Lakás komfort

Milyen legyen a fürdőszoba?

Ha otthonunkban különleges, egészen mai fürdőszobát szeretnénk, vegyük számba az adott helyiség tulajdonságait, és azoknak megfelelően válogassuk össze a kiegészítőket és a díszítőelemeket.

Fürdőszoba

Otthonunk modern fürdőszobájához először mérjük fel a rendelkezésre álló teret, majd készítsünk tervet a lehetséges variációkról. Amennyiben már meglévő fürdőszoba átrendezéséről, felújításáról van szó, nagyon fontos, hogy a szerelvények és csövek, vezetékek áthe­lyezése nélkül lehessen hozzálátni a munkának. Min­denekelőtt gondoljuk végig a fürdőszoba használatával kapcsolatos szokásainkat, s jegyezzük fel, mi az, amin változtatni szeretnénk. Inkább csendes magányra alkalmas vagy nagy, családi fürdőszobaként képzeljük-e el a helyiséget?

Ha szeretünk a fürdőben időzni, és van elég pénzünk, egy szép fürdőkád vagy egy tágas, üveg­falú zuhanyfülke egészen friss hangulatot teremthet­nek. A fürdőt azonban nagyobb anyagi ráfordítás nél­kül is kellemesebbé tehetjük egyszerű dolgokkal – például helyezzünk el benne egy kényelmes széket vagy sezlont, vegyünk szabályozható vízsugarú zu­hanyrózsát, esetleg szereljünk a kád fölé lámpát az ol­vasáshoz.

Vegyük számításba további szükségleteinket és vágyainkat — tárolás, fényforrások, kiegészítők -, és döntsük el, hogy átépítésre vagy inkább átalakításra van-e szükség. Minden apró változtatásnak, akár egy új zuhanyfüggönynek is döntő hatása lehet. Vegyük sorra a napi használat során felmerülő igényeinket, és tartsuk szem előtt a célszerűséget.

A tökéletes fürdőszoba

A fürdőszoba (fent és a szemközti oldalon) berendezése jellegzetesen mai. A megújulást és a tisztálkodást egyaránt szolgáló helyiségben a ház bútorzatának egyes darabjai is helyet kaptak.

 • A SZABADON ÁLLÓ FÜRDŐKÁD egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Formájával látványosság ez a kád, amely önmagában is meghatározó berendezési tárgy.
 • A HATALMAS ABLAK, amely akár a nappali díszére is válhatna, tökéletes természetes megvilágítást nyújt
 • A FÉSÜLKÖDŐASZTALKA a fa természetes melegségét árasztja a fürdőben, ellensúlyozva a fehér felületek hidegségét. A fonott kosarak és a növények szintén barátságos hangulatot sugároznak.
 • A KÉNYELMES SEZLON hívogató lustálkodó- és pihenőhely.

Klasszikus szimmetria

A két mosdóállvány teszi egyedivé ezt az egyszerűen berendezett fürdőszobát, amely így valóságos méreténél tágasabbnak hat.

Szimmetria

Az össz­képet a komód és a fürdőkád teszi szimmetrikussá: a két szemközti fal közepén állnak.

 • A kádat üvegfal választja el a WC-kagylótól.
 • A csempézett zuhany­fülkében a beépített padka tárolóként és a testápolás megkönnyítésére is szolgál.
 • A szabadon álló komódban tarthatjuk a piperéket, amelyek ily módon mindkét oldalról könnyen hozzáférhetők.
 • A nagy tükör optikailag megnöveli a teret.

A szülői fürdő

Az ablakokkal körbevett sarokban levő, luxusigényeket kielégítő, ovális beépített kád adja ennek a fürdő­szobának az alaphangulatát. A magasan húzódó ablakok eltakarják a fürdőzőt, ugyanakkor beengedik a napfényt és nem zárják el a kilátást.

 • Az óriási kád két ember számára nyújt fürdési lehetőséget. Burkolata egyúttal a piperecikkek és a törülközők elhelyezésére is szolgál.
 • Az alacsony fésülködő-asztalka (71 cm) sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos, 90 cm-es magasságú elemek.
 • A törülközőszárító radiátor nem igényel sok helyet.
 • A mosdókagylók alatti fiókok mellett a mennyezetig érő beépített szekrény biztosít tárolási lehetőséget.
 • Az ajtóval zárható WC lehetővé teszi, hogy a helyiséget egyidejűleg többen használhassák.

Méretek

A méretarányos alaprajz jól mutatja, hogyan helyezkednek el a szerelvények a helyiségben. Többféle tervet készítsünk, kísérletezzünk, amíg el nem jutunk a tökéletes megoldásig. A rajz elkészítésében az alábbi méretek segítenek.

Kád

Kád

A kád és a legközelebbi szerelvény között hagyjunk legalább 60-90 cm-es távolságot. A zuhanyfülke alapterülete legalább 90*90 cm-es legyen, s ügyeljünk arra, hogy az ajtaját teljesen ki lehessen nyitni.

WC-csésze

WC-csésze

A WC-csésze és a szemközti fal közötti távolság legyen minimum 1,3 méter. A szerelvénynek hagyjunk 76-90 cm-t.

Mosdókagylók

Mosdókagylók

Az iker mosdókagylóhoz legalább 1,8 méteres hossz szükséges. A lefolyó és a fal között legyen legalább 45 cm-es távolság. A mosdókagyló kényelmes használatához minimum 71 cm széles szabad hozzáférés szükséges.