Kellemes lakóklíma kialakítása

9 hely ahol a hőhidak leggyakrabban előfordulhatnak otthonodban

Cikksorozatunk előző tagja már szólt a hőhidakról, valamint azok belső hőmérsékletre gyakorolt hatásáról. Jelen írásunkból megtudhatja, hogy mik azok a hőhidak, és főként hol alakulnak ki. Tartson velünk, hogy tudja, mire érdemes építkezés, valamint felújítás során kiemelt figyelmet fordítani!

A fűtött helyiségekből a hő a nyílászárókon, valamint a falakon át távozik. Emellett hasznos tisztában lennie azzal is, hogy az építkezés során használt minden anyag más és más hővezető képességgel bír. Amennyiben tehát rossz hővezető képességű falba jó hővezetésű téglákkal falazunk be például egy ablaknyílást, akkor a hőáramlás e területen erősebb lesz, ami épülethibákhoz vezethet.

Melyek a kritikus területek?

  1. A külső fal
  2. Bárhol, ahol a szigetelés meg van szakítva, például a belső és a külső falak találkozási pontjainál
  3. A pinceszint külső, belső falán
  4. A pincefödémnél
  5. A lábazatnál
  6. Ablaknyílásoknál
  7. Fűtetlen tetőtér alatti födémnél
  8. Tetőtér beépítés esetén a tetőfelületnél
  9. Külső fal szigetelési hézagjainál

Mit okozhatnak a hőhidak?

Egyértelmű hatással vannak az ingatlan belső mikroklímájára. A hideg belső falfelületeken lecsapódik a nedvesség, ami kedvező feltételeket teremt a penészgomba megjelenésének. A levegőbe allergiát okozó spórák kerülnek, de a nedvesség már önmagában is rendkívül káros, ugyanis csökkenti a szigetelőanyagok hatását, a falakba hatoló nedvesség pedig épületkárokkal járhat együtt. Legjobb, ha hőhidak jelenlétére gyanakodva mihamarabb szakembert hív a szigetelésre, ezzel megelőzve a további kellemetlen jelenségeket.

A belső levegőállapotra, és ezzel együtt a hőhidak kiküszöbölésére való törekvés nem csak a fűtésszámlák miatt fontos, hanem az egészséges levegő, és a komfortérzet szempontjából is. A továbbiakban az egyes hőszigetelő rendszerekről olvashat bővebben.