Lakásfelújítási tanácsok

A tapétázás előkészítése és tervezése

A tapétát jól előkészített, szilárd felületre kell ragasztani, külön­ben nem tapad megfelelően, nem lesz szép, tetszetős. Tapétázáskor a legál­talánosabb hiba, hogy ráragasztják az újat a régire. Ez nem is okoz külö­nösebb bajt, ha a régi tapéta jól tapad a falon, ami viszont csak az új réteg felragasztásakor derül ki, úgyhogy a dolog meglehetősen kockázatos.

Bár több munkával jár, mégis meg­nyugtatóbb, ha az öreg tapétát leszedjük a falról. Ezt tehetjük tapéta-kaparóval, de az alábbiakban leírt áztatási módszer is gyors, ha csak egy­két réteg tapéta van a falon. Miután előkészítettük a falat, mérjük fel a szobát, és döntsük el, hol kezdjük a tapétázást.

Szükséges eszközök: simító vagy kaparó (spakli) közepes szemcséjű csiszolópapír széles ecset vagy simítókefe ragasztószalag Szükséges anyagok: vödör meleg víz, ragasztó
a_tapetazas_elokeszitese_es_tervezese_munkafolyamat

  1. A legfelső réteg tapéta sokszor könnyen lehúzható, akár szárazon is. Próbáljuk meg alulról fölfelé húzni az alsó részét, és ha jön, húzzuk folyamatosan haladva a falon. Meg fogunk lepődni, mi­lyen nagydarab pa­pír válik le, még áztatás előtt.
  2. Mi után a felső rétegből a lehető legtöbbet leszedtük, meleg vízbe mártott szivaccsal alaposan nedvesítsük meg a falon maradt tapéta­darabokat. Ezután simítóval vagy kaparóval már könnyen leszedhetjük az át­ázott, megpuhult ta­pétát.
  3. Ha az összes öreg réteget el­távolítottuk, hagyjuk teljesen kiszáradni a falat, majd csiszoljuk át közepes finomsá­gú csiszolópapírral, hogy ne maradjon rajta semmilyen ide­gen anyagdarab vagy egyenetlenség, ami átüthet az új ta­pétán.
  4. Mossuk le a falat szivaccsal, és hagyjuk megszárad­ni, majd alapozás­ként kenjük be egy réteg (általában CMC-alapú) tapétara­gasztóval. Ezután már ragaszthatjuk is a tapétát, ha nem mond mást az alkal­mazott ragasztó hasz­nálati útmutatója.

Felmérés és haladási irány

Mielőtt elkezdjük a tapétázást, meg kell határoznunk, hogy hány tekercsre van szükségünk a szobához. Az alábbi ábrán a nyilak mutatják, hogyan tudjuk pontosan felmérni és kiszámolni az anyagszükségletet, hogy se kevesebbet, se fölöslegesen sokat ne vegyünk. Ha végül mégis megmarad egy tekercs, az mindig jobb, mintha eggyel kevesebb lenne, mert a maradék még jól jöhet a későbbi faljavításokhoz. Ha pótlólag kell venni egy-két teker­cset, kifoghatunk egy másik szállítmányt, amelynek már kicsit más az árnyalata, mint az eredeti tapétánknak. Létezik néhány fontos, tapasztalat szülte szabály arra vonatkozóan, hol kezdjük a munkát a szobában. Érdemes megfogadni az ábrába írt szabályokat is.

Hasznos tanácsok

  • Ha makulatúrát (alaptapéta) teszünk a tapéta alá, az anyagszükségletet ugyanúgy határozzuk meg, mint a tapétáét. Mivel ez az anyag nem mintás, nem kell vigyázni az illesztésre, tehát nem szükséges különösebb ráhagyás; elég csu­pán egy kicsivel hosszabbra vágni. A makulatú­rát hasonló módon ragasztjuk a falra, mint a ta­pétát, csak éppen vízszintesen.
  • A tapétázás végső minősége függ a felhasz­nált makulatúrától. Vékony papírral alapozva ter­mészetesen nem lesz olyan finom, egyenletes a felületet, mint vastagabb papírral.
a_tapetazas_elokeszitese_es_tervezese_munkafolyamat_felmeres

Felmérés

A tapétaszükséglet meghatározására mérjük le a szoba kerületét, és szorozzuk meg azzal a ma­gassággal, amelyre szeretnénk tapétát ragasz­tani. Ez kiadja a teljes falfelületet. Ha a mennye­zetet is tapétázzuk, adjuk hozzá annak is a te­rületét. Osszuk el ezt a számot egy tekercs ta­péta felszínének a méretével, és megkapjuk a felhasználandó tekercsek számát. Az éppen elegendőnél egy tekercscsel vegyünk többet. A nagymintás tapétákból a nehezebb illesztés miatt több a veszteség, mint az aprómintásból. Ha nagymintás tapétával dolgozunk, legyen két tekercs a biztonsági tartalék. Az ajtókat és abla­kokat is számoljuk bele a teljes felületbe, mert a tapéta méretre vágásánál, a szélek, keretek kiala­kításánál elkerülhetetlen az újabb veszteség.

Hol kezdjük?

Először a mennyezetet tapétázzuk (ha kell), majd az oldalfalakat. Az első sávot pontosan függő­legesen illesztve kell felragasztani olyan helyen, ahol nincsenek kiálló, körülvágandó részek a fa­lon. Ha a szoba négyszögletes és (tapétázás szempontjából) akadálymentes, kezdjük a mun­kát az egyik sarokhoz közel. Folytassuk a tapé­tázást, körben a szobában, és fejezzük be a sa­rokban. A tapétasávok egy kissé átfedhetik egy­mást a sarkoknál. Az olyan szobákban, ahol valamilyen kiemelkedő falrész van, például ké­ménykürtő, és a tapéta nagymintás, érdemes a munkát a kiugrás elülső falán kezdeni, így egyenletes lesz a mintaelosztás.