Lakásfelújítási tanácsok

Kivágott kép készítése – lakberendezési praktikák

Kivágott kép készítése

A kivágott kép olyan, mint a kol­lázs, egyaránt tehető falra, bú­torra (vagy vázára, ékszerdobozra, asztali alátétre, illetve bármely más háztartási eszközre). Ehhez a mód­szerhez sokféle anyagot használha­tunk, például régi mintás tapétát, kedvenc képeink fénymásolatát vagy régi kéziratokat. Példánkban kotta-részletet fénymásoltak, kivágták a közepét, majd abból egy nagyméretű hangjegyet. A hangjegyet fehér papír­ra ragasztották, amelyet a fekete-fe­hér fénymásolt kottával kereteztek be. Képünket közvetlenül is ragaszt­hatjuk a falra. Természetesen bármely más témát is választhatunk a zenei motívum helyett. Konyhában jól mu­tat a zöldségfélék és gyümölcsök ki­vágott képe, a fürdőnket díszíthetjük halakkal és kagylókkal.

Szükséges eszközök: vékony karton, ceruza, munkalap, olló, snitzer, vonalzó, vízmérték Szökséges anyagok: fénymásolt kottarészlet ragasztóspray
Kivágott kép készítése munkafolyamat

  1. Rajzoljunk ceru­zával egy nagy hangjegyet vékony kartonpapírra. Ha nem megy a szabad­kézi rajz, másoljunk ki egy megfelelő for­májú hangjegyet, és nagyítsuk fel a kellő
  2. Snitzerrel vágjuk körül a széleit egy deszkából ké­szült munkalapon. A balesetveszély miatt, sose tegyük kezünket a penge elé, amikor a snitzert használjuk.
  3. Helyezzük a ki­vágott hangje­gyet a fénymásolt kotta megfelelő he­lyére. Mérjünk a kotta szélétől keretet, és húzzuk ki ceruzával, majd vágjuk ki snitzerrel. Ezután raj­zoljuk körbe a karton hangjegyet.
  4. Ollóval vagy snitzerrel vágjuk ki az alaplapból a hangjegyet, amely majd a kép köze­pébe, a falra kerül.Kivágott kép készítése munkafolyamat
  5. Vízmértékkel mérjük ki a kép helyét a falon, és rajzoljuk be ceruzával a kép szélső pontjait, amelyekhez majd illeszthetjük a keretet.
  6. Ragasztóspray-vel fújjuk be a kivágott hangjegy és a keret hátoldalát. (Vegyük figyelembe a ragasztó használati útmutatóját.). Sok­szor várni kell egy kis ideig, amíg a pa­pír átitatódik vele.
  7. Illesszük a kere­tet a falon a ce­ruzával jelölt helyre, majd ragasszuk a hangjegyet a keret közepébe. Az alapo­san kicsavart, ned­ves, tiszta ruhával tö­röljük át a képet, ez­zel kinyomjuk a papír alatti levegőbubo­rékokat.

Hasznos tanácsok

  • Ragasztóspray helyett megteszi a tubusos vagy a közönséges tapétaragasztó is. Célszerű olyan ragasztót választani, amely nem pillanatszerűen ragaszt, hanem hagy valamennyi időt a kép igazítására, ha egy kicsit ferdén tettük volna fel.
  • Száradás után valamilyen alkalmas színtelen lakkal is bevonhatjuk alkotásunkat. Ehhez praktikusan használhatunk lakkspray-t.