Lakásfelújítási tanácsok

Franciapliszé készítése

Sokféle felső szegélyt készíthetünk a függönyön, a legelterjedtebb a ceruzás rakás. A franciapliszé muta­tós, különösen egyszínű anyagon. Ve­hetünk franciapliszé behúzószalagot, de szebbet is csinálhatunk magunknak. A behúzószalag helyett egy 10 cm széles bukrámszalagot vágunk magunknak, ezt illesztjük az anyaghoz. A függönyanyagot minimum a kétszeresére számoljuk, mivel egy ráncolás 12,5 cm-t vesz fel. A ráncok közötti anyagrész is kb. 12,5 cm. A függönyök külső szélei ránccal végződnek, a belsők azért nem, hogy összehúzva egységes képet adjanak.

franciaplisze

  1. Készítsük elő a függönyt a be­hüzószalag felvarrá­sáig. A függöny fo­nákoldalának a tete­jére varrjuk fel a bukrámszalagot cikcakk­öltéssel.
  2. Hajtsuk be a bukrámot és az anya­got, tűzzük le és varr­juk le egyenes ölté­sekkel a cikcakkvonal felett. A függöny szí­nén jelöljük meg sza­bókrétával a ráncok helyét. Tűzzük meg és varrjuk le a vona­lak mentén. Hajtással alakítsuk ki a ráncolást.
  3. Alakítsuk ki a redőzetet a dupla anyag mélységében. A ráncolást varrjuk le keresztben ott, ahol a bukrám véget ér. Ezt óvatosan csinál­juk, mert a tű ekkor hat réteg anyagon megy át (vagy tizen­kettőn, ha bélelt). A ráncokat kézzel is levarrhatjuk. Hegyes végű horgokkal rak­juk fel a függönyt.

Hasznos tanácsok

A ráncok helyét a függöny külső részén kezdjük bejelölni, az első a széltől 12,5 cm-re legyen. Hagyjunk üres, illetve sima helyet és jelöljük be a következőt. A ráncoknak egyenletesen kell eloszlaniuk. Folytassuk a ráncok helyének bejelölését és megtűzését. A függönyszárnyak belső találkozásánál a két utolsó ránc közötti hely a többinek a fele legyen, így a függönyt összehúzva ugyanakkora lesz a ráncok távolsága, mind a két szárnyon.