Lakás komfort

Az ideális hálószoba

Minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb szerephez jut a kényelem és a sokoldalúság. Különösen igaz ez a hálószobára, ahol esetleg nem csupán alszunk, de tornázunk, dolgozunk, családostul ejtőzünk és tévézünk is. Napjainkban a hálószobának mindeme szerepeket be kell töltenie, ugyanakkor gondoskodnia kell a békéről és a visszavonulás lehetőségéről is.

Párna

Miután a hálószobák egyre több célt szolgálnak, fontos az ötletes elrendezés és a lakás többi részével harmonizáló stílus. Berendezését nem csupán a hagyományoknak megfelelő bútorok adják, nevezetesen egy ágy és mellette a két éjjeliszekrény. Az itt következő oldalakon új megoldásokat kínálunk e helyiség igényeinknek megfelelő kialakításához oly módon, hogy ne csak a szándékaink szerinti funkciót töltse be, de kényelmes is legyen.

Milyen legyen a hálószoba?

Egyesek számára a hálószoba kizárólag pihenésre szolgál, míg mások több célra használják. Egy biztos: életünk egyharmadát ágyban töltjük. Érdemes tehát jó minőségű, kényelmes fekhelyről gondoskodni. Tervezésnél elsődleges szempont a hálószoba alaprajzi elrendezése. Ideális esetben az ágyat fejtámlájánál állít­juk a falhoz, és mindkét oldalon 60 cm szabad helyet hagyunk, hogy könnyűszerrel ágyazhassunk. Kisebb fűikében 30 cm is elegendő lehet.

Hálószoba

Fontos a tárolóterekről való gondoskodás. A kívánság­listán általában első helyen szerepel, hogy a hálószobá­ban elegendő és megfelelően kialakított hely álljon rendelkezésre. Ehhez jól kell kihasználni a (szemközti olda­lon ismertetett) gardróbot, a pipere-, ruhás- dísz- és fehérneműs szekrényeket, illetve az ágy alatti fiókot. A szabványos gardróbszekrény 50-60 cm mély; ajtajá­nak és fiókjainak nyitásához I (17-120 cm helyre van szükség (legalább 76 cm szabad teret kell e célra bizto­sítani).

A többi szekrényfajta mélysége nagy szórást mu­tat, előttük azonban elegendő szabad területről kell gondoskodni. Az éjjeliszekrény is fontos. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy könyvet, újságot és lámpát tart­sunk rajta, mely nemcsak olvasáshoz, de esetleg a helyi­ség megvilágítására is alkalmas. Itt kell elhelyezni továb­bá a vekkert, a kancsót s minden olyan holmit, amit kezünk ügyében szeretünk tartani. Jól mutat például az üvegajtós vitrin, ahol féltett kincseinket tárolhatjuk, vagy egy polcos konzolasztal az olvasnivalónak.

Többcélú hálószoba

Ez a kellemes, kényelmes helyiség éjjel­nappal valóságos földi paradicsom. Gondos tervezése révén munkahelyet is magában foglal, jóllehet elsődlegesen a pihenést szolgálja.

 • MUTATÓS MUNKAHELY került az ablak­párkány elé: ily módon elkülönítve nem hat zavaróan a központi helyen álló, pihenést szolgáló ágy környezetében.
 • A MÉLYEDÉSBEN ELHELYEZETT könyvek is jól mutatnak. Sok szakkönyv és egyéb olvasni­való fér el így dísztárgyakkal tarkítva.
 • A FÉNYFORRÁSOK MEGFELELŐ megvilágítást nyújtanak. A kétféle függöny segítségével szabályozhatjuk, mennyi fényt engedjünk a szobába nappal, este viszont, ha úgy tetszik teljesen besötétíthetünk

A tökéletes hálószoba

Bár napjainkban inkább jellemző a nagyméretű hálószoba, szerényebb helyiséget is lehet kényelmesen, ízlésesen berendezni. A ruhák tárolását jelentősen megkönnyíti, ha külön öltözőfülkénk van, mivel így több hely marad a székek, az íróasztal, a könyvtár vagy akár az edzéshez szükséges felszerelés számára.

 • Két könnyű szék meg egy puff. csendes, kényelmes olvasást tesz lehetővé a dupla ablak alatt kialakított könyvespolc mellett.
 • Az ágy lábánál bőven van hely a közlekedésre; és a fal mellett még egy pipereasztal, íróasztal vagy zeneszekrény/tévéállvány is elfér.
 • Az öltözőfülkében a beépített fiókos szekrény optimális ruhatárolási lehetőséget biztosít.
 • A falra szerelt, lengőkaros lámpák nem foglalják el a helyet más fontos holmi elől az éjjeliszekrényen.
 • A gardrób nagy luxus, ám előnyös tárolást tesz lehetővé.

Személyre szabott gardrób

Az igényeknek megfelelő méretű szekrények minden négyzet­centiméternyi helyet kihasználnak. Érdemes külön részekre osztva tárolni az ingeket, a nadrágokat és a szoknyákat, a hosszabb helyet igénylő kabátokat és ruhákat; nyitott polcokon tarthatjuk a pulóvereket és a kiegészítőket; ferde polcok alkalmasak a cipőknek.

 • A ruhaakasztó rudakat a gardróbszekrény hátfalától 30 cm-re, a tetejénél 5 cm-rel lejjebb kell elhelyezni.
 • A hosszú ruhák és kabátok számára legalább 109 cm magasra, estélyi ruhákhoz 152 cm magasra kell a tartórudakat helyezni.
 • Az alsó ruhaakasztó rudak a padlótól mérve legalább 107 cm magasan legyenek; a felsőt pedig legalább 90 cm-rel feljebb helyezzük el.
 • A komódban a fehér­neműt, pólókat, zoknikat és a pipereholmit lehet tárolni.

A gardrób

A gardrób hatékony kihasználásának előfeltétele a jó tervezés és a ruha­nemű csoportosítása. Az alábbiak az egyes egységek megfelelő méretezéséhez nyújtanak útmutatást.

Ruhák, kabátok

A ruhákat és kabátokat elkülönítve, magasra szerelt rúdra akasztva, vállfán tároljuk; célszerű darabonként 3-8 cm helyet biztosítani.

Pólók

A hétköznap használatos pólókat össze­hajtogatva, egymásra fektetve fiókban vagy nyitott polcon tarthatjuk. Az össze­hajtogatott pólók és a hétköznapi, össze­gombolt ingek számára legalább 23 cm széles hely szükséges.

Cipők

A lábbeliket célszerű ferde, nyitott pol­cokon vagy speciális cipőtartó szekrény­ben tartani. A polcok mélysége 30-36 cm, hossza női cipőknél 18-20, férfi lábbeliknél 20-25 cm legyen páronként.

A nyugalom intim szigete

A hálószoba a lakás legintimebb helyisége. Tegyük olyanná, hogy esténként szívesen térjünk nyugovóra.

A nyugalom intim szigete

A hálószoba sokkal több egyszerű pihenőhelynél. Való­ságos menedék, ahol a napi stressztől megszabadulva ki­pihenhetjük magunkat. Ahhoz, hogy valóságos földi pa­radicsom legyen a számunkra, ahová esténként szívesen vonulunk vissza, kizárólag olyan textúrájú és színű anya­gokkal alakítsuk ki, amelyek megnyugtatóan hatnak ránk. Aki járt már tökéletes kikapcsolódást nyújtó gyógyfürdőhelyen vagy luxusszállodában, könnyedén felidéz­heti, mi tette oly oldotta a környezetet.

A nyugalom intim szigete

Gondoljon a pazar kelmékre és ágytakarókra, a kellemes illatokra, a de­rűs színekre és a bútorokat simogató napfényre. Ezek azok a dolgok, amelyeket saját otthonunkba is becsem­pészhetünk. Válasszunk olyan ágyneműt, takarókat és puha párnákat, melyekbe szívesen fészkeljük be magun­kat, és virágcsokorral teremtsünk kellemes illatot.

Olyan függönyt vegyünk, mely nappal átereszti a világosságot, este pedig gyújtsunk néhány gyertyát, hogy simogatóan meleg fény borítsa be a szobát. Itt helyezzük el a csalá­di fotókat és kedvenc tárgyainkat. Egyszerű elemek kombinációjával a hálószobából valóságos szentélyt va­rázsolhatunk.

Természetes fény

Természetes, üde környezet kialakításához használjuk ki a sok ablak adta lehetőséget, és élvezzük a nap simogató melegét.

Természetes fény

A hálószobákat általában súlyos, nehéz függönyök díszí­tik, pedig a természetes fény oly szívderítőén és simogatóan hat az emberre, hogy inkább beengedni és nem kirekeszteni kell a hálóból. Sokkal kiegyensúlyozottab­bak leszünk, ha az ablakon beszűrődő napfényre ébre­dünk, mintha rádió vagy vekker riaszt fel álmunkból.

Természetes fény

Áttetsző függönnyel nappal kizárjuk a kíváncsi tekinte­teket, és tompíthatjuk a beáramló fény vakító erejét (éj­szakára engedjük le a rolót, vagy dupla függönyrúdra helyezzünk sötétítő függönyt). A fehér színskála szelíd hangsúlyozásával természetes, megnyugtató, üde helyi­séget teremthetünk magunknak. Kellemes tapintású, szemet gyönyörködtető textúrákat alkalmazzunk.

Miért jó?

A hatalmas ablakok és a törtfehér színskála földi paradicsommá varázsolja ezt a fényárban úszó hálószobát. Az egységes fehér szín és a réteges textúrák nyugalmat sugároznak.

 • A NAGY ABLAKOT BORÍTÓ áttetsző függöny megtöri a fény erejét, kizárja a kíváncsi tekinteteket és romantikus hangulatot teremt.
 • A HELYISÉGET AZ AZSÚROZOTT és matlaszé kelmék, a műszőrme takaró, valamint a szőnyeg pazar textúrája jellemzi.
 • AZ ABLAKKAL SZEMBEN elhelyezett jókora tükör szétszórja a nap sugarait.
 • A KANDALLÓ MEGEMELT tűzterében parázsló szenet vagy fahasábokat az ágyból is látni lehet.
 • A KÖNNYŰ SZÉKEK, a puff és az asztalka kellemes olvasást tesz lehetővé.

Hely a merengésre

A visszafogott színvilág és a zavaró hatásokat kiküszöbölő, szellemes tárolási mód csendes szemlélődést tesz lehetővé.

Hely a merengésre

A hálószobában célszerű decens, természetes színeket alkalmazni: ideálisak a fakéreg patinás barna és szürke, a homok és a kő meleg krémszínű árnyalatai, a tavaszra és nyárra jellemző üde zöldek, valamint a víz és az égbolt békét sugárzó kék tónusai. A nyugodt, természetes szín­hatás, a rendezett környezet és a sima, kellemes tapintá­sú kelmék csendes elmélkedésre csábítanak.

Visszafogott színek

A visszafogott színeket lágy vonalvezetésű bútorokkal és kellékekkel gazdagítva, továbbá pamlagokkal, bársonyos zseníliatakarókkal, kárpitozott fejtámlával vagy kárpitborítású éjjeliszekrénnyel tehetjük kellemesebbé a helyiséget. Fokozzuk a nyugalmat a zavaró látványelemek mérséklésével; például takarjuk el a könyvespolco­kat lenvászonnal! Tetszetős, de hasznos tárolórendszert alakítsunk ki – mutatós kosarat bármely sarokban vagy mélyedésben elhelyezhetünk. Ahol van kandalló, vagy az ablakból szép a kilátás, e meditálásra alkalmas termé­szetes fókuszpontok köré csoportosítsuk bútorainkat.

Miért jó?

A tiszta felületek és a megnyugtató, természetes színvilág szemlélődésre alkalmas pihenést kínál. Az elegáns, mégis egyszerű berendezés hívogatóan kellemes luxust nyújt.

Tiszta felületek, háló

 • AZ ÁGYNEMŰ, A KÁRPITOZOTT bútor és a szövött szőnyeg, valamint a kosarak természetes koloritjának alaphangulatát a megnyugtató zöld falak adják.
 • A KÖNYVESPOLCOK OLDALÁN a vászonborítás egyszerűsíti a látványt, ugyanakkor csökkenti a zsúfoltság érzetét.
 • AZ ÁGY ALATT SORAKOZÓ kosarakban nem csak ruháinkat, egyéb holminkat is elrejthetjük és tárolhatjuk.
 • AZ ABLAKHOZ ÁLLÍTOTT nagyméretű pamlagok csendes kikapcsolódást biztosítanak.

Festői nyugalom

Távol-keleti motívumokkal pihenésre és elmélkedésre alkalmas, festői nyugalmat sugárzó hálószobát alakíthatunk ki.

Festői nyugalom

A távol-keleti kultúrák tökéletes kikapcsolódást biztosí­tó megoldásait alkalmazva selymekkel, falikárpitokkal, szőnyegekkel, bambusszal akár élénk színekben pompá­zó hálószobánkat is a békés nyugalom szigetévé vará­zsolhatjuk. Jóllehet többnyire a pasztelles árnyalatokat tartjuk megnyugtatónak, élénk színekkel is teremthe­tünk pihentető, kissé egzotikus enteriőrt.

Festői nyugalom 2

Ázsiai hagyományok szerint valóságos szentélyt alakít­hatunk ki, ha díszítőelemként áttetsző anyagokat hasz­nálunk, és a különféle tereket is ilyenekkel választjuk el. Ötletes, ugyanakkor romantikus térelválasztó lehet egy faragott vagy tapétázott spanyolfal, sőt akár egy mennyezetre rögzített áttetsző, fénytörő kelme is.

Miért jó?

Az élénk színek és az áttetsző kelmék megnyugtató légkörében úgy érezzük, mintha romantikus távol-­keleti környezetbe csöppentünk volna.

Élénk színek

 • A MENNYEZETRE RÖGZÍTETT áttetsző textíliák könnyed hálófülkét alakítanak ki az ágy körül. A tépőzáras könyvszekrények is meglágyítják az erőteljes formákat, és harmóniát teremtenek a helyiségben.
 • AZ EMELVÉNY JELLEGŰ ÁGY fokozza a keleti hatást, és nyitottság érzetét kelti.
 • A ROPOGÓS, HÓFEHÉR LEPEDŐ a halvány rózsaszín pehelypaplan és a sibori technikával készült selyempárnák tompítják az izgalmas színeket.
 • A BONYOLULT MINTÁK és a jól megválasztott színfoltok – kelim-szőnyegek hímzett vásznak meg az ázsiai ihletésű teáskanna – egzotikus benyomást keltenek.
 • A HATALMAS ÜVEGAJTÓK a hátsó kertre néznek. Az áttetsző fátyolszövet sem a fényt sem a látványt nem takarja el.

Ágyak

Napjainkban az ágyak kényelmesebbek, mint valaha, és mind méretüket, mind anyagukat és stílusukat tekintve széles választékban, olykor luxuskivitelben készülnek. A hálószoba kialakításakor alaposan fontoljuk meg, milyet választunk, hisz életünk jelentős részét ágyban töltjük.

A méretezésnél feltétlenül vegyük számításba, hogy az ágykeret szélesebb a rajta lévő matracnál. Célszerű erős háttámlával ellátott keretet választani, mely biztos tá­masz, amikor olvasunk. Ha elég nagy helyünk van, láb­támlás ágy is szóba jöhet. A dobogós ágyak letisztult for­mája mind a fej-, mind a lábtámaszt mellőzi. Bármelyik változat mellett döntünk, hagyjunk elegendő, közleke­désre alkalmas helyet mindkét oldalon és az ágy végé­nél; 60-90 cm erre a célra már elegendő.

Dobogós ágy

A dobogós ágy (kép fent) rendkívül sokféle stílust képviselhet, mivel sem fej-, sem lábtámasza nincs, így bárhová elhelyezhető a szobában. A képen a fal mellett áll, és a sok párnával olvasásra vagy lustálkodásra csábító heverőként szolgál.

Tervezői lecke: az ágynemű tisztán tartása

A lepedőtől a pokrócon át a steppelt ágytakaróig az ágynemű viszonylag olcsó; segítségével könnyen felfrissíthetjük a hálószobát. A jó minőségű pamutvászon lepedő centinként kb. 80 szálból áll; minél több szál jut I cm-re, annál finomabb a kelme. A pamutlepedő minden mosással puhább és kellemesebb tapintású lesz. Gondos tisztítással és tárolással megnövelhetjük ágyneműnk élettartamát.

Az ágynemű tisztán tartása

A lepedők, takarók és párnák tárolására jól szellőző helyet válasszunk. Tartsuk frissen őket; ezért szekrénybe vagy fiókba, pácolatlan, fonott kosarakba, esetleg lazán záródó kartondobozokba helyezzük.

 • A LEPEDŐKET KÜLÖN MOSSUK, nehogy a törülközők vagy más durva szövésű anyagok gyengítsék a textilszálakat.
 • ERŐSEBBEK MARADNAK A SZÁLAK, ha langyos vízben, kímélőprogrammal mosunk. Lehetőleg külön öblítőprogrammal távolítsuk el a mosószer maradékát is, mert az csökkenti a kelme lágyságát.
 • A SZÁRÍTÁST SE MAGAS HŐMÉRSÉKLETEN végezzük, az ugyanis gyengíti a pamutszálakat. Vasaláshoz kicsit nyirkos állapotban fogjunk hozzá. A hímzett vagy csipkés textilt a hátoldalán vasaljuk
 • A LAZA SZÖVÉSŰ PAMUTPOKRÓCOKAT száraz eljárással tisztítsuk, a mosás ugyanis eltorzítja a mintát.
 • A PÁRNÁKAT CIPZÁRAS védőzsákban, a használati utasítás betartásával mossuk, és alacsony hőfokon szárítsuk. A tartalékpárnákat száraz helyen tároljuk.

Szánkóforma ágy

A kecsesen ívelő, hagyományos, fából készült, szánkóforma ágy időtálló, ám napjainkban vasból vagy áttört lábtámasszal is készítik.

Szánkóforma ágy

Ha szokásos, fakeretes ágyat választunk, különféle magasságú és stílusú fej- és lábtámaszt vásárolhatunk hozzá.

Vas- és rézágyak

A régi és az azt utánzó vas-és rézágyak ma is nép­szerűek.

Vas- és rézágyak

Ezekhez is új, kényelmes, esetleg a kisméretű keret miatt méretre szabott matracot kell beszerezni. Az utánzatok egészen olyanok, mint az eredetiek, de könnyebb hozzájuk jutni.

Természetes szálak

Fűzfavesszőből, nádból vagy a tengerifű természetes rostjaiból megkapó fejtámla készülhet, mely egyszerűségével meleg hangulatot kölcsönöz a hálószobának.

Természetes szálak

Laza fonataival szellősebbnek és könnyedebbnek hat, mintha ugyanez tömör anyagból készülne.

Bőr

Ez a bór fejtámla pompás, párnázott klubfotelre emlékeztet.

Bőr

A háló­szobában a bőr hangsúlyt kap, miáltal az ágy azonnal az érdeklődés közép­pontjába kerül. A képen láthatóhoz hasonló módon levarrt bőr fejtámasznak dőlve kényelmesen olvashatunk.

Fatámla

Ha kevés a helyünk, mégis kívánatosnak tartjuk a fejtámla nyújtotta hangulatot és stabilitást, egészen vékony fatáblát válasszunk, melyet vagy a falhoz, vagy az ágy­kerethez csatlakoztathatunk.

Fatámla

A környezethez illően fessük díszítsük vagy lakkozzuk.

Kárpitozás

Ha textillel vonjuk be, a fejtámla puhább és kényelmesebb, amikor olvasás közben nekidőlünk.

Kárpitozás

Ezernyi megoldás létezik – egyenes vonalakhoz csíkos vagy tartós lenvásznat, romantikus környezetbe virágmintás kelmét válasszunk. A meglévő fejtámlát textilhuzattal is védhetjük ennek előnye, hogy bármikor eltávolíthatjuk, kimoshatjuk és évszakonként váltogathatjuk.