Lakás komfort

Dolgozzunk stílusosan, otthoni iroda

Az otthoni iroda akkor a legjobb, ha tükrözi személyiségünket. Olyan környezetet hozzunk létre, amely arra inspirál és ösztönöz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.

Környezet

Mivel életünk nagy részét munkával töltjük, megéri, hogy időt és energiát fektessünk abba, hogy olyan kör­nyezetet hozzunk létre, amely legalább olyan szép, mint amennyire funkcionális. Mivel a dolgozószoba ugyan­olyan szerves része az otthonunknak, mint a nappali vagy a hálószoba, ezért gonddal tervezzük meg. Ottho­ni irodánk díszítésekor vegyük figyelembe a többi helyi­ség színeit és stílusát.

Amennyiben irodánk a lakás köz­ponti részén lesz, kifejezetten fontos, hogy hangulatában illeszkedjen a környező terekéhez, ezért olyan színeket, bútorokat és kiegészítőket válasszunk, amelyek harmo­nizálnak a szomszédos szobák stílusával. Ha az iroda egy többfunkciós helyiségben van, különösen fontos a har­monikus látvány. Ha az iroda teljesen különálló helyi­ség, vigyünk bele egy kis luxust.

Lakás design

Ne sajnáljuk a pénzt, vegyünk minőségi bútorokat, művészi alkotásokat vagy egy gyönyörű asztali lámpát, amelynek látványa boldog­sággal tölt el. Engedjük el fantáziánkat, amikor arról döntünk, hogy milyen tárgyakat teszünk ki. Az otthoni dolgozószobában többet is megmutathatunk magunk­ból, mint egy családi fénykép.

Rend a lelke mindennek

Egy nyitott funkciójú dolgozószobában rendnek kell lennie, hogy a helyiség megőrizhesse egyedi stílusát Dokumentumainkat és iratainkat mindig rendezett formában tároljuk.

A rend a kiegyensúlyozottság érzetét is kelti, s ez kifeje­zetten fontos, ha családunk a dolgozószobánkat más cél­ra is használja. Minden apró-cseprő tárgyat tegyünk a helyére, így olyan teret hozunk létre, amelyben bármi­lyen munkát nyugalomban el tudunk végezni.

Az irodai rendetlenség megelőzésének egyik legjobb módja a falak beépítése elemes polcrendszerrel, amely kiváló tárolási lehetőséget nyújt. A polcok a legsokolda­lúbb bútorok közé tartoznak, ezeken tarthatjuk köny­veinket, irattartóban elhelyezett munkáinkat és kedvenc tárgyainkat. Ajtóval vagy tetővel záródó szekrényekben és ládákban rejthetjük el azokat a tárgyakat, amelyek a rendetlenség és összevisszaság látszatát kelthetnék. A polcokat és más tárolókat fessük a fallal megegyező színűre, így jobban beleolvadnak a térbe, látványuk a beépítettség érzetét kelti.

Miért jó?

Iroda

Ez a hatalmas munkafelülettel és elemes fali tárolókkal rendelkező iroda egyúttal családi könyvtárszobaként is szolgál. A szimmetrikus könyvespolc a falra szerelt dobozokkal rendezettséget kölcsönöz a szobának.

  • A FALRA SZERELT irattartó kockák rejtett tárolók elhelyezésük szinte művészi kompozíciót alkot.
  • A BEÉPÍTETT KÖNYVESPOLCON szakkönyvek és a családi olvasmányok sorakoznak mintegy utalva a helyiség kettős funkciójára.
  • A KÖNYVESPOLC FELSŐ polcát üresen hagyták a kisebb tárgyak és csecsebecsék számára, így megőrizték szellősséget és a tér tágasságát.
  • A FEHÉR SZÍN a valóságosnál nagyobb szoba illúzióját kelti. A fehér íróasztal és a fehér tárolódobozok szinte beleolvadnak a falba.
  • A MODERN KANAPÉ a helyiség energikus színfoltja. Letisztult vonal­vezetése tökéletesen illik a szoba rendezett, nyitott világához.

Nyitott dolgozószoba

A nyitott terű lakásban dolgozószobánk és otthonunk stílusának összehangolása a tervezés sikerének elengedhetetlen feltétele.

Nyitott dolgozószoba

Amikor helyet keresünk dolgozószobánk számára, ön­álló helyiséget nem feltétlenül, alkalmas helyet azonban mindig találhatunk. Ez utóbbi esetben olyan teret vá­lasszunk, ahol a fal legalább egy részére könyvespolcot tehetünk, valamint mód van egy íróasztal és szék elhe­lyezésére — máris lesz dolgozószobánk. Egy nagy lép­csőforduló, folyosó, beugró, terasz vagy zárt erkély is al­kalmas erre, ha azt jól berendezzük.

Ilyenkor legfontosabb teendőnk a stílusok összehango­lása. Az irodát úgy rendezzük be, hogy a szomszédos vagy egybenyíló szobák hangulatához igazodva fenn­maradjon otthonunk sajátos légköre. A nyitott térbe olyan bútorokat válasszunk, amelyeknek optikai térigé­nye kicsi. Kerüljük a nagy, zárt tömegű tárgyakat, inkább üveglapos, kecses szerkezetű darabokat vásároljunk. Emellett keressünk megoldást arra, hogy munka köz­ben ne zavarjanak bennünket. A tolóajtók, függönyök és spanyolfalak lezárják, mégis egyben tartják a teret.

Miért jó?

Kis dolgozó

A lépcsőforduló egy kis dolgozó­szobának ad otthont, ahonnan pazar kilátás nyílik. Az egyedi, mozgatható könyvespolcnak köszönhetően a tér rendezett és nyitott.

Dolgozó

  • AZ L ALAKÚ ÍRÓASZTAL a lépcső­korláthoz csatlakozik Az asztal üveglapja és könnyű szerkezete szellősséget és nyitottságot mutat.
  • GURULÓ KÖNYVESPOLC választja el a dolgozószobát a szomszédos hálótól, ezzel biztosítja annak intimitását.
  • A MÁGNESES TÁBLÁK a könyves­polcokra szerelhetőek, így – más felület híján – képek illetve jegyzetek bemutatására is alkalmasak.
  • A KÁRPITOZOTT KANAPÉ kényelmes hely olvasáshoz és megbeszélésekhez, de akár egy ebéd utáni ejtőzéshez is.

Dolgozószobánk stílusát régi tárgyakkal és kiegészítőkkel alakíthatjuk. Az ötletesen felhasznált tárolódobozok rendet teremtenek.

Régi szállodai levélszekrényt

Régi szállodai levélszekrényt szereltek a falra, így számla­tartóként kapott új funkciót.

Ez a fém „U" betű

Ez a fém „U” betű eredetileg egy régi cégér volt, most mágneses jegyzettartónak használják. Hasonló módon mágneses fém csipeszek, rajzszög-mágnesek és apró, kerek mágnesek szolgálnak a névjegy­kártyák, jegyzetlapok és képkivágások elhelyezésére. Ötletes, játékos megoldás

Egy aranyozott képkeret üvegét üzenőtáblának használják

Egy aranyozott képkeret üvegét üzenőtáblának használják. A jegyzeteket és fényképeket ragasztószalaggal rögzítik, az üvegre a letörölhető filccel írnak üzeneteket.

Levéltartók

A levéltartókat egyedileg is elkészíthetjük, vagy akár újakat is kitalálhatunk. Két rugót kinyújtottak, majd két, U alakú csapszeghez erősítettek; egy régi pirítósrács a nagyméretű levelek rendezőjévé).