Lakásdekoráció

Étkezés és vendéglátás a lakásunkban: ideiglenes asztal

Néhány lakásban van külön ebédlő, máshol a konyhában különítenek el egy étkezősarkot. Ha a fő étkezőterületet a nappali szobán belül szeretnénk ki­alakítani, alaposan át kell gondolnunk a kiválasztott bútorok stílusát

Alkalmazkodó bútorok

Ha a nappaliban lévő étkezősarkot rendszeresen hasz­náljuk családi étkezésre vagy vendéglátásra, határozott stílusátmenetet alkalmazva különítsük el a szoba többi részétől, de nem sok értelme van fenn­tartani étkezés céljára egy területet akkor, ha csak alkalmanként vesszük igénybe. Ilyen esetben jobb meg­oldás, ha a terület beleolvad a nappaliba, és alkalmas megvilágítással, illetve berendezési tárgyakkal varázsol­juk étkezővé, amikor szükséges.

Étkezőasztal

Ha kevés a hely, az étkezőasztalnak el kell rejtőznie, vagy azzal kell bizonyítania a hasznosságát, hogy az étkezésen kívül másra is alkalmas. A kerek és az ovális formákkal általában jobban kihasználhatjuk a helyet, mint a négyzet vagy téglalap alakúakkal, mivel a sarkok kihagyása nélkül körbe lehet ülni őket. Praktikusak a szükség szerint megnagyobbítható asztalok.

A lehajt­ható asztallapos változatot fele méretűre össze lehet csukni, és a falhoz tolva íróasztalként használhatjuk, étkezésekhez pedig könnyen kinyithatjuk. A „boríték” típusú asztalok ellenkező elven működnek, az asztallap úgy kisebbíthető, hogy egy részét sarkosan felfelé lehet hajtani, majd lefelé, rá az asztallapra. Olyan asztal is kapható, amely az asztallap alól kihúzható toldalék-panelekkel rendelkezik, és ezekkel megnagyobbíthat­juk az étkezőfelületet.

Egy hosszú, téglalap alakú asztalt lecserélhetünk két kisebb négyzet alakúra. Az egyiket a mindennapi étkezésekhez használjuk, a másik pedig dohányzó­asztalként szolgál a nappali szobában. Szükség esetén a kettőt összetolva többen is körülülhetik. Ez akkor is hasznos megoldás, ha egy rendkívül szűk vagy rosszul tervezett, ajtónyílás miatt nagyobb bútordarabokat csak nagyon nehezen tudunk bevinni a helyiségbe.

Összecsukható asztal

Az összecsukható, lehetőleg kerekes asztal-szék garnitúra, amelyet félre lehet tolni, amikor nincs rá szükség, ideális megoldás az olyan nappali-étkezőben, ahol kevés a hely.

Ideiglenes asztalok

A kecskelábakra fektetett, leemelhető asztallap hihetet­lenül hasznos, mert napközben munkalapnak használ­hatjuk, este étkezőasztallá változtatható, és szétszedve gyorsan eltehetjük az útból, ha nagyobb helyre van szükségünk.  A másik lehetőség az, hogy egy külön asztallapot szerzünk be, amelyet egy meglévő, kisebb asztalra fektetünk, hogy megnöveljük a felületet, amikor vendégeket várunk. Erre a célra egy 2 cm vastag MDF-vagy furnérlap is megfelel, amelyet lefestünk vagy terítővel letakarunk.

Székek

Az összecsukható szék stílusos megoldás alkalmi ülőhelyként, és kis helyen tárolható, amikor nincs rá szükség. A képen látható székek me­diterrán kék színe tökéletesen illik a szabadban elköltött vacsorákhoz.

Székek

El kell döntenünk, hogy egyenes támlájú étkező­székeket, vagy puhább, párnázott, esetleg karfás széke­ket szeretnénk az asztal köré állítani. Az előbbiek sem mind olyan merevek, mint régen, és fából vagy öntött műanyagból kialakított áramvonalas görbületeikkel megjelenésük modern, funkcionális. A többségük azért még így is inkább kemény, mint puha. Ha nagyobb kényelemre vágyunk, tegyünk párnát a székekre, vagy válasszunk kárpitozott ebédlőszékeket.

Ha időnként több ülőhelyre van szükségünk, szerezzünk be összecsukható székeket, amelyeket el lehet tüntetni szem elől, amikor nem használjuk őket. A lécekből álló fa vagy fém kerti székek mutatósak és praktikusak, míg a vászonüléses „rendezői szék” ezeknél valamivel kényelmesebb.

Hangulatvilágítás

A megfelelő fényviszonyok fontos szerepet játszanak a vacsoravendégségek hangulata szempontjából, a rosszul megvilágított asztal mellett az étel sem ízlik úgy. Egy alacsonyan lógó csillár vagy az asztalon álló sokágú gyertyatartó szórt fénye ünnepélyes hangulatot áraszt. Vannak állítható magasságú mennyezeti lám­pák, a falikarok pedig finom háttérfényt nyújtanak. Ezek kombinációja minden oldalról jó megvilágítást ad, és a szoba stílusát is kiemeli. A gyertyafény élővé és mozgalmassá teszi az asztalt, és meghitt hangulatot áraszt. A porcelánkészlet legyen egyszínű, világos, a te­rítéshez használjunk sok üveg neműt (színeset is), hogy visszatükrözzék a gyertyafényt és fokozzák a csillogást.

Gyertya

Vendégváráshoz terítsünk gyertyákkal. Illatos gyertyákat is használ­hatunk, ós megszámlálhatatlan stílusú és színű gyertyatartó közül választhatunk.

Festett fabútorok

Tudnunk kell, hogy a túl sok fa unalmasan hat­hat. Ennek ellensúlyozására más felületeket, például fémvázas bútorokat, üveglapos aszta­lokat és plexiszékeket illeszthetünk be az étke­ző bútorzatába. A festett fabútorok valamivel frissebb, könnyedebb hatásúak. A fehérre festett fa tiszta, egyszerű megjele­nésű, de ha oldottabb légkörre vágyunk, fessük színesre a bútorokat. Ez kiváló módszer régi székek felújítására, amelyekből étkezőgarnitú­rát állíthatunk össze. Próbáljuk ki a fagylaltra emlékeztető pasztellszíneket vagy az élénk, vidám színváltozatokat.

Festés előtt alaposan készítsük elő a fát. Ha már van a széken festékréteg, gondosan csiszoljuk le. Amennyiben lakk vagy viaszréteg borítja őket, használjunk festékeltávolító vegy­szert, majd súroljuk le a fát oldószerbe mártott fémgyapottal. Miután előkészítettük a székeket, hordjuk fel az alapozót és a köz­benső bevonatot, majd folytassuk egy fedő­réteg magas fényű vagy selyemfényű festékkel, hogy a felület könnyen tisztítható legyen – a magas fényű festék csillogóbb felüle­tet ad, amely jobban visszaveri a fényt, míg a selyemfényű festék finomabb, félig matt bevonatot képez.