Lakás komfort

Régi fürdőszoba átalakítása

Az új szerelvényekkel csupán megkezdődik a fürdőszoba újragondolása. Az új fürdőnek a kényelemről kell szólnia – legyen ezért éppoly lakályos, mint otthonunk többi helyisége.

Fürdőszoba

A modern lakásban a legnagyobb változás a fürdőszobá­ban ment végbe. Nézzünk csak meg egy akár tíz évvel ezelőtti fürdőszoba-berendezést, máris érzékelhetjük a különbséget. A mai fürdőszobának sokkal nagyobb a je­lentősége, mint korábban, a variációs lehetőségek is bő­vültek. Ma már egyszerre van benne zuhanyzó és kád, továbbá fésülködőasztal, de még gardróbszekrény is.

Fürdőszoba

Alapfunkciójában természetesen továbbra is vizes helyi­ség, stílusában azonban ma sokkal jobban tükrözi az otthon többi terének hangulatát. Nyugodtan elhelyezhe­tünk benne komódot, kényelmes karosszékeket és sezlonokat is, a padlóburkolat csempe helyett lehet például hajópadló. A ház egykor kizárólag a használat szempont­jából kialakított helyisége legintimebb életterünkké, életfelfogásunk és stílusunk egyik legkifejezőbb részévé vált.

Miután a fürdőszobát ma már otthonunk természe­tes részeként szemléljük, a luxus és a kényelem olyan formáit valósíthatjuk meg benne, amelyek alapvetően változtatják meg a fürdő korábbi fogalmát.

Tágas és világos

A napfényes, építészeti elemekkel és bútorokkal ékes fürdőszoba kitűnően példázza a hagyományos felfogástól való elszakadást.

Tágas és világos

Annak, hogy a fürdőszoba mind hangsúlyosabb szerepet kap az életünkben, a legárulkodóbb jele a mérete: sok­kal nagyobb, mint korábban bármikor. Amennyiben lehetőségeink engedik, használjuk ki ennek összes elő­nyét, és tágas, bőséges természetes megvilágítással rendelkező, kényelmes fürdőszobát alakítsunk ki otthonunkban.

A képen látható helyiségben például a köz­ponti szerepet játszó, különleges fürdőkádat úgy helyez­ték el, hogy a beáramló fény sugarában legyen. A mai fürdőszobákban nagy ablakokat és üvegezett, teraszra nyíló ajtókat találunk.

Fürdőszoba

A zuhanyfülkék minőségében is sok változás követke­zett be. Függöny helyett egyre többen használnak sík­üveg válaszfalat, amely egy kisebb helyiségben is a tá­gasság érzetét kelti. Ma már nagyszámú szerelvény és beépíthető elem áll rendelkezésre, ne habozzunk tehát kihasználni ennek összes előnyét, hogy fürdőszobánk minél barátságosabb és kényelmesebb lehessen.

Tágas

Miért jó?

Ebben a napfényes, tágas fürdő­szobában jól megférnek egymás mellett a funkcionalitást szolgáló és a személyes ízlést tükröző, dekoratív elemek.

 • A MÁRVÁNYTETEJŰ komód ad helyet a mosdókagylónak – ez az új felfogású fürdőszobák visszatérő bútora, amely egyediséget és különleges hangulatot visz a térbe.
 • AZ OROSZLÁNKARMOKON nyugvó, régi stílusú kád a helyiség önmagában meghatározó és stílusos darabja.
 • A DUPLA ZUHANYZÓ síküveg válasz­fala optikailag tágítja és szellőssé varázsolja a teret.
 • AZ ÖREG FAPAD és a fémtalapzatú, üveglapú asztalka melegséget és ottho­nosságot kölcsönöz a térnek, egyúttal összhangot teremtenek a helyiségben.

A vizes helyiség

Az ilyen fürdőszobában ne ragaszkodjunk az örök­lött sémákhoz. Nyitott térben gondolkozzunk, amely a szabadban való fürdőzés hangulatát kelti.

A vizes helyiség

Ebben az igazi vizes helyiségben minden felületet imp­regnáltak, s mivel a vizet központi lefolyó gyűjti össze, nincs szükség elkerített zuhanyfülkére. A hagyományos fürdőszobától jelentősen eltérő struktúrájú, lezser elren­dezés a víz élvezetének luxuskényelmét adja.

A vizes helyiség

Természetesen lehetőség van arra is, hogy a fürdőszobá­nak csupán egy részét tegyük vízhatlanná, erre a zuha­nyozó környékét javasoljuk. Akármilyen fürdőt építünk is, lehetőleg legyen benne központi gyűjtőlefolyó; a ke­zeletlen felületek esetében ez igen célszerű, mert így megelőzhetjük a komolyabb károkat. Az érdes felületek hatásosabb csúszásgátlók, mint a simára csiszolt lapok. A fürdőben célszerű egy teljesen száraz sáv kialakítása, ahol a törülközőket és ruhákat nem éri nedvesség.

Miért jó?

Fürdő

Ebben a rendkívül praktikusan berendezett, tiszta vonalvezetésű térben minden felület vízhatlan. Válaszfalak és függönyök híján jelentősen megnőtt a szabad tér.

 • AZ ÓRIÁSI ABLAK levegőt és nap­fényt ereszt át, ez megkönnyíti a gyors felszáradást is. A vízhatlan akril ablak­betétek kellő intimitást is biztosítanak A mosdókagyló felett az ablaktáblák közé rafináltan elhelyezett tükör egyedi és frappáns megoldás.
 • A SZÁDADON ÁLLÓ FÜRDŐKÁD széles talapzaton nyugszik, jól ellen­súlyozza a sarokban kialakított, nyitott zuhanyteret. A padlóba szerelt csaptelep révén a kádat mindkét oldalról egy­formán kényelmesen lehet használni.
 • CSÚSZÁSGÁTLÓ BURKOLAT fedi a helyiség padozatát, ez biztonságot nyújt, egyúttal természetes hatású.
 • A FALFELÜLETEKET a tartósság érdekében vízhatlan réteggel vonták be.
 • A VÍZ VILÁGÁT kavicsok, kövek és szivacsok idézik.

Bútorozott fürdőszoba

A modern fürdőszoba több egyszerű tisztálkodó helyiségnél. Lakályos a fürdő, ha egy hálószoba hangulatát csempésszük bele.

Amennyiben tágas fürdőszobában gondolkozhatunk, pazar kényelmet teremthetünk benne. Egy viaszosvá­szon huzatú, kényelmes fotellel, különböző puha, vas­tag, kellemes tapintású anyagokkal és egyedi hangulatú kiegészítőkkel a fürdőszobánkból a pihenés és felüdülés szigetét alakíthatjuk ki. (Használjunk könnyen kezelhe­tő, mosható és karbantartható anyagokat, amilyen a vá­szon, a köpper, a zsenília és a frottír.)

Fürdőszoba

Dús szövésű, ke­leti mintázatú szőnyegekkel egészíthetjük ki a kellemes összhatást. Egy eredetileg a hálószobába való gardrób vagy ruhásszekrény a fürdőszobában is kitűnő tárolási lehetőséget nyújt, a puhafa anyaga pedig melegséget kölcsönöz a helyiségnek, mintegy ellensúlyozva az egyébként hideg felületek hatását.

Egy bútorozott fürdőszobában különösen fontos a jó térkihasználás. Különüljenek el a tisztálkodás, valamint a kényelem és a pihenés területei, a vizes és száraz részek között pedig legyen megfelelő távolság.

Miért jó?

A jellegükben más helyiségbe illő bútorok kiválóan hatnak ebben a tágas térben. A nyaralóba készült fürdőszoba hangsúlyos elemei csak felerősítik a helyiség vidéki hangulatát.

 • ELKÜLÖNÜLNEK a száraz és vizes területek, határaikat bútorok jelzik, de a szőnyegek is különböznek (az egyik frottírral borított raffia, a másik plüss), így egyértelműen jelölik az adott tér funkcióját.
 • A BALDACHIN áttetsző anyaga kiemeli a szabadon álló fürdőkád tömörségét, egyúttal romantikus hangulatot kelt.
 • A SZABADON áramló levegő gondos­kodik a helyiség szárazon tartásáról. A frottír és a zsenília felhasználóbarát anyagai jól illenek a rusztikus és védőréteggel bevont falfelületekhez.

Anyagválasztás

A fürdőszobát sokféle anyagból rendezhetjük be. A fa, a fém és a csempe együtt a tisztaság összhatását kelti.

A fürdőszobában használatos anyagok kiválasztásánál az elsődleges szempont a használhatóság. A rendelkezésre álló anyagok számtalan variációs lehetőséget kínálnak, szépségüket meglepő kombinációkkal emelhetjük ki.

Fürdőszoba

A csempe évszázadok óta a fürdőszoba hagyományos burkolata, mára azonban sokféle alakú és anyagú csem­péből válogathatunk. A mozaikcsempe például rusztikus jelleget kölcsönöz a fürdőnek, különösen, ha matt felü­letűt választunk.

Ugyanez a csempe ugyanakkor hiper­modern kiegészítőkkel párosítva — amilyen például egy kocka alakú nyitott faliszekrény, a rozsdamentes acél pult vagy a különleges alakú mosdótál — egészen mo­dern, divatos összhatást ad a helyiségnek. Különösen érdekesek lehetnek az üvegtárgyak és az egyedi lámpák. A fürdőszoba padlójának csúszásmentesnek kell lennie.

Miért jó?

Hagyományos fürdő

A hagyományos anyagok új megvilá­gítást nyernek. A gyönyörű fényű mozaikcsempe, a formatervezett mosdókagylók és a csillogó rozsda­mentes acélfelületek csodálatos harmóniát alkotnak a meleg hatású fakiegészítőkkel a rafináltan berendezett helyiségben.

 • AZ ÜVEGMOZAIK csempe eresebben érzékelteti a teret, mint a hagyományos kerámia. Itt a fal teljes magasságában alkalmazták ezt a fajta burkolatot, amely jól kiemeli a berendezést.
 • A NYITOTT polcok különleges alakjuk miatt érdekesek.
 • KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ csaptelepek és szerelvények, gyönyörűen megformált mosdók és egyedi kiegészítők teszik modernné a helyiséget.
 • A TERMÉSZETES impregnált faanyagok melegségükkel kontrasztot képeznek a hideg fémes felületek mellett, és nagyon divatosak.

Mosdók és csaptelepek

A mosdó a fürdőszoba leghangsúlyosabb formai eleme. Lehet falra szerelhető, így kevés helyet foglal el, de olyan komódba vagy szekrénybe is helyezhető, amely egyúttal tárolóként is szolgál. Legújabb változata a pultra tett mosdótál. Bármilyen alakú mosdótálat használha­tunk, az egyetlen szempont, hogy csatlakoztatni lehes­sen a vízvezetékhez. Ma népszerűek a talpas mosdó­kagylók, ezek elegánsak és változatos stílusúak.

Mosdók és csaptelepek

A szerelvények — csaptelepek, fogantyúk és más, a für­dőszobában található műszaki tárgyak – legalább olyan változatos alakúak és stílusúak, mint a mosdókagylók. Készülhetnek krómból, nikkelből, alumíniumból, rozs­damentes acélból, felületük lehet fényes vagy matt; de más anyagot is választhatunk, ha melegebb árnyalatokra vágyunk, például bronzot vagy vörösrezet.

Csaptelepek

A szerelvé­nyek kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy méretben megfelelőek legyenek.

Tervezői lecke: a világítás fontossága

A fürdőszoba mosdójának vagy tükrének megvilágítá­sakor az elsődleges cél az. hogy a napi szépségápolás vagy borotválkozás közben minél több fény érje az arcot. Amennyiben fluoreszkáló fényű körtét hasz­nálunk, a széles spektrumú változatot válasszuk, mert a normál körték természetellenes színben mutatják a bőrt.

A világítás fontossága

A halogénlámpák ugyancsak fehér fényt adnak. Bármilyen lámpát veszünk, fényáteresztő burát válasszunk, nem túl világos és nem túl sötét árnyalatút, mert ezek vagy nagyon visszaverik, vagy elnyelik a fényt.

Hogyan helyezzük el a lámpákat?

A legjobb megoldás, ha szemmagasságban helyezzük el a fényforrásokat, körülbelül 168 cm-re a padlótól, a közöttük lévő távolság pedig legyen 76-102 cm. Ideális a kétoldali megvilágítás, mert a felülről jövő fény nemkívánatos árnyékot vet.

Talpas mosdó

Talpas mosdó

A klasszikus fürdőszoba tartozéka a talpas mosdó, amelynek oszlopa rejti a szerelvényeket Ez a típus optikailag tágítja a fürdő­szobát, nincs ugyanis alatta szekrényke, amely teret foglalna. Amennyiben ilyen mosdókagylót választunk, mindenképpen gondoskodjunk tárolási lehetőségről.

Mosdótál

Mosdótál

Ez a dekoratív mosdókagyló a modern és régi sajátos keveréke. A viktoriánus kor porcelán mosdótálait idézi, anyagválasztásában mégis abszolút modern. Leginkább falba szerelt csapteleppel használható. Ilyen jellegű mosdótálat ma már nagyon sokféle alakban és anyagból készítenek, kerámiából, rozsdamentes acélból és üvegből is.

Mosdóállvány

Mosdóállvány

Az állványos szerkezet általában négy lábon áll, és egy vagy két mosdókagylót foglal magában. A kétlábú változatnak szüksége van falba illesztett támasztékra is. Eredeti darabok és replikák is nagy választékban kaphatók, gyakran beépített törölközőtartóval is rendelkeznek. A régi modellek beszerzéséhez némi utánajárás szükséges.

Falra szerelt mosdó

Falra szerelt mosdó

A kis fürdőszobában okos megoldás a falra szerelt mosdókagyló, amely megnöveli a teret Az itt látható darab a modernebbek közül való, mivel elrejti a szerelvé­nyeket; ötletes két oldalán a törülközőtartó. A jobb térkihasználás érdekében választhatunk széles, tárolásra alkalmas peremű változatot is.

Mosdósarok

Mosdósarok

A rendelkezésre álló tér hasznosításának leghatékonyabb formája a képen látható mosdósarok. Bizonyos esetekben, például ha rossz az alaprajz, egyúttal az egyetlen lehetséges megoldást nyújtják. Ilyenkor a kiegészítő díszítőelemek segítenek abban, hogy a tárgy igazodjon a környezetéhez.

Mosdószekrény

Mosdósarok

Egy öreg mosdószekrényt könnyen feldobhatunk egy modem csapteleppel, anélkül, hogy a fürdőszoba alaphangulata sérülne. A képen egy viktoriánus korabeli, márványtetejű darabot láthatunk, a polcot később helyezték a márványlapra. A fa melegséget sugároz – de ne feledjük el bevonni vízhatlan lakkal. A fiókok megszabják a szerel­vényezés lehetőségét.