Konyha

Az ételkészítés munkafolyamata – Mosogatás

Mosogatáskor a főző és étkezőedényeket, evőeszközöket használat után megtisztítjuk, majd öblítéssel a mosogatószer maradványait eltávolítjuk. Az étkezőasztalról lekerülő edényeket a mosogató melletti munkafelületen fajtánként csoportosítjuk.

Tippek a hatékony mosogatáshoz

  • Az ételmaradéktól megtisztított edényeket 40 °C-os vízben áztatjuk. Nagyobb hőmérsékletű víz a zsírokat jól oldja, de a fehérjék megalvadnak, eltávolításuk nehezebbé válik.
  • Az edények elmosását kb. 50 °C-os meleg vízben végezzük, amelyben mosogatószert oldottunk fel.
  • Öblítéskor a mosogatóvíz minden cseppjét eltüntetjük az edényekről, minél nagyobb hőmérsékletű vízben, hogy az edény lehetőleg gyorsan, önmagától száradjon meg, törölgetés nélkül elrakható legyen.

Az edények elmosásához, öblítéséhez kétmedencés csepegtetőtálas mosogató szükséges. Ahol ez nem áll rendelkezésre, ott a mosogatást folyó vízben vagy több lépésben, vagy külön öblítő edény beiktatásával végezhetjük.

A művelet helyes irányának meghatározásakor az ember természetes mozgásából kell kiindulni. Mivel általában jobb kézben tartott mosogatóeszközzel mossuk el az edényeket és a bal kéz csak kisegítő mozdulatokat végez, tehát a mosogatás iránya jobbról balra haladjon.

Az edényeket a használat gyakorisága szerint csoportosítsuk a mosogató körül. A főzőedényeket a mosogató és tűzhely közötti alsó részben, az étkezőedényeket a mosogató fölötti felső szekrényekben, az evőeszközöket a mosogatótáltól jobbra levő tálalószekrény fiókjában. így a mosogatás, öblítés és az edények elrakása egykét lépés megtételével megoldható.

A mosogatás eszközeit és vegyszereit a mosogatószekrény ajtajára szerelt színterezett drótkosarakban tároljuk. A mosogatószekrényben, esetleg ajtóra szerelve helyet kaphat a hulladékgyűjtő edény.

Mosogatógép – ha van lehetőségünk, bízzuk rá a munkát!

A nem szívesen végzett mosogatási munkát helyettesíti a mosogatógép, ez azonban ma még a hazai kereskedelemben sajnálatos módon igen magas áron kapható, de a jól felszerelt konyhához hozzátartozik és a fejlődés is ez irányba mutat. A mosogatógép az étkezés edényeit és evőeszközeit megszabott helyeire rakva, beindítás után automatikusan adagolt meleg vízzel, mosószerekkel leöblíti és megszárítja. így a mosogatógép egyben a mindennap használt edények és evőeszközök tároló helye is lehet.

Műszakilag megoldott kérdés a mosogatógép beépítése egytálas mosogatós alsórész elembe, így a konyhai szekrénysorba funkció és méret szerint beépíthető, külön területet nem igényel.