vagy lapos véső, olló, kézifűrész, kalapács.