Lakás komfort

Egyéni stílusjegyek a konyhánkban

A konyha a lakás alapvető helyiségei közé tartozik. Gazdagítsuk egyéniségünkre, érdeklődésünkre jellemző kuriózumokkal és más érdekes tárgyakkal.

Az emberek nagy többsége olyan központi helynek tekinti a konyhát, ahol a család minden tagja rendre megfordul, ezért értelemszerűen tükröznie kell a család ízlését és érdeklődési körét. Nem vitás, hogy megfonto­landó, milyen díszeket alkalmazzunk, hiszen a törékeny holmi megsérülhet főzés vagy takarítás közben.

Egyedi konyha

Ková­csoljunk előnyt e tényből, és úgy adjunk kifejezést stílu­sunknak, ahogyan az egy ilyen helyiséghez illik, vagyis e célra gyönyörű, de strapabíró tárgyakat válasszunk. Elsődlegesen a kulináris élvezetekhez kapcsolódó holmik jöhetnek számításba. Természetes közegbe kerülnek itt a szakácskönyvek, a cserépedények, a felszolgáláshoz tar­tozó kellékek és az ízesített ecetek. A különleges, jó mi­nőségű vásznak, só- és borsszórók, süteményestálak és dobozok vagy az antik konyhai eszközök is pompás vizuális élményt nyújtanak.Díszek a konyhában

Aki sokféle tárgyat gyűjt, a stílusváltás érdekében időnként átrendezheti vagy fel­cserélheti azokat. Szépen mutatnak a növények és fűszernövények is. Utóbbiakat nevelhetjük cserépben vagy dobozban, lehetnek bokor formára nyírtak is, vagy megszárítva felaggathatjuk őket. A gyerekrajzok is ked­velt díszítőelemek; melegséget, vidámságot kölcsönöz­nek e családcentrikus helyiségnek.

Egybenyitott terek

Azonos, a lakás többi helyiségének szépségét tükröző stílus alkalmazásával tegyük harmonikussá az egybenyitott tereket.

Egybenyitott terek

Kétségkívül mindenki sokat hallott és olvasott már az egybenyitott terekről, az úgynevezett amerikai konyhá­ról. E többcélú helyiségek számtalan lehetőséget kínál­nak a főzés, étkezés és szórakozás összehangolására. Első lépésként ne úgy kezeljük a közös légterű konyhát és étkezőt, mint két külön helyiséget, hanem úgy, hogy az otthonunkra jellemző stílust képviselve egységes képet nyújtsanak.

Egybenyitott terek

Célszerű összefüggő padlóburkolatot és azonos anyagokat, festékeket, falszíneket alkalmazni — esetleg egy-egy jellemző szín domináljon. Gerendákkal vagy egyéb építészeti megoldással, függő virágdíszekkel vagy ráccsal, bútorok elhelyezésével vagy nagy szőnyeg­gel jelezzük az elkülönülést úgy, hogy a nyitottság érze­te ne szenvedjen csorbát. Ez különösen akkor fontos, ha ez a tér a nappalit is magában foglalja. Minél nagyobb hely áll rendelkezésre, annál inkább fontos lehet az egyes funkcióknak megfelelő stílusos elkülönítés.

Miért jó?

Ezt a kellemes étkezőt és a hozzá tartozó, egybenyitott légterű konyhát egységes stílus jellemzi.

  • A SZABADON ÁLLÓ (sziget)pult az étkező felőli oldalon magasabb, így jól elkülönül az ételkészítéshez használt munkafelülettől.
  • A KÉT HELYISÉGET egymástól elválasztó, „átlátszó falra” került a szabadon álló (sziget)pult fölé szerelt nyitott tányértartó.
  • A HELYISÉGET MINDENÜTT Összeillő színek és anyagok jellemzik, mindhárom egységében az élénkvörös szín ismétlődik.
  • AZ ÉTKEZŐT ÉS A NAPPALIT képviselő teret természetes anyagból szőtt szőnyeg határozza meg.
  • A TÉRÉRZETET TÁGÍTÓ nagy ablakokon át a napfény a helyiség minden pontját beragyogja.

Egyszerű fehér

Az üde és világos, csupa fehér konyha elegáns, visszafogott stílusa roppant hatásos.

Egyszerű fehér

Bizonyos esetekben beszédesebb a hallgatás, mintha ér­zéseinket szavakba öntenénk. Ugyanez vonatkozik a dí­szítésre is. A színek hiánya legalább olyan határozott sze­mélyes üzenetet hordoz, mintha sokféle árnyalatot használnánk. A csupa fehér helyiség előnye, hogy üdé­nek, tisztának és világosnak érezzük, ami egy konyhánál természetes elvárás.

Egyszerű fehér

Az ilyen környezetet leginkább a természetes fény teszi gazdaggá, elevenné. Legfeljebb vékony, áttetsző függönyt vagy felhúzható redőnyt használjunk, hogy ne zárjuk ki a ragyogó napfényt. Ve­gyítsük a fehér árnyalatait matt és fényes felületekkel, átlátszó üvegtárgyakkal, változatos formájú, textúrájú és mintájú tárgyakkal, hogy a helyiséget melegség és dina­mizmus töltse meg.

Miért jó?

A bútorokra, a díszítésre és az étkészletre itt jellemző fehér színösszeállítás üdeséget és rendkívüli nyugalmat áraszt.

  • A MAGASFÉNYŰ FESTÉK különlegessé teszi az egyszerű, fából készült étkező­garnitúrát.
  • A STABIL POLCOK és konzolok tetszetős építészeti megoldást képviselnek az egyébként sima falon.
  • AZ ANYAGOK ÉS A SZERELVÉNYEK praktikusak s egyszerűek, a nyugalmas színharmónia mégis elegánssá teszi őket.
  • A NYITOTT TÁROLÁS jól illik a helyiség egyszerű hétköznapi esztétikumához.
  • A VEGYESEN ELHELYEZETT modern és régi étkészletek nemcsak gazdag látványt kölcsönöznek a helyiségnek, de érdekessé is teszik. A fehér és az átlátszó darabok hideg és meleg árnyalatai mozgalmassá és változatossá varázsolják az összképet.

Tegyük egyedivé a konyhát művészi tárgyakkal, családi fotókkal és szokatlan, általunk gyűjtött holmikkal.

Régi reszelők díszítik a konyhaszekrény csupasz oldalát.

Régi reszelők

A konyhában található különleges darabok láttán megered az ember nyelve, hisz mindegyikhez valamilyen kedves emlék fűződik – lett légyen az családi kirándulás vagy bolhapiaci bóklászás.

A parafa táblára színes gombostűkkel rögzített képek, feljegyzések, meghívók, levelezőlapok jól mutatnak a falon.

Színes gombostűkkel rögzített képek

Nyitott albumként tárulnak a konyhába lépő szeme elé.

Kedvenc festményünkkel feldobhatjuk a konyha csupasz falát.

Kedvenc festményünkkel feldobhatjuk a konyha csupasz falát.

Mutatós csendéletet alakíthatunk ki, ha például két körtét rakunk a mérlegtányérba. A kényes műalkotásokat tartsuk távol a mosogatótól és a tűzhelytől, nehogy nedvesség vagy zsiradék érje őket.

Mágneses tábla is jó megoldás a hűtőmágnes helyett.

Mágneses tábla

A képen két szekrény közt, a pult fölötti falfelületen a heti étrendhez szükséges receptek rögzítésére szolgál.