Konyha

Mekkora legyen a konyhánk?

Egyes országokban szabványok írják elő a konyha nagyságát. Pl. a német DIN 18022 kimondja, hogy a konyhák alapterületének legalább 8,5 m2-nek kell lennie. A konyhaszabványt a Modern Konyha Munkaközösség (Arbeitsgemeinschaft die Moderne Küche) ajánlása egészíti ki, amely kimondja, hogy a konyhahelyiségben 7 m szabad falfelületnek kell lennie a beépítendő bútorok és készülékek számára. Természetesen vannak ennél kisebb, jól berendezett konyhák is.

Konyha mérete

Kisméretű konyhában is megvalósítható ésszerű berendezés, ugyanígy a nagy konyhát is elronthatják a rosszul elhelyezett ajtók, ablakok. Kisméretű konyha a gyakorlatban.

Ajánlatos a konyha méreteinek kialakításához már előre felvázolni  az elhelyezni kívánt bútorok és készülékek méretarányosan lekicsinyített körvonalait és az étkező helyét, nagyságát meghatározni, ügyelve arra, hogy az ajtónyitásra és a közlekedésre is elegendő hely maradjon.

Konyha tervezése >>

Két szekrénysor között legalább 120 cm szélességű közlekedő út szükséges. Két szekrénysor 60 cm-es mélységét figyelembe véve, a konyha szélessége 240 cm legyen.