Kültéri burkolatok

Egy udvar burkolata, térkövezése szinte műalkotás lehet

A nagy felületek egyhangúságát érdekes és váltakozó lerakási mintákkal oldhatjuk fel. Különböző kőféleségek és színek kombinálásával is izgalmassá tehetjük a burkolat megjelenését. De a burkolatot műalkotássá is tehetjük, ha különféle színű és méretű intarziakövekből vonzó díszítéseket helyezünk el benne.

Jelen példánkban a Semmelrock La Linia köveinek felhasználási módját mutatjuk be. A finom vízsugaras mosás a terméskődarabkák felületét kinyitja, amitől a kő vonzóvá válik és a piszok sem látszik meg annyira rajta. Különféle méretű és alakú kövekből teljesen eltérő minták sokasága rakható ki.

Intarzis kövek

Ennek a belső udvarnak a burkolatát intarzis kövekből rakott díszítmények teszik változatossá.

CAD – Service (CAD = Computer Aided Design)

Külföldön ma már bárki kérheti, hogy az általa elképzelt burkolatot a számítógép képernyőjén jelenítsék meg neki. Néhány burkolókő forgalmazó a CAD-szervizzel segíti vevőit a helyes választásban A lerakási képpel egyidejűleg anyagjegyzéket is készítenek a szükséges kövek pontos mennyiségének megadásával.

Intarziakövek

Különösen kreatív burkolási munkákhoz az itt bemutatott program különféle színű, a formátum raszterébe illő intarzia köveket kínál, amelyekből minták, keretek és díszítmények alakíthatók ki.

Aki kreatív kövezési munkákra vállalkozik, elgondolásait rajzolja fel mindig méretarányosan, hogy részleteiben is lehetőleg hű képet alkothasson magának a burkolat későbbi megjelenéséről.

Intarziakövek

A képeken látható, hogyan készül a nagy díszítmény az udvar közepén. A szükséges köveket és intarziaelemeket a lerakási terv pontosan feltünteti.

Burkolják az utcáról bevezető bejárót

Itt látható, hogyan burkolják az utcáról bevezető bejárót. Ezen a helyen az udvarival azonos, de kisebb díszítmény lazítja fel a felületet.

Egy rendszer – sok lehetőség

Ha a ház körül egyöntetű képet óhajtunk elérni, olyan burkolási programra van szükségünk, amelynek elemei a legkülönfélébb módokon alkalmazhatók. Az itt mutatott kövek például vízáteresztő lapokkal is kombinálhatók. Ezáltal elkerülhetjük a tömör vízzáró felületet és burkolatunk mégsem válik egyhangúvá.

Interzia kövek

Emellett sztélék és paliszádok is kaphatók szegélyezésre vagy rézsűk kialakítására. Ahogy a kép bizonyítja, a gránitmurvából gyártott betonkövek a gránit terméskővel – a képen látható, szárazon rakott fallal – kiválóan kombinálhatók.

A díszítmények terv szerinti lerakása

Az előzőekben látható udvaron az egyedileg készített lerakási CAD-program szerint négy különböző díszítményt helyeztek el. A kövek tulajdonképpeni lerakása a puzzle játékra emlékeztet. A kirakott képet folyamatosan összehasonlítják a számítógépről kinyomtatott rajzzal. Mivel a kövek megengedett méreteltérése csekély, nagyon eltérő alakú kövekkel is pontosan betartható a kőprogram alap rasztere, mert minden pontosan összeillik.

További lerakási minták

További lerakási minták különböző kőforgalmazók katalógusából.

Vízáteresztő lapok intarziakövekkel kombinálva.

Vízáteresztő lapok intarziakövekkel kombinálva.