Barkácsfelszerelés

Karbantartás: hogyan ápoljuk a szerszámainkat? Fenés

Egy él is elegendő

Szakkönyvek szerint a vésőn és a gyalukésen két élnek kell lennie (alul, bal oldali kép) – a gépi alapélnek és egy fenőkövön csiszolt, meredekebbnek. Igazából a széles élt könnyebb felfektetni a fenőkőre, és könnyebb is megcsiszolni. Ha ritkán használja a fenőkövet, akkor jól jöhet egy vezetőeszköz is (alul, jobb oldali kép), amellyel beállítható a fenési szög.

Véső élei

Figyelje az olajcsíkot!

Ha nincs a fenőkőhöz olyan vezetőeszköz, amely megfelelő szögben tartaná a kést, akkor öntsön egy kis olajat a kőre, majd tegye rá ferdén – nagyjából 45°-os szögben – a pengét:

Vágóél fenése
Vágóél fenése

Apránként döntse lefelé a szerszámot, mígnem vékony olajcsík tűnik elő az éle mentén. Próbálja meg minél pontosabban tartani ezt a szöget, miközben a kövön fel-alá húzogatva megfeni a vágóélet.

Biztosabban áll

Verjen be pár szöget a fenőkő dobozának aljába (de vigyázzon, nehogy átüsse), majd csípje le a fejüket, hogy kissé kilógjon a végük. Ezek bárhol megka­paszkodnak, s nem csúszkál el fenés közben a doboz.

Különféle fokozatok

Vásároljon általános rendeltetésű karborundos fenőkövet. Ennek egyik oldala durva vagy közepes, míg a másik finom szemcséjű. A durva gyorsan lecsiszolja a fémet, s például ollók élezhetők vele, míg a finommal vésők és gyalukések fenhetők élesre. A fenőkő mérete általában 20x5x2,5 cm, de kisebb is kapható. A kő tárolásához vásároljon vagy készítsen egy fadobozt, hogy biztonságban tárolja, és mindig kéznél legyen.

Távolítsa el a sorját!

A véső vagy gyalukés élezésekor a fenőkő vékony sorját képez a penge hátoldalán. Ez jól érezhető, ha hüvelykujjával végigsimítja a penge élét.

Sorja eltávolítása
Sorja eltávolítása

A sorját úgy távolítsa el, hogy laposan ráfekteti a pengét hátoldalával a fenőkőre. Szedje le az új szerszám hátoldaláról a gépi megmunkálás nyomait – addig csiszolja a fenőkövön a hátoldalát, míg tükörsima nem lesz. Amíg ezt el nem végzi, nem lehet igazán élesre csiszolni a pengét.

Megfelelő fajta olajat

Soha ne használjon növényi olajat a szerszámok élezéséhez. Az olaj és a lecsiszolt fémpor keveréke rátapad a fenőkőre, fényes és sima felületet képez rajta, így a kő tönkremegy. Könnyű műszerolajat használjon, mert az „felveszi” a lecsiszolt szem­cséket. Munka után dörzsölje át gyan­tamentes fa fűrészporával a fenőkövet, hogy megtisztuljon. Ha olaj tapadt a fenőkőre, áztassa be egy éjszakára paraffinba vagy benzinbe.

Utolsó simítás – fenőszíjjal

Végső simításként egy puhafára ragasztott bőrön fenje meg a kés élét. Élével a fenőszíj felé fordítva húzogassa végig a bőrön a pengét, majd fordítsa meg, és laposan ráfektetve a hátoldalát is fenje meg. A tenyerét ne használja fenőszíjként, mert könnyen megvághatja magát.

Érdemes élezőt venni

A fúróhegyek felújítására vásároljon szerszámélezőt. Hamar behozza az árát, mert nem kell többé kidobnia az eltompult fúrókat. Többnyire villanyfúró hajtja ezt az eszközt. Fatömbbe állítva tárolja a fúrókat, nehogy megsérüljenek. Az a legjobb, ha a lyukakat a saját fúróikkal fúrja ki – így szilárdan fognak állni a fában.

A gyalu felújítása

Régi gyaluA régi, repedezett fagyalu némi felújítással pompás szerszámmá varázsolható. A kése rendszerint kiváló minőségű acélból készült, s a fatalp könnyebben csúszik a fán, mint a fém. Tapaszolja be a gyalu nyílását, majd öntsön bele lenolajat. Néhány nap alatt az olaj átitatja a fát, és bezárulnak a repedések (fenti kép).

Folyamatosan mozgassa a kést!

Egy régi szerszámon gyakorolja az asztali köszörű kezelését.

ÉlezésAz a cél, hogy gyors és könnyű mozdulatokkal, kevés fémet köszörüljön le. A szerszámot ne nyomja rá nagy erővel a korongra, s ne hagyja hosszabb ideig egy helyen, mert túlhevül (megkékül) és tönkremegy.

Fenés utáni ellenőrzés

Amikor már úgy gondolja, hogy kellően éles, tartsa a vésőt vagy a gyalukést a fény felé. A jól kifent penge nem veri vissza a fényt; ha vékony fénycsíkot lát az élén, tovább kell élesíteni. Ellenőrzésképpen hasítson el egy papírlapot. Ha a penge könnyen vágja a papírt, akkor már használható.

Szerszámok biztonságos tárolása

A munka végeztével szedje ki a szerszámból a fúróhegyet, a fűrészlapot, a maróbetétet, s tegye egy erre alkalmas tárolódobozba. Amikor leteszi valahová az elektromos gyalut vagy a horonymarót, húzza vissza a vágóélét, s bizonyosodjon meg arról, hogy nem fog kicsorbulni.