Barkácsfelszerelés

Faanyagok befogása és csiszolása

Hogy derékszögű legyen a keret…

Amikor pillanatszorítókkal rögzíti a keretet, acél derékszöggel ellenőrizze, hogy merőlegesek-e a sarkai. Ha nem pontosan azok, lazítsa meg a szorítót, s a keretet a helyes állásba húzva állítsa be a szöget.

Váltogassa a szorítókat (egyet felülről, egyet alulról), ha a ragasztó megkötéséig három vagy több szorítóval fog össze egy hosszú faanyagot – így nem fog meggörbülni. Helyezzen egy hulladék fadarabot a pillanatszorító pofája alá, nehogy megsértse az anyagot.

Keretbe zárva

Tsineggel rögzítésA gérbe vágott sarkú képkeretet zsineggel és fakockákkal lehet összefogni, amíg megköt a ragasztó. Hurkoljon egy zsineget lazán a keret köré, majd a sarkok közelében helyezzen két-két kis fakockát a zsinór alá. A kockákat a sarkok felé húzva a zsineg és az illesztés is megszorul.

Nem hasadnak le a sarkai

A deszkavég gyalulásakor a túlszaladó éles kés könnyen lehasíthatja a fát.

Rögzítsen egy fadarabkát a deszka távolabbi éléhez – így a munkadarabról lefutó gyalu, a hulladék fába mar. Másik módszer, hogy előbb lesarkítja a deszka távolabbi élét. így anélkül gyalulhatja le a deszka végét – míg el nem fogy a lesarkítás -hogy elhasadna a fa.

Állítsa be, majd húzza meg!

Szorító Elég nehéz összetartani az alkatrészeket, amíg meghúzza a pillanatszorítót. Könnyebb és gyorsabb, ha a felrakása előtt nagyjából beállítja a szorítót, hogy csak néhány fordulatot kelljen tekerni rajta Vékony rétegeitlemez-darabkákból kiváló alátétet készíthet.

Az ékek csodákra képesek

Ha nincs pillanatszorítója, használjon faékeket. Csavarozzon rá két párhuzamos lécet a munkaasztalra.

ÉkekEzek valamivel távolabb legyenek egymástól, mint a befogandó munkadarab mérete. Illessze a munkadarab egyik oldalát az egyik léchez, majd egy hosszú ékpárral rögzítse a munkadarabot.

Folyamatosan mozgassa!

Három dolgot nem szabad elfelejteni a csiszológép használatakor. Hagyja felpörögni, mielőtt ráteszi a csiszolandó felületre.

CsiszológépFolyamatosan mozgassa, egy helyben soha ne álljon meg vele. Emelje fel a felületről a kikapcsolás előtt. Álljon meg, és ellenőrizze a csiszo­lópapírt – paskolja meg a tenyerével, ha belepte a fűrészpor.

Befejező simítások

CsiszolásKézi csiszoláshoz tekerje egy parafatömb vagy hulladék faléc köré a csiszolópapírt, így lesz végül egyenletesen sima a felület. Ha csak kézzel mozgatja a csiszolópapírt, azzal kiemeli az egyenetlenségeket.