Lakás komfort

Hálószoba: optimális helykihasználás

Akár tágas, akár kicsi a hálószoba, ötletes megoldásokkal minden négyzetcentimétere kihasználható.

Hálószoba

A hálószobában, ahol a legtöbb személyes holmit tárol­juk, a legkisebb helyet is nagy becsben kell tartanunk. Ennek legjobb és legnyilvánvalóbb módja, ha a fiókok és szekrények rendszerezésével a lehető legnagyobb rendet tartjuk. Ezenkívül is sokféleképp növelhetjük a tárolási lehetőségeket. Ne hagyjunk kihasználatlanul csupasz falfelületeket, mélyedéseket, sarkokat — noha a ferde vagy az alacsony mennyezet alá nehéz megfelelő bútort találni.

Tegyünk a napsütötte manzárdablak mellé egy alul tárolásra alkalmas ülőkét. A többi falmélye­désbe szereljünk méretre szabott polcokat vagy beépí­tett íróasztal-fiókokat. Minden rendelkezésre álló zug kihasználásával bővíthetjük a helyiség funkcióját — és gazdagíthatjuk karakterét.

Hálószoba fiók

A különféle méretű és stílu­sú díszes tárolószekrények hasznosak és jól mutatnak a hálóban. Ha harmonizáló és megfelelő méretű darabo­kat válogatunk össze, optikailag is megnagyobbíthatjuk a teret. A kis hálószobában a keskeny, arányosan kicsi­nyített vagy magasan a falra szerelt bútor olyan benyo­mást kelt, mintha több helyünk lenne. Tágasabb szobá­ban nagyobb bútorokat is elhelyezhetünk.

Tetőtéri kuckó

A mozgalmas családokban néhány lépcsőfokkal szeparálható a magánszféra. Rendezzünk be napos és mindentől távol eső háló-lakosztályt az e célra átalakított tetőtérben.

Tetőtéri kuckó

A szállodák vagy luxusbérházak legfelső emelete általá­ban népszerű, mivel jól elkülönül, és innen nyílik a leg­szebb kilátás. Ha tökéletes hálószobát szeretnénk, erre a tetőtér kitűnő lehetőséget kínál. Ha megnyitjuk, és beengedjük a fényt, nem csupán a rendelkezésre álló te­ret használjuk ki, de az így nyert legfelső szinten olyan menedékhelyet alakíthatunk ki, ahová mindenkor szí­vesen vonulunk vissza.

Tetőtéri kuckó

Ahhoz, hogy a padlástérben élni tudjunk, elsősorban fényre és megfelelő belmagasságra van szükség. A magas­ság a kényelmes élettér, míg a fény a hangulatjavító hatá­sa miatt fontos. A manzárdablak nemcsak nagyobbítja, vi­lágossá is teszi a helyiséget.

Tetőtéri kuckó

Az ablakokkal együtt ragyogó fényt biztosít, és ettől az egész szoba nagyobbnak látszik. Éljünk a tetőtér adta lehetőségekkel, de vegyük figyelem­be a tér szokásostól eltérő formáját. Ha már meghatároz­tuk a helyiség struktúráját és színvilágát, ahhoz igazodva egyszerű, nyitott, tágas teret alakíthatunk ki.

Miért jó?

A ropogós textilek és az üde színfoltok életet lehelnek e tetőtéri hálószobába. A manzárdba állított ágy mellett elég hely van, hogy felegyenesedjünk, és még kisebb asztalok is elférnek benne.

  • A TETŐTÉRBE ÖTLETESEN illesztett háromszögletű ablak a valóságosnál tágasabbnak láttatja a teret, és fénnyel árasztja el a szobát.
  • A HELYISÉG ALAKJÁHOZ igazodó, kis balkonra nyíló üvegajtók tovább tágítják a teret.
  • A FALAKKAL AZONOS színre festett szekrény optikailag háttérbe szorul.
  • A KÉT SZÉKEN a fehér huzat tisztaságot áraszt, a kerek asztalt pedig könnyeddé, légiessé varázsolja a fátyol­szövet abrosz.

Osztatlan tér

Ha tágas helyiségünk van, akkor se feledjük, hogy a kevés többet mutat. Az egyszerű berendezés kiemeli a tér tágasságát.

Osztatlan tér

Az osztatlan térben nagy kihívás az eltérő funkciójú ré­szek kialakítása. Előfordulhat, hogy a túl nagy hely megnehezíti a különféle egységek elkülönítését. Elvá­lasztásukra használhatunk falrészleteket vagy nagymére­tű bútorokat, az optikai határokat szerkezeti elemekkel, így oszlopokkal, gerendákkal jelölhetjük.

Osztatlan tér

Az osztatlan terek nyitottsága rendkívül hatásos, kár te­hát szűkíteni a teret. A terjedelmes, az adott helyiség léptékéhez igazodó bútorok a falaktól távol, szigetként csoportosítva nyugalmat sugároznak. Néhány jól meg­választott hangsúlyos elem formájával teheti teljessé az összképet. Az osztatlan térben a hálóhely általában több pontról látható, ezért takarosnak és könnyen rendben tarthatónak kell lennie. Ha az ágyat semleges színek jel­lemzik, egyszerűség és nyugalom érzetét kelti. A látszólagos egyhangúságot színes párnákkal vagy más kiegé­szítőkkel törhetjük meg.

Színes textíliák

Miért jó?

Az egyszerű díszítőelemek révén ez a hálószoba önmagában is érvényesül, és így a lakás többi része felé nyitott marad.

  • A FAOSZLOP ÉS GERENDA izgalmasan választja el az alvásra használt teret az irodától. Ezek jelzik mintegy az előszobát az ágy és a munkahely között.
  • A SEMLEGES SZÍNŰ BÚTOR és a huzattal bevont szék tágasság érzetét kelti. A színfoltok jól érvényesülnek a fekete, fehér és semleges háttérben.
  • AZ EGYSZERŰ FEKHELY elegáns benyomást kelt és könnyen megvethető.
  • A SÖTÉT HAJÓPADLÓ meleg hangulatot teremt, egyúttal összefogja az alvó- és a munkahelyet.

Az ágy lábánál ötletes tárolási megoldásokat alakíthatunk ki.

Konzolasztalt általában a nappaliban használunk Ennek hossza és magassága azonban olyan, hogy szépen illeszkedik az ágy végéhez.

Konzolasztalt

A képen a mutatós piros dobozok a futóként alkalmazott skót kockás vászonnal együtt az ágyneművel harmonizálnak, így tökéletesen illenek a helyiségbe.

Falócára kis kosarakat és dobozokat helyezhetünk, alatta pedig bővíthetjük a tárolási lehetőséget.

Falóca

Ide teríthetjük a tartalék pokrócokat, ugyanakkor kényelmesen öltözködhetünk rajta. A könnyű fenyőfa lóca kelléktárolóként és öltözőasztalként szolgál – a vendégszobában pedig rendkívül praktikus lehet.

Két kisasztal egyetlen hosszú tárolóegységként szolgál az ágy lábánál.

Két kisasztal

A kettő közötti teret könyvkupac tölti ki, míg felül egy futó köti egybe a két különálló bútort. Az asztalok alatt egy-egy kosár rejti a folyóiratokat.

Az összecsukható asztal (kép lent) tetszés szerint használható az ágy mellett vagy díszként. Vendégszobában bőröndtartónak is alkalmas.

Az összecsukható asztal