Javítás a ház körül

Szoruló fiók javítása csiszolással, gyalulással – szappan, viasz: segít még

Ötlet! Egy szoruló fiók szinte teljesen használhatatlanná tehet egy bútordarabot. A tökéletes működést gyakran csak egy apróság zavarja.

Hiába húzzuk, hiába rázzuk, a fiók egyetlen centiméternyit sem mozdul. És ha mégis, jön vele az egész szekrény. A szoruló komód-, szekrény-, asztal- vagy íróasztalfiók mindennap bosszúságot okozhat. Ha sietünk, biztosan beragad a sarka, vagy a vége. Aki ilyenkor átkozódni kezd, helytelenül cselekszik, hiszen a fiók mégiscsak fából van.

Tudjuk, hogy a fa él, és változik, ezért a fiók is eldeformálódhat, kihúzása nehézkessé válhat. A súrlódás nemcsak érezhető, de látható nyomokat is hagy. A súrlódás nyomai jól megmutatják, hol van a „kutya elásva”. A javításnál óvatosan kell dolgoznunk. Ha egyszerűen legyaluljuk a „felesleget”, több kárt okozhatunk, mint hasznot. Először próbáljuk meg a fiókot lecsiszolni. Munka közben többször ellenőrizzük, mennyire csúszik jól a fiók. Ha a fiók betolásakor és kihúzásakor már nem érzünk ellenállást, szappannal vagy viasszal dörzsöljük be a felületet.

Ha a csiszolás nem segít, a felesleget le kell gyalulni. Gyakran elegendő egyetlen húzás a megfelelő helyen, de előfordulhat, hogy az egész oldalból kell legyalulni. Aki elektromos gyaluval dolgozik, a gyalut a minimális vastagságúra állítsa, és inkább kétszer menjen végig a felületen. Mindig a fiók elejétől haladjunk hátrafelé, hogy a fiók eleje ne legyen szálkás. Gyakran elegendő a fiók külső szélét lecsiszolni. Ha a fiók nem oldalt, hanem felül szorul, a csiszolást vagy a gyalulást mindig alul végezzük, hogy a fiók esztétikailag kifogástalan maradjon. Ha szükséges, a fiók elejéből alul csiszoljunk le. Ha tökéletes munkát szeretnénk végezni, a gyalulás helyét színezzük a fiók árnyalatának megfelelőre, így a javítás helye tökéletesen láthatatlan marad.

Szoruló fiók javítása

Lépések:

  1. A súrlódás-és kopásnyomok (fenti képen) egyértelműen jelzik, hogy a fa deformálódott. Bár erővel „sikereket” érhetünk el, az eredmény azonban nem lesz tartós.Szoruló fiók javítása 2
  2. Először csiszolópapírral próbáljuk meg zökkenőmentesebbé tenni a fiók használatát.
  3. Ha ez nem járt sikerrel, fogjuk a gyalut, és elölről hátra húzzuk meg. Munka közben többször ellenőrizzük, hogy a fiók még mindig szorul-e.
  4. A szappan és a viasz csökkenti a súrlódást, így a fa nem sérül meg olyan könnyen.
Szerszámosláda: kemény alátét a csiszolópapírhoz, csiszolópapír (80-120-as), gyalu, szappan, viasz.